spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Subprefect Macrea Rareș: „La această oră nu avem niciun caz cu infecție cu noul coronavirus în România”

Știri din Județ

Publicitate

La sediul instituției Prefectului – Județul Sibiu s-a desfășurat joi ședința Colegiului Prefectural lunară, prezidată de domnul subprefect Rareș Macrea, ce a avut pe ordinea de zi patru puncte:

  • Modul de răspuns al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Căpitan Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu la situațiile de urgență produse pe teritoriul județului Sibiu în anul 2019, material ce a fost prezentat de domnul Lucian Trefaș – prim adjunct al inspectorului șef;
  • Evaluarea dinamicii accidentelor rutiere produse pe raza județului Sibiu în anul 2019, material prezentat de domnul Tiberiu Ivancea – inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu;
  • Aportul Jandarmeriei Române la gestionarea ordinii și siguranței publice, cu prilejul Summit-ului șefilor de stat și de guverne din statele membre UE – Sibiu, 09 mai 2019. Materialul a fost prezentat de domnul Dan Marius Gândilă, prim adjunct al inspectorului șef – Inspectoratul de Jandarmi Județean “General de brigadă  Mihail Rasty” Sibiu
  • Patrimoniul cultural industrial din județul Sibiu – regimul legal de protecție și stadiul clasărilor, material prezentat de domnul director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu Valentin Delcă

La finalul ședinței, domnul subprefect Macrea Rareș a susținut un comunicat de presă al  cărui conținut îl relatăm integral:

La această oră (n.red. joi 26.02) nu avem niciun caz cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19) în România

Acest fapt se datorează și eforturilor dumneavoastră a presei, a personalului medical, a personalului de  asigurare a apărării, ordinii publice și siguranței naționale și tuturor instituțiilor publice care implementează  măsurile decise de către comitetul Ministerului Sănătății  și Ministerului Afacerilor Interne, încă de acum o lună.

Vă rog să informați în continuare populația la nivel local, prin toate canalele de informare despre ce înseamnă acest nou tip de infecție și despre măsurile de igienă care este necesar să le urmeze. 

Facem un apel la calm și repet: La această oră nu avem niciun caz cu infecție cu noul coronavirus în România.

În cadrul conferinței de presă care a avut loc luni, 24 februarie a.c., ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a prezentat Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență  privind aprobarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, adoptată în urma ședinței grupului de suport tehnico-științific.

În sinteză, de interes pentru toată populația trebuie să punctez:

Avem 3 tipuri de situații:

  1. Pentru cetățenii care sosesc în România din Italia din cele 11 comune: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano se instituie măsura CARANTINEI în centre de carantinare.
  2. Pentru cetățenii care sosesc în România din Italia din regiunea Lombardia și Veneto (situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina) se instituie măsura IZOLĂRII LA DOMICILIU.
  3. Pentru cetățenii care sosesc din Italia din afara zonelor de mai sus și din alte țări se instituie măsura verificării (prin filtrele de la graniță și Aeroportul internațional, în cazul Sibiului), completarea formularelor distribuite de MS, după care cetățenii sunt liberi să-și continue activitățile.

Referitor la  transportul aerian menționăm că Aeroportul Internațional Sibiu va fi dotat cu termoscanere și este asigurat cu personal DSP pentru evaluarea medicală a călătorilor. Cetățenii care aleg să călătorească completează încă de la îmbarcare un set de formulare și la aterizare beneficiază de un control medical.

În acest moment sunt implementate trei  tipuri de măsuri:Verificare la graniță, carantină și izolare la domiciliu sau adresa declarată (pentru cetățenii străini).

„Carantina” înseamnă restricția activităților şi/sau separarea de alte persoane a acelor persoane suspecte asimptomatică  care nu sunt bolnave într-o maniera care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.

“Izolare la domiciliu” înseamnă cantonarea 14 zile la domiciliu. Dacă cetățeanul are familie cu care domiciliază la aceași adresă, măsura se aplică și familiei. Întrucât cetățenii care sunt izolați la domiciliu sunt asimptomatici , nu există o suspiciune (adică nu au simptome ce așteaptă confirmarea testelor) ei pot fi aprovizionați cu respectarea măsurilor generale de igienă.

Pentru restul cetățenilor se recomandă măsuri de igienă

Ca și elemente de interes menționez:

  • Lista cu zonele afectate de noul Coronavirus va fi actualizată de Ministerul Sănătății, la fel și perioada de carantină 14 zile.
  • Se instituire o linie telefonice, gestionată de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, dedicate TUTUROR CETĂȚENILOR care solicită informații referitoare la infecția cu Coronavirus (manifestare, simptome, evoluție, măsuri de protecție etc.).
  • Menționăm că  toate declarațiile completate de cetățenii care călătoresc intră sub incidența ART. 326 Cod penal  “Falsul în înscrisuri” și “ Falsul în declarații”.
  • Nerespectarea consemnului de izolare la domiciliu intră sub incidența ART. 352 Cod penal “Zădărnicirea combaterii bolilor”
  • Implementarea Regulamentului sanitar internațional se face cu respectarea deplină a demnității persoanelor, a drepturilor omului şi a libertăților fundamentale.

Menționăm că, la acest moment, în România, nu sunt înregistrate cazuri de persoane infectate cu noul tip de virus. Măsurile și informațiile de mai sus au un caracter preventiv pentru întreaga populație a județului Sibiu.

La nivelul județului Sibiu comunicarea în situații operative pe problematica infectării cu noul coronavirus  se va face prin intermediul “vocii unice” a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu în vederea eliminării posibilităților, speculațiilor sau a informațiilor nereale. 

SURSA: sb.prefectura.mai.gov.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda