Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat astăzi la Sibiu, o idee expusă acum o lună de zile: noul spital județean Sibiu se poate face de către Consiliul Județean DOAR dacă proiectul se încadrează în suma maximă de 300 de milioane de euro. Acum o lună, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu replica premierului prin intermediul presei că proiectul noului spital este deja realizat și are toate avizele, dar costul său este de aproximativ 500 de milioane de euro. De data aceasta, Ciolacu a fost susținut în declarații și de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, prezent și el la Sibiu, Adrian Câciu.
Câciu și Ciolacu au spus că peste două săptămâni se vor lansa în dezbatere publică ghidurile de finanțare. Acestea se bazează pe ordonanța de urgență emisă anterior de Guvern care prevede clar că pentru spitalele județene noi se pot aloca maxim 300 de milioane de euro.
După ce anterior, pe PNRR, proiectul spitalului realizat de Consiliul Județean Sibiu a fost respins de la finanțare tot pentru că suma era prea mare, acum existau promisiuni că va putea fi finanțat pe noua schemă cu împrumut de la Banca Europeană de Investiții, fonduri de la Guvern și alte fonduri europene.
Astăzi, la Sibiu, Adrian Câciu a susținut declarația premierului Ciolacu care a spus că la Sibiu se va face un nou spital județean. Nu a spus și când. Dar a spus că suma maximă este 300 de milioane de euro pentru un spital județean.
Premierul Marcel Ciolacu s-a enervat pe subiectul spitalului din Sibiu
Întrebat de un ziarist local despre situația finanțării spitalului, Marcel Ciolacu a început un răspuns pe un ton calm, dar apoi s-a enervat și a ridicat vocea să accentueze cumva că nu va da mai mulți bani decât suma de 300 de milioane de euro. Deci actualul proiect al Consiliului Județean Sibiu, evaluat la 500 de milioane de euro nu se încadrează.
„Spitalul de la Sibiul se va face. S-a făcut o redimensionare de la 500 la 300 de milioane, ca să se poată încadra în sumele solicitate” a spus Ciolacu, deși nu există nicio cerere de redimensionare a proiectului de la Consiliul Județean Sibiu.
Întrebat de ziariști cine a făcut redimensionarea, Ciolacu a ridicat tonul și a spus că a discutat în Coaliție la București, inclusiv cu Nicolae Ciucă, președintele PNL.
„Oameni buni, un spital regional costă 500 de milioane. Spitalul din Turcia, celebrul spital din Turcia, American Memorial, a costat 500 de milioane. Nu poţi să ai un spital regional de 500 de milioane şi cu acea capacitate la Cluj, venind cu spital la Bistriţa, e în construcţie cred că 60%, venind la Târgu Mureş şi să vii şi la Sibiu cu spital. Nu avem medici, nu avem cadre medicale, nu avem asistente să acoperim. (…). Eu înţeleg absolut tot şi necesitatea e corectă. A trebuit să gândim cu capul, nu cu emoţia. Deciziile trebuie să le luăm sustenabile, ţinând cont de nişte realităţi” a declarat Ciolacu.
Cum explică Ciolacu lipsa finanțării pentru Noul Spital din Sibiu pe PNRR
Deși la vremea respectivă, Sibiul era singurul județ din țară care avea un proiect arhotectural, complet aprobat și gata de construit a noului spital județean, Ciolacu spune acum că acesta nu a fost finanțat datorită sumei mari și pentru că nu se putea face la timp până la finalul anului 2026. Deși cu 2 minute înaintea acestei declarații, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se lăuda cum firma contractată de ministerul său să facă centura Timișoarei a realizat acest proiect mare de 25 de km într-un an, ceea ce alte guvernări nu au reușit în 17.
„Au existat anumite proiecte depuse în PNRR, o anumită sumă, şi mai avem o altă sumă dublă faţă de proiectele din PNRR finanţate prin BEI. Proiectele din PNRR – aveam o limită, parcă 21 de proiecte, în momentul acesta am mers la 25 de proiecte prin PNRR. S-a luat gradul de maturitate al proiectului. (…) Sibiul avea un proiect estimat la 500 de milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat până la sfârşitul anului 2026, lucru care, sincer vă spun, nu se putea executa. Nu se putea executa această construcţie până la sfârşitul anului 2026, când se termină implementarea proiectelor din PNRR” a declarat Ciolacu.
Ciolacu: Haideţi să trăim cu picioarele pe pământ!
„În Sibiu va fi un spital nou. Dar nu pot să vin cu bani să cheltui pe trei spitale toţi banii luaţi de la BEI, pentru că România e mult mai mare. Mai mult, nu poţi într-o anumită regiune să faci investiţii de 2-3 miliarde şi să uiţi restul ţării. (…) Nu e sustenabil! Nu are cine lucra! Nu are adresabilitate, ţinând cont de cât de dezvoltat e sistemul de sănătate din zona dumneavoastră. Am investit şi pe nişe în Târgu Mureş, Cluj. Haideţi să trăim cu picioarele pe pământ!” a conchis Ciolacu.
Adrian Câciu, ministrul Investițiile și Proiectele Europene habar nu are de stadiul real al Noului Spital Județean Sibiu
Abordat de reporterul SIBIU INDEPENDENT, după conferința de presă, ministrul Adrian Câciu, care coordonează publicarea ghidurilor de finanțare ce vor apărea în două săptămâni, ne-a demonstrat că habar nu are stadiul proiectului noului Spital Județean Sibiu.
Acesta ne-a explicat dincolo de problema sumei prea mari cerută, că noul spital județean Sibiu nu se putea finaliza până la finele anului 2026, prin PNRR, pentru că „durează să faci proiectul, aprobări…”. Când i s-a replicat de reporterul SIBIU INDEPENDENT că proiectul noului Spital Județean Sibiu este realizat de doi ani și are de atunci și toate aprobările necesare, fiind chiar contractat un potențial constructor prin licitație, Câciu a dat din umeri.
Soluțiile lui Câciu pentru Noul Spital Județean Sibiu
Ministrul a oferit trei posibile soluție în contextul finanțărilor actuale. Prima ar fi ca proiectul Noului Spital Județean Sibiu să fie redimensionat prin micșorare de Consiliul Județean Sibiu, astfel să se încadreze în maximul de 300 de milioane de euro.
A doua variantă ar fi să se caute co-finanțare de către Consiliul Județean Sibiu pentru proiect din alte surse. Singura opțiune în acest caz fiind un împrumut. Dar Consiliul Județean Sibiu nu are capacitatea financiară să facă un asemenea împrumut, doar dacă îl face alături de Primăria Sibiu.
A treia variantă ar fi să se respingă din nou proiectul actual și să aștepte o potențială altă finanțare europeană în viitor.