spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Până în 2025, 41 de miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internet

Știri din Județ

Publicitate

Lumea online este tot mai vastă, iar așteptările sunt cu totul impresionante pentru anii următori. Pe măsură ce tehnologia evoluează, iar zone precum inteligența artificială sunt tot mai intens explorate, noi categorii de oameni sunt integrați în acest sistem digital.


Folosim internetul tot mai intens, pentru fel de fel de aspecte din viața personală, dar și pentru partea profesională – care se poate desfășura, mai nou, și de acasă sau de oriunde – sintagma devenită tot mai populară, „Remote Work”.

Deși nu toată populația planetei dispune în prezent de un dispozitiv conectat la internet, o mare parte dintre persoane folosesc în paralel mai multe astfel de obiecte conectate Wi-Fi. Așa se explică faptul că suntem la momentul actual 8,1 miliarde de oameni, dar așteptările sunt ca în anul 2025 să existe nu mai puțin de 41 de miliarde de dispozitive conectate la internet la nivel mondial!

Estimarea aparține Consiliului Uniunii Europene, care subliniază în acest context creșterea amenințărilor și infracțiunilor cibernetice. Partea negativă ține pasul cu dezvoltarea sectorului IT&C, iar tendința este de așteptat să fie una de creștere și în anii următori. În acest context, Uniunea Europeană face eforturi pentru a asigura integritatea, securitatea și reziliența infrastructurii digitale, a rețelelor și ale serviciilor de comunicații, mai spun oficialii instituției.

România în lumea digitală actuală

La mijlocul anului trecut, conform Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații (ANCOM), în România existau aproximativ 6,5 milioane de conexiuni de internet fix și peste 20 de milioane de conexiuni de internet mobil (din peste 23 de milioane de cartele SIM de telefonie mobilă aflate în folosință). Suntem obișnuiți cu statisticile care arată că România se bucură de unele dintre cele mai mari viteze de internet din lume. Partea și mai bună este că țara noastră consemnează creșteri anuale în ceea ce privește rata de penetrare a serviciilor de internet fix și mobil, inclusiv în mediul rural, aflat într-o dezvoltare mai lentă decât cel urban.

Resursele și instrumentele online, care satisfac diverse nevoi și dorințe, sunt cele care îi atrag pe români spre lumea digitală. Pe internet, totul este la îndemână, mai ales partea de informație – ziare, reviste și televiziuni online. Divertismentul are de asemenea o putere importantă de atracție – rețele de socializare, platforme de streaming online cu filme și seriale, jocuri video.

În ansamblu, cele mai multe resurse sunt mai ieftine online decât offline sau cel puțin mai ușor de accesat. Includem aici și partea de cumpărături (comerț electronic), servicii turistice și chiar servicii financiare. În multe cazuri, cele mai avantajoase oferte sunt disponibile exclusiv pe internet.

Anumite industrii și-au mutat astfel o parte din activitate online: retail, banking și chiar gambling. România are și o piață de gambling matură, 100% legală și sigură, pe care activează numeroși operatori, oferind clienților pariuri sportive, sloturi, ruletă, baccarat, blackjack, poker, table sau bingo online.

Cele mai mari amenințări de securitate cibernetică

Mai multe tipuri de amenințări principale în lumea online sunt evidențiate într-un raport al Agenției Uniunii Europene pentru securitate cibernetică (ENISA). Este vorba despre ransomware (atacatorii criptează datele unei organizații și cer răscumpărarea pentru a reda accesul), malware (un soft care afectează un sistem), ingineria socială (exploatarea erorilor umane pentru a obține acces la informații sau servicii), amenințări la adresa datelor, amenințări la adresa disponibilității, dezinformare și amenințări pe lanțul de aprovizionare.

Daunele provocate de astfel de atacuri cibernetice ajung la valori foarte ridicate. Doar în 2021, atacurile de tip ransomware au provocat daune de cel puțin 18 miliarde de euro, conform ENISA. Publicul larg este afectat de amenințările de securitate cibernetică, alături de administrația publică, guverne, furnizori de servicii digitale, sectorul sănătății, cel al serviciilor și cel financiar-bancar. Anual, daunele totale ale atacurilor cibernetice ajuns la multe trilioane de euro.

Parlamentul European a actualizat legislația Uniunii, la finalul anului 2022, pentru a consolida investițiile în securitatea cibernetică și protecția infrastructurii esențiale. Este de așteptat ca aceste reguli să fie modificate și mai departe, adaptate la realitatea din lumea digitală. Totuși, dincolo de reglementări, foarte importantă este informarea corectă a utilizatorilor, pentru că multe capcane informatice pot fi evitate.

Sursa foto: canva.com

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri