spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

OPINIE: Cazul parcării Vasile Aaron sau lipsa de viziune a Primăriei Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Recent, Primăria Sibiu a demarat căutarea unei firme pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o parcare supra-terană, supra-etajată pe locația actualei piețe din cartierul Vasile Aaron. Ideea Primăriei Sibiu este de a crea 200-250 locuri de parcare. Adică nimic, comparativ cu nevoia cartierului. Cam ca și cu vopsitul asfaltului prin oraș pentru a ieși la număr locuri de parcare. Chit că multe din aceste locuri vospite sunt ilegale, adică nu respectă legea, ca să priceapă și cei din Primăria Sibiu.


Din start trebuie amintit că Vasile Aaron este cartierul cel mai dens din orașul Sibiu. L-au făcut comuniștii cu Institutul de Proiectare de la Craiova. Nu au gândit mai mult. Dar, după Revoluție, nici cei din Primăria Sibiu, serviciul Urbanism nu au gândit deloc. Așa că, după ce era deja foarte dens, au aprobat mansarde pe mai toate blocurile de 4 etaje din cartier.

Astăzi zecile de mii de sibieni ce locuiesc acolo nu mai au unde parca. Fizic, nu mai există spații de mult. Este o bătălie să prinzi loc, chiar și ilegal, pe trotuar, în curbă etc. Răspunsul Primăriei Sibiu, care a mai încheiat un an cu mega-excedent bugetar, este că va face o parcare supra-etajată.

Dincolo de faptul că de 4 ani vorbește Primăria și doamna primar Fodor de astfel de parcări, prin oraș, ele întârzie. Una s-a făcut în acest mandat, promisă de vreo 6 ani: cea din Hipodrom. Și nu a rezolvat nimic în zonă. Pentru că este mult prea mică față de nevoia zonei.

Așa și în Vasile Aaron. Primăria vrea să cheltuie iar milioane de euro pentru 200-250 de locuri de parcare. Când puteau face peste 1.000. Dar asta doar dacă aveau consultare publică cu cetățenii din zonă. Sau măcar doamna Fodor și cei din Primărie se și deplasau prin cartier. Nu doar în ani electorali.

După mai multe discuții cu posesori de mașini din Vasile Aaron am înțeles rapid câteva idei bune ale oamenilor. Mulți spun că parcarea supra-etajată ar trebui să fie…. două! Și terenuri există, nu știu dacă proprietatea statului. Dar Primăria poate cumpăra și de la privat teren, că nu îi cade mâna. Pentru că o parcare în zona Piața Vasile Aaron va deservi doar zona Iezer și câteva străzi adiacente.

Oamenii mai spus că este necesară acolo o parcare, dar să fie pentru locatari. Să nu se trezească acolo cu mașinile firmelor din zonă. Mai ales că o companie a cumpărat mega blocul de birouri făcut de Vonica și are 10 locuri de parcare la sute angajați. Apropo, cine din Primăria Sibiu a dat aprobare la asemenea bloc fără parcări în așa cartier aglomerat? Vă spun eu: actualul președinte.

Dar oamenii din zonă spun că o parcare în locul pieței trebuie să includă musai etaje subterane. Și oamenii au spus că aceste etaje subterane, măcar două, să se întindă și sub curtea școlii de lângă. Iar cele supraterane să meargă mult mai sus. Să ofere măcar 1.000 de locuri. Altfel este degeaba. Mai ales că la parter va integra și actuala piață.

Unii șoferi au spus că ar fi mai simplu și teren mult mai mult să se construiască parcarea în curbă pe terenul în pantă care coboară spre calea ferată. Acolo este o zonă foarte mare care ar putea oferi spațiu supra teran mare pentru o mega parcare. Iar de acolo se poate face un tunel pietonal spre zona de blocuri pe sub strada Semaforului.

Oamenii au idei bune, realizabile. Dar la noi, cu birocrația și corupția este mai greu. În 2020 am auzit de la primarul Astrid Fodor tot felul de idei de proiecte. Majoritatea nu s-au concretizat. Ni se spune că este timpul scurt, că durează să faci proiecte, să atragi fonduri etc. Așa o fi, dar alte localități cum pot?

Și mai am o dilemă. Sibiul stă an de an cu mega excedent bugetar. Adică avem bani și nu îi cheltuim. Iar la atragerea de fonduri europene de vreo 3 ani am început să mișcăm ceva, pentru că înainte Primăria Sibiu fugea de aceste fonduri ca de dracu. Așa cum fugea și de fondurile guvernamentale. Sau poate nu avea oameni să scrie asemenea proiecte. Deși la ce armată este în Primăria Sibiu…. Acum accesează fonduri, dar prin firme de consultanță.

În concluzie, locuitorii și lucrătorii din cartierul Vasile Aaron, mai au de așteptat mult și bine până li se rezolvă problema parcărilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă