spot_img
19.1 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

1 Decembrie la Sibiu: A revenit parada militară!

Știri din Județ

Publicitate

După ani de absență, de Ziua Națională a României s-a organizat o paradă militară pe Bulevardul Coposu. Soldați și tehnică militară în pas de defilare prin fața oficialilor și a publicului, mai ales părinți cu copii, veniți să îi vadă. Au fost și tradiționalele depuneri de coroane și vom avea concerte de muzică populară și simfonică.

Publicitate

De la 9 dimineața, prefectul Mircea Crețu, primarul Astrid Fodor și administratorul județean Adrian Bibu erau în față la Consiliul Dirigent din centrul Sibiului. În fiecare an, aici încep ceremoniile de depunere de coroane de flori. Consiliul Dirigent a fost în respectiva clădire, apoi comuniștii au făcut agenție CFR și capitaliștii fast-food. În alți ani, peste sigla de fast-food se punea ceva pe timpul ceremonialului. Dar nu se mai pune.

Soldații unității de gardă ai Garnizoanei Sibiu și fanfara militară au fost prezenți. Iar pe lângă cei trei oficiali au venit și șefii militari din Sibiu: armată, poliție, ISU. Ceremonialul a durat fix 12 minute. Intonarea imnului, depunerea de coroane și pas de defilare spre a doua locație unde s-au depus coroane: monumentul Ostașului din toate timpurile, din fața Cercului Militar.

Cum la prima locație totul s-a terminat prea repede, reprezentanții autorităților au făcut un popas la Prefectură. La Cercul Militar s-au alăturat și studenții de la Academia Forțelor Terestre pe scări, formând un cor.

Coroane, gafe și mesaje ascunse

Cu 3 minute întârziere, pentru că nu mai sosea Mitropolitul Streza, ceremonialul a început și aici. Din nou, scurt. Slujba de pomenire oficiată de Mitropolit și alți preoți. Apoi un scurt istoric al zilei oferit de Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA, urmat de depunerea de coroane de flori.

Noutate din acest an a fost că doar oficialii au mai putut depune coroane, nu și partidele sau asociațiile. Aceștia au depus coroane, după încheierea ceremoniei militare, într-un cadru haotic, când oamenii plecau spre parada militară de pe Coposu.

Așa că au depus coroane prefectul Mircea Crețu, care a condus coroane singur, fără subprefectul Sebastian Șebu, deși prezent. Este clar că guvernarea PNL – PSD scârțâie rău la Sibiu. Primarul Astrid Fodor a dus mâna stângă la piept, în semn de respect, deși trebuia dusă mâna dreaptă, care, astfel, ajungea pe inimă. Consulul Germaniei la Sibiu a adus o coroană cu steagul Germaniei, deși este vorba de Ziua Națională a României.

Deputata PNL Christine Thellmann a fost pusă în situația să însoțească două coroane consecutiv, pentru că cea depusă de ministrul Culturii, Raluca Turcan, nu avea și pe ministru prezent.

Adrian Bibu, liderul PNL Sibiu, Bogdan Trif, deputat PSD, Nicolae Neagu, senator PNL, Claudiu Mureșan, senator PSD (fost USR) au dpuse și ei coroane. Deputatul USR, Dan Barna a fost reprezentat de consilierul local Ioan Ghișe. Comandații militari au depus împreună coroană.

Steagul uriaș al PSD, tricolorul Armatei și filipinezii

Semn că se apropie marele an electoral 2024, organizația de tineret a PSD Sibiu a venit cu un uriaș steag de aproximativ 12 metri pe 3 metri. Mai mulți tineri l-au ținut întins pe parcursul ceremonialului de la Cercul Militar și apoi l-au dus și la parada militară.

Pe de altă parte, Garnizoana Sibiu s-a pregătit în stilul caracteristic cu asigurarea logisticii la toate evenimentele de astăzi. La Cercul Militar, au împărțit oamenilor prezenți stegulețe și concarde tricolore. Am remarcat anul acesta numărul foarte mare de femei soldați și subofițeri prezente.

Printre spectatori au fost și doi copii mici, frați, îmbrăcați în uniforme militare. Au asistat la tot ceremonialul de după panglica roșie, mai spre final au trecut bariera și au mers la tatăl lor, preot militar în Sibiu.

În public am găsit și 3 filipinezi care locuiesc de 15 ani în România și de curând au obținut și cetățeani română. Aceștia au participat la toate cele 3 evenimente de astăzi legat de Ziua României la Sibiu, cu mult entuziasm și voie bună.

Parada militară a reînviat

Acum mulți ani, parada militară de Ziua Națională a României strângea pe Bulevardul Coposu mii de oameni: sibieni și turiști. Ani la rând, nu s-a mai făcut, iar anterior, când se făcea, era doar o defilare de soldați. Anul acesta sibieni și turiști se grăbeau de la ora 10 să meargă să prindă loc cu vizibilitate bună. Pentru că nu toți aveau scena oficialilor la dispoziție. Chit că anul acesta, scena a fost mică, neîncăpătoare și joasă. Plus cam prost decorată.

Generalul Ghiță Bârsan între rivalii politici Adrian Bibu (PNL) și Astrid Fodor (FDGR)

Parada însă, a atras privirile celor prezenți, mai ales copiii. De altfel, familiile cu copii au fost principalii participanți. Nici vorbă de zeci de mii de oameni din anii trecuți, deși vremea a fost caldă. Dar a fost suficientă lume pentru un prim an după o lungă pauză. Cîteva mii, probabil.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai