spot_img
15.2 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU: Noua pistă de biciclete de pe malul Cibinului, una dintre cele mai scumpe din Europa

Știri din Județ

Publicitate

SIBIU INDEPENDENT a pornit o investigație jurnalistică referitoare la costul uriaș plătit de Primăria Sibiu pentru noua pistă de biciclete de pe malul Cibinului. Lungă de 3,6 km, fără cap și coadă, a costat 11,4 milioane de euro. Majoritatea fonduri europene. Dar costul exorbitant ne-a frapat și am făcut o analiză a pieței europene și mondiale.


4 august 2023. Primarul Astrid Fodor a tăiat panglica la noua pistă de biciclete de pe malul Cibinului. Cu câteva zile înainte, SIBIU INDEPENDENT publica o anchetă despre mărirea cu 38% a costurilor proiectului și extinderea lui de la 11 la 19 luni. În graba de a arăta că s-a finalizar, Primăria Sibiu la inaugurat, dar cu multiple probleme sesizate de jurnaliști și de cetățeni. O parte din defecte și erori de proiectare sau execuție încă se repară.

Dar prețul de 3,16 milioane de euro per km de pistă de biciclete a frapat pe toată lumea. Acesta se apropie de costul standard la km de autostradă. Ceea ce ridică semne de întrebare. Așa că am pornit în căutarea de date din Europa și SUA pentru a vedea cât i-a costat pe ei să construiască piste de biciclete.

O pistă în Varșovia, Polonia cu un cost de 600.000 de euro pe km și care seamănă leit cu cea de pe malul Cibinului, dar cu o lungime mult mai mare.

Cât îi costă pe alții km de pistă de biciclete?

Din start trebuie spus că aceste costuri variază mult în funcție de complexitatea traseului, poduri, tunele etc. Și de lățimea și facilitățile pistei.

Federația Europeană de Ciclism a făcut o analiză în 2021 a costurilor din multe țări europene pentru construcția de piste de biciclete. Aceste costuri variază de la 50.000 de euro pe km în Polonia, la 12 milioane de euro pe km în Belgia. De fapt, cazul din Belgia, al pistei speciale care leagă Zaventem de Diegem este unul unic, ce impune o mulțime de traversări și sub-traversări de autostrăzi, cale ferată etc.

Dar ca și costuri medii, în funcție de tipul de pistă și teren, Federația Europeană de Ciclism a calculat aceste prețuri (foto jos).

Din tabel reiese că pista de biciclete de pe malul Cibinului se încadrează la categoria de cost de urban de 500.000 de euro pe km. Sau chiar o putem încadra la categoria autostrăzi cicliste, dar ar fi trebuit să fie mult mai lată, la prețul de 1,5 milioane euro pe km.

O pistă în Olanda costă între 300.000 și 1,8 milioane Euro pe km. Cea din imagine are două benzi, 4 metri, plus bandă pietoni, plus tunele și căi de acces pietoni și biciclete.

Dacă ne raportăm la prețurile din Irlanda prețul mediu este de 0,35 milioane euro pe km cu un maxim de 0,75 milioane euro. În SUA prețurile variază mult și ajung la maxim 500.000 de dolari pe milă (adică 1,6 km), ce-i drept în anul 2013. Adăugată inflația, putem și dubla prețul, până la 1 milion de dolari pe km astăzi, dar este tot mult sub cel de la Sibiu.

Am lăsat la urmă Marea Britanie cu un cost al vieții mult mai mare decât al nostru. Totuși, chiar și aici un km de pistă precum cea de pe malul Cibinului a costat autoritățile din Manchester 0,18 milioane Lire. Alte piste ca cea din Newcastle ajunge la 0,88 milioane Lire pe km cu multiple relocări de stații de autobuz. Iar pistele din centrul Londrei ajung și la sume mai mari, dar în condiții de trafic urban și oraș istoric, fără tranzit pe zone verzi ca în proiectul de la Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă