spot_img
12.2 C
Sibiu
joi, 09 mai, 2024
spot_img

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă

Știri din Județ

Cisnădia se mândrește cu o Policlinică nouă în incinta spitalului, dotată la stardarde europene. Investiția a fost realizată cu fonduri europene de Primăria Cisnădie. Cele 11,2 milioane de euro atrase în proiect au fost folosite pentru a transforma o clădire veche din 1940 într-o clădire nouă, extinsă și dotată cu aparatură medicală de top, obținută tot din fonduri europene în valoare de 35 milioane de lei. La inaugurarea Policlinicii au fost prezenți pe lângă oficialități și numeroși oameni din Cisnădie, dornici să vadă investiția.


Primarul Gheorghe Huja a invitat preoții din localitate să deschidă ceremonialul inaugurării printr-o slujbă religioasă. „Felicitări tuturor celor care au fost implicați în acest proiect! Le mulțumim tuturor cadrelor medicale și le îndemnăm să ajute și să vindece cât mai mulți oameni bolnavi! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”, a spus preotul Laurențiu Broscățeanu.

Printre invitații la evenimentul de inaugurare a Policlinicii s-au numărat Raluca Turcan, ministrul Culturii, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Dorina Dăncăneț, fost manager al Spitalului din Cisnădie, și Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Huja, emoționat a recunoscut că este omul faptelor, nu al vorbelor

Primarul Gheorghe Huja a trecut în revistă principalele realizări din mandatele sale și proiectele de viitor. Noua Policlinică este doar una din investițiile majore atrase în localitate. Policlinica poartă numele de Ambulatoriu de specialitate al Spitalului orășenesc Cisnădie. „Ce onoare și ce bucurie pentru mine să văd atâta lume adunată la inaugurarea acestui Ambulatoriu!”, și-a început discursul primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja. Peste aproximativ o lună, se împlinesc 20 de ani de când Huja administrează orașul – opt ani ca viceprimar, 12 ani ca primar.

Este cunoscut faptul în Cisnădie, că primarul Gheorghe Huja nu este adeptul discursuriilor publice. Preferă oricând vizitele pe șantierele orașului sau ședințele de lucru tehnice pe proiecte. Pentru a demonta unele acuze aduse administrației sale în spațiul public, Huja a enumerat câteva din cele mai importante realizări în timpul administrației sale a orașului Cisnădie:

Modernizarea și reabilitarea centrului orașului; reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură; modernizarea Stadionului; extinderea și modernizarea Sălii Polivalente Măgura; amenajarea Ștrandului, a Patinoarului, construirea Centrului SPA; amenajarea pistelor de biciclete Cisnădie – Cisnădioara, Cisnădie – Sibiu; modernizarea iluminatului stradal cu telegestiune în Cisnădie și Cisnădioara; modernizarea Parcului Măgura; construcția de platforme subterane de gunoi; construcția Bisericii în Cimitirul Ortodox; terenuri de sport modernizate la toate unitățile de învățământ.

Huja nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume: Niște băieți deștepți de la București, în 2011, au desființat spitalul

„Spitalul a fost modernizat printr-un proiect cu finanțare europeană a cărui valoare totală este de 11 milioane lei. După cum știți, în 2011 niște băieți deștepți care guvernau la vremea respectivă țara noastră au hotărât să închidă acest spital. Împreună cu managerul de atunci, doamna Dorina Dăncăneț, am bătut pe la toate ușile, fie la Prefectură, CJ Sibiu, Ministerul Sănătății. Într-un final, am reușit să redeschidem acest spital! După cum știți, au fost închise aproximativ 79 de spitale și s-au redeschis vreo 15. Am fost bucuroși să ne aflăm pe lista celor 15. Nu a fost ușor. Ce a fost foarte greu? Spitalul fiind închis un an și jumătate, a fost foarte greu să mai aducem medici aici. Lucrurile nu mai funcționau cum trebuie. Bucuria mea este că astăzi doctorii vor să vină la Cisnădie! Și le mulțumesc!”, a spus Huja.

Motivul pentru care acesta a decis să mai candideze pentru un mandat de primar al Cisnădiei este simplu, a spus edilul: „Oameni buni, avem 11 proiecte finanțate, un buget de aproape 34 de milioane de euro. Mi-ar fi greu să văd că lucrurile nu merg bine. La aceste proiecte s-a muncit foarte mult! Vreau să fiu aproape de ceea ce se întâmplă în viitor!”.

Gheorghe Huja le-a oferit flori partenerilor din cadrul autorităților județene și naționale, precum și cadrelor medicale ale Spitalului Orășenesc Cisnădie.

Otilia Man: „Un proiect greu, complex, dar de suflet!”

Managerul proiectului de la Spitalul Orășenesc Cisnădie a fost Otilia Man, administratorul public al orașului Cisnădie.

„Au fost multe provocări: înainte de toate, a fost primul proiect cu atragere de fonduri europene la care am lucrat atât eu, cât și echipa mea de proiect din Primărie; am trecut si prin perioada pandemiei, am făcut față și modificărilor legislative apărute, dar, cu încredere, am reușit să ducem la bun sfârșit proiectul. DALI-ul a fost realizat de arh. Cristina Neagu, proiectul tehnic de ALLBIZZ, lucrările au fost executate de Balor Cons, diriginte de șantier Ovidiu Breaz. Doresc să-i mulțumesc domnului primar Gheorghe Huja pentru că a avut încredere în mine, în echipa de proiect și în colaborarea dintre mine și managerul Spitalului Orășenesc Cisnădie, doamna Delia Mincă! Doresc să le mulțumesc colegilor mei din echipa Primăriei, cu care am stat pâna seara târziu, de multe ori, să răspundem solicitărilor de clarificări (cei care cunosc procedura și rigorile unui proiect pe POR știu că termenele de răspuns sunt foarte strânse): Daniel Mihailescu, șef serviciu Salubrizare – mulțumesc, Daniel!, Maria Lapadatu, contabil – mulțumesc, Mărioara!, Daniela Szasz, director Administrație publică – mulțumesc, Daniela!, Ionela Jula, arhitect șef al orașului Cisnădie – mulțumesc, Ionela! Adriana Banceu, responsabil achiziții- mulțumesc, Adriana!, Ciprian Rusu, secretar general al orașului – mulțumesc, Cipi! Nu o să uităm prea curând când am stat o dată până la 1.30 noaptea… Îi mulțumesc consultantei noastre din Cluj, Ala Baltag, care a știut să ne coordoneze cu mână de fier. Doresc să-i mulțumesc managerului Spitalului Orășenesc, doamna Delia Mincă, cu care am colaborat foarte bine la proiectul Primăriei – suntem o echipă bună, Delia! Am apreciat faptul că doamna Mincă își dorește tot ceea ce este mai bun, mai performant pentru echipa de medici din cadrul Spitalului și pentru pacienți”, a spus Otilia Man.

Managerul Spitalului: „Știm că mai este mult de lucru!”

Următoarea care a luat cuvântul a fost Delia Mincă, managerul Spitalului Orășenesc Cisnădie.

„Am trasat în linii mari tabloul unei unități medicale de top, Ambulatoriul pe care îl inaugurăm astăzi fiind o etapă dintr-un amplu proces de modernizare. Știm că mai este mult de lucru! Nu a fost ușor! Proiectele implementate au necesitat eforturi uriașe și țin să le mulțumesc pentru implicare tuturor celor care au făcut posibil acest moment astăzi!”, a spus managerul Spitalului din Cisnădie.

Dorina Dăncăneț a fost, de asemenea, prezentă la evenimentul de inaugurare a noului sediu al Ambulatoriului. Aceasta era manager al unității medicale când a debutat proiectul.

„Mă bucur foarte mult să fiu aici, din nou, în acest colectiv! Sunt sigură că și soțul meu și toți cei plecați sunt alături de noi și se bucură de acest eveniment! Mulțumesc domnului primar Gheorghe Huja, care m-a invitat să particip la această inaugurare! Acest proiect a început în 2016, când eram managerul Spitalului. Eu la finalul anului 2018 m-am pensionat”, a spus aceasta.

Raluca Turcan: „Felicitările mele se îndreaptă către primarul Gheorghe Huja, un primar cu viziune!”

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a subliniat, la rândul său, importanța unor astfel de proiecte pentru comunități.

„ Astăzi, aici, acest moment se datorează unor oameni care au pus umărul ca orașul Cisnădie, un oraș european într-un județ european, să mai aibă un serviciu, un sprijin pentru locuitorii din Cisnădie în primul rând. Și pentru asta, toate felicitările mele se îndreaptă către primarul Gheorghe Huja, un primar cu viziune. De asemenea, un om cu viziune are nevoie de o echipă aplicată și implicată! O felicit pe Otilia Man pentru tot sprijinul pe care îl oferă!”, a spus Raluca Turcan.

Daniela Cîmpean: „Investind în sănătate, investim în dezvoltarea comunităților noastre, în fericirea oamenilor!”

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a felicitat, de asemenea, autoritățile locale pentru implementarea acestui proiect și a subliniat importanța accesării de fonduri europene.

„Vă felicit, domnule primar, o dată pentru hotărârea și determinarea pe care le aveți! Că sunt sau nu fonduri, dvs mergeți înainte și tot găsiți soluția! De data aceasta, soluția a fost pe un proiect pe fonduri europene. Să știți că nu se implementează ușor! Vă spun din postura unui conducător de autoritate care are multe proiecte pe fonduri europene în implementare! Să aduci bani europeni în comunitate este mult, mult mai complicat decât să cheltuiești banii din bugetul propriu. Rigorile sunt mult mai mari, termenele sunt mult mai strânse, controalele la fel… Piața de construcție este mult mai provocatoare!”, a spus Cîmpean.

Despre Noua Policlinică din Cisnădie

Proiectul în valoare de 11 milioane lei, „Reabilitare și dotare cu aparatură medicală a ambulatoriului integrat de specialitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cisnădie” a constat în reabilitarea unei clădiri vechi din 1940, extinderea acesteia cu o nouă construcție și dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație.

Clădirea construită în 1940 și dobândită în 2016 de Primăria Cisnădie a avut destinația de locuință, fiind necorespunzătoare din punct de vedere funcțional pentru furnizarea de servicii medicale (fluxuri, dimensionări, instalații, acces persoane cu dizabilități etc).

Clădirea veche a fost extinsă cu una nouă, rezultând în final o suprafață de 1.1912 mp.

Noua Policlinică va deservi și locuitorii din comunele învecinate

Ambulatoriul Orășenesc Cisnădie este singurul ambulatoriu din zonă, furnizând servicii medicale pentru localitățile Cisnădie, Cisnădioara, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Boița, Lazaret, Lotrioara, Păltiniș, Avrig, Bradu, Glâmboaca, Mârșa și Săcădate, care nu au spitale sau ambulatorii acreditate, cu o populație totată de 70.000 de locuitori.

„Inaugurarea acestui Ambulatoriu nu este utilă doar pentru comunități. Eu zic că trebuie să scoatem în evidență două oaze de speranță. Pentru orice unitate medicală de calitate care nu doar că se inaugurează, ci are funcționalitate în comunitățile noastre, sunt dătătoare de speranță pentru medici, pentru tot corpul medical al sistemului de sănătate și pentru pacienți. În opinia mea, este strict o asigurare a unui respect reciproc pe care medicul și pacientul îl dă în cadrul acestei instituții pe care autoritățile publice le aduc cu ajutorul fondurile europene”, a spus Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

BC CSU Sibiu a pierdut primul meci cu Dinamo

Claudiu Niculescu a plecat de la Șelimbăr