spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Ateliere meșteșugărești organizate în Muzeul ASTRA Sibiu, în perioada 22 -27 septembrie

Știri din Județ

Publicitate

Nouă tipuri de ateliere meșteșugărești vor fi organizate în opt locații din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 22 – 27 septembrie, între orele 11.00 și 17.00. Printre atelierele organizate aici le regăsim pe cele de muzică și dans, olărit, ardere ceramică, confecționat unelte agricole din lemn, confecționat mobilier pentru păstrarea hranei, arhelogie și animații culturale (Jandarmul Rural). Toate acestea vor sta sub egida proiectului cultural Animă ASTRA!


 „Proiectul Animă ASTRA! transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile. Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului

,,Toamna își intră în drepturi, zilele devin tot mai răcoroase, iar ciobanii își pregătesc desagii cu instrumentarul de la stână și îi pun pe măgari și cai gata pregătiți să coboare împreună cu turma spre vale. Rămân strungi fără băcițe, poieni fără oițe, izvoare fără ciopoare și se duc și nu mai vin până la Sfântul Constantin. Ajunși cu turma în sat, ciobanii se regăsesc cu cei dragi iar băieții își revăd drăguțele la locul de joc și horă, la un pahar de vorbă unde își încheie socotelile cu sătenii care au avut oile date la stână, răvășitul oilor. Sătenii îi cinstesc pe ciobanii care le-au pășunat oile, primind de la aceștia oile și brânza cuvenite în cele 4 luni de pășunat la munte.Evenimentul dedicat coborâtului oilor de la munte marca și relația rural și urban în societatea tradițională. Toamna era anotimpul târgurilor urbane, momentul în care păcurarii puteau să comercializeze produsele din laptele oilor pregătite pe timpul verii, venind cu ele în târgurile Sibiului. Instrumentarul de păstrare și prelucrare  a laptelui la stânile de odinioară are și el propria-i poveste. Acesta era confecționat din doage, de  văsarii moți, care prin peregrinările lor cu căruțele încărcate cu vase, își vindeau marfa în satele și târgurile din ruralitate. Acolo își găseau gazdele pentru perioadele în care își vindeau produsele sau pentru timpul în care reparau vasele indispensabile activităților stânelor.Astfel, vizitatorii vor putea descoperii povestea acestor obiecte, participând la atelierele de confecționare a instrumentarului de stână  dar se vor familiariza și cu practicile tradiționale de realizare și a altor modele de obiecte casnice ce sunt și azi sustenabile în gospodăria și în bucătăria contemporană.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA

Reconstituirea obiceiului coborârii oilor din zona montană, organizat în Muzeul în aer liber, în 24 septembrie, începând cu ora 12.00, este însoțit de muzică și voie bună. Spectacolul va fi prezentat de Traian Stoiță, susținut de Grupul de Muzică Tradițională Romanească „Junii”, Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor”, Daniela Carmen Popa, Sebastian Stan, Murdășan Codrin, Popescu Gabriel, Răulea Adrian Vasile, Grupul Folcloric „Doruri sibiene”,  Izabela Tomița, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor, Traian Stoiță, Fanfara Neppendorfer Blaskapelle, Grup Folcloric Nunta Ciobănească Rășinari și Fluierașii din Boița.

REPERE

În perioada 22-27 septembrie 2023, interval orar 11.00 – 17.00, se vor desfășura următoarele ateliere:

– muzică și dans, 24 septembrie, stâna din Rășinari ora 12.00, Târgul de țară începând cu ora 13.00

– olăritul și confecționarea obiectelor utilitare din ceramică/metode de ardere a lutului la gospodăriile de olari din Obârșa (jud. Hunedoara) 22 – 23 septembrie și Găleșoaia (jud. Gorj), între 22 – 24 septembrie.

– confecționarea instrumentarului casnic și agricol folosit în grădina urbană în Crângul din Apuseni, 23 septembrie.

–  Confecționarea mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei, 24 septembrie, Târgul de țară.

– animații/scenarii culturale care ilustrează personaje importante din lumea rurală în perioada secolelor XIX -XX, jandarmul rural, în 24 septembrie, pavilionul din Jina (jud. Sibiu)

-arheologie experimentală în sectorul Prelucrarea Metalelor, 22 – 23 septembrie (prelucrarea firelor textile, 22 – 27 septembrie olărit, pielărie, lemnărit).

BACKGROUND INFO

Vadu Crișului (jud. Bihor) este un centru ceramic cu o tradiţie multi-seculară, aureolat de-a lungul vremurilor de o reputaţie legendară dată de ineditul vaselor de lut realizate aici. Ineditul este reprezentat de proprietățile specifice lutului din proximitatea localității, care fac ca prin ardere să rezulte o ceramică albă unică în

Europa. Printre cei care duc mai departe tradiţia olăritului de aici se numără Petru Haşaş, descendent dintr-un lung şir de olari, cu o bogată şi susţinută activitate în lucrul la roata olarului. Alături de acesta, tânărul Emanuel Poli continuă tradiţia meşteşugului olăritul din Vadu Crişului ducând mai departe povestea acestuia. Cei doi olari vor face cunoscută istoria legendarului centru ceramic, pentru prima dată publicului Muzeului ASTRA, prin intermediul unor ateliere demonstrative, desfăşurate în zilele de vineri (22 septembrie) şi sâmbătă (23 septembrie) în proximitatea gospodăriei de olar din Obârşia (jud. Hundedoara) din cadrul sectorului olărit.

Marcel Tănăsie este deja bine-cunoscut vizitatorilor Muzeului ASTRA promovând bogata moştenire a artei modelării lutului din Mehedinţi, ilustrată de centrele ceramice de la Şiseşti şi Noapteşa în cadrul a numeroase evenimente organizate în muzeu. Meşterul olar va reveni aici, unde va realiza şi procesul de ardere a vaselor de lut într-un cuptor tradiţional de ars oale. Meşterul poate fi văzut la lucru între zilele de vineri-duminică (22-24 septembrie) în cadrul gospodăriei de olar din Găleşoaia (jud. Gorj). 

Duminică 24 septembrie 2023, începând cu ora 12.00, în zona pavilionului de joc de la Jina, jandarmul rural, șef de post de la începutul secolului al XX-lea, într-o replică de uniformă de epocă, va reapărea pentru restabilirea ordinii printre ciobanii recent coborâți cu oile de la munte. Mocanii, s-au încins la vorbă și la pahar în sat la horă, bucuroși de revederea cu familia și mândruțele. Șeful de post trebuia sa fie un bun cunoscător al satului și al locuitorilor.

Atelierele de arheologie experimentală susținute de Asociația Castra Barbarorum reprezintă un program dedicat comunicării patrimoniului arheologic, prin ilustrarea unor ateliere de reconstituiri istorice a meșteșugurilor din antichitate: olărit, prelucrarea fiarelor textile, pielărie, lemnărit.

Proiectul cultural Animă ASTRA este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023. Astfel, Primăria Sibiu susține programele dedicate valorificării patrimoniului comunităților și a valorilor meșteșugărești.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă