spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Dacă nu a murit niciun copil, totul este OK!

Știri din Județ

Publicitate

Cam la asta se rezumă filosofia politicienilor locali de la Loamneș, în frunte cu primarul Maria Greavu. Astăzi, colegul meu a relatat, primul, incidentul de la Școala gimnazială din Alămor: tavanul de rigips al unei clase s-a prăbușit, 4 elevi fiind răniți, unul dintre ei necesitând spitalizare. Apoi, toată presa a preluat știrea. Ce este interesant de analizat sunt declarațiile primarului referitor la renovarea școlii.


Inițial, primarul Maria Greavu ne-a declarat nouă că este o clădire veche din 1936. Atât. Apoi a plusat la alte ziare și a spus că nu a mai fost renovată de 20 de ani, dar că are proiect aprobat cu bani spre renovare.

O analiză SEAP însă arată o cu totul altă situație. La fel și cercetarea actelor guvernamentale. Primăria Loamneș, de care ține școala din Alămor și care este condusă de multe mandate de Maria Greavu, a beneficiat de diferite sume de bani pe parcursul ultimilor 20 de ani pentru renovare, consolidare și reparații la Școala din Alămor.

Dacă ne uităm pe documentele Ministerului Educației în anii 2007, 2008 și 2009 s-au alocat câteva sute de mii de lei acestei școli. Apoi regăsim în 2013 o lucrare de câteva zeci de mii de lei. Totuși, nu este clar când a fost pus tavanul fals…

Să facem o paranteză tehnică. Am consultat trei specialiști în domeniu și toți trei, pe baza fotografiilor, au concluzionat la fel: greșeală de montaj. Și s-au mirat că a ținut atât tavanul. Acesta nu era prins pe zidurile laterale cu bordură specială, cum cere normativul, iar ochiurile formate de cadre erau prea mari pentru un astfel de tavan.

Revenind la banii pentru Școala din Alămor. În anul 2017, primăria Loamneș cheltuiește 340.000 de lei (plus TVA) pentru servicii de consultanță și arhitectură pentru Școala din Alămor. Apoi în 2023, când Guvernul îi alocă peste 2 milioane de lei pentru reabilitarea Școlii din Alămor în februarie, Primăria contractează noi servicii de proiectare, consultanță etc. Ca la stat… iar de reabilitare încă nici azi nu s-au apucat, la un an de primirea banilor de la Guvern.

Dar hai să privim situația și în alt context. Poate primăria Loamneș este o primărie săracă și nu are bani de reparat școli. Ciudat, însă, că a alocat sume consistente în ultimii 10 ani, și cam la aceeași firmă, pentru renovarea Căminului Cultural din Alămor și din Armeni. Sau pe românește locul pentru nunți, botezuri și cumetrii. Sume de sute de mii de lei. Deci bani la buget au fost, dar Școala din Alămor nu a fost o prioritate.

Bine că nu a fost nimeni grav rănit. Sau așa știm deocamdată, pentru că un copil încă este în spital. Dar de ce să se ia măsuri doar când moare un copil? Instituțiile statului nu au auzit de prevenție? Școala respectivă nu era autorizată ISU, dar avea autorizația de funcționare de la Inspectoratul Școlar și de la Primăria Loamneș. Îndeplinea standardele de siguranță?

Probabil că subiectul va fi rapid îngropat, ca multe altele. Până moare un copil. Și atunci se va îngropa subiectul, dar mai greu. Dacă nu face vreun părinte scandal. Sper, doar, că primarul Maria Greavu, a investit bani suficienți în clădirea primăriei. Nu de alta, dar nu dorim să îi cadă tavanul în cap, Doamne ferește!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri