spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: A murit Guță la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Dacă aș scrie doar un titlu, imediat v-ați gândi că vreun îndrăgit cântăreț de manele s-a stins din viață. Dar nu este așa. A murit Guță la Sibiu, la ghena de gunoi din cartierul Cireșica. A înghețat de frig. Avea 43 de ani. Așa-i că nu vă mai pasă?



Moartea unui om tânăr ar trebui să fie un semnal de alarmă într-o comunitate. Din păcate, la acest capitol, am ajuns foarte repede Occidentul din urmă. Trecem nepăsători pe lângă oamenii străzii. Uneori îi vedem, dar nu îi compătimim, ci, în gând, îi criticăm că nu au muncit și nu au reușit în viață.

Dar nu toată lumea reușește în viață. Și de aceea avem instituții pe care le plătim să se ocupe de astfel de probleme sociale. Pentru că noi, ca membrii ai unei comunități, nu dorim să ne implicăm direct. Ne este mai simplu să delegăm responsabilitatea unor instituții și, implicit, statului.

Dar la Sibiu, instituțiile statului au eșuat. Moartea unui om la containerul de gunoi indică lipsa de acțiune pro-activă a instituțiilor.

Cineva îmi spunea astăzi, în demersul meu să aflu detalii despre acest om, că pe vremea lui Ceaușescu nu erau oameni ai străzii. Adevărat. Dar motivația era alta. Instituțiile statului și legea nu permiteau vagabondajul și fiecare om îi era dat ceva să facă. Nu era soluția ideală, doar o soluție.

Democrația ne-a adus o altă perspectivă asupra valorii umane. Avem libertate, dar nu mai avem instituții real implicate. Este libertatea omului de a locui pe străzi, dar adesea aceștia o fac pentru că nu sunt programe sociale care să îi integreze. Și numărul lor va crește.

Revin la Guță. A murit azi noapte, pe ger, dormind pe o canapea aruncată la containerele de gunoi. Avea 43 de ani. Unii vecini îl știau din față de la Profi, unde cerșea.

După apariția știrii la noi în ziar, puținii comentatori interesați de subiect, au spus că nu sunt destule adăposturi de noapte. Există unul, cu locuri insuficiente. Și oamenii băuți nu sunt primiți.

Ori alcoolul merge mână în mână cu oamenii străzii. Fie că este sursă de falsă căldură, fie de uitare… Și alcoolismul este o boală. Dacă mai adăugăm faptul că mulți din oamenii străzii suferă de boli psihice, ne întrebăm de ce autoritățile i-au abandonat?

Unii au familie, dar au fost excluși. Alții provin din centre de plasament și după majorat au ajuns în stradă din lipsă de programe de reinserție socială. Situațiile sunt diferite de la caz la caz. Ei există, că ne place sau nu.

Dar oare merită să moară la containerul de gunoi? Unde au fost cei din instituții azi noapte? La căldură, fiecare în propria casă. Unde au fost patrulele de poliție, poliție locală, jandarmerie? Ce mai contează!? A murit un boschetar, doar nu era faimosul Guță….

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Căline, parafrazând istoria cu ,,să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului”, pot spune că este prima dată când observ de-a lungul vremurilor că articolul tău poate fi clasificat la un nivel deontologic bun, vizavi de realitatea urbană!
    Să nu ți-o iei în cap… 🤘

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă