1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Speciali au fost, speciali sunt încă

Știri din Județ

Subiectul pensiilor speciale au luat minţile românilor care digeră televiziune pe pâine. Şi netul vuieşte de ele. Politicienii s-au prins că e ceva rost de capital politic, aşa că brusc mamuţii PNL şi PSD au decis să susţină impozitarea mai mare a acestora. Dar de fapt totul este făcut de faţadă, pentru că ştiu că după alegerile parlamentare le vor avea la loc.

Dar esenţa problemei nu este impozitarea, ci existenţa acestor pensii speciale. Nu am înţeles rolul lor. Cei care le primesc sunt speciali, de merită pensii speciale? Munca lor este mai specială decât a restului românilor? De fapt tot sistemul de pensii speciale a fost creat de o „elită” pentru propriul beneficiu şi reprezintă reminiscenţe ale chiaburismului crezut de mult apus.

Nici nu mă mai miră că aceste legi speciale au trecut în decursul timpului. Pentru că beneficiarii lor sunt cei ce le-au dat şi care ar trebui să le controleze. Fie că sunt parlamentari, magistraţi ori cadre militare. Toţi reprezintă o castă care se separă tot mai mult de restul românilor. Într-o societate normală, democratică în mod real, pensiile sunt la fel calculate pentru toţi, în funcţie de vechime şi contribuţie. Punct. Fără speciali.

Sau putem lua exemplul american unde statul nu dă pensii. Fiecare cetăţean îşi pune bani deoparte prin diferite fonduri sau cum doreşte el pentru pensie. Şi poţi lucra până la 100 de ani, dacă vrei şi cineva te angajează la privat. La noi însă capitalismul are ceva din anii 30, ceva din comunism şi ceva discriminatoriu. Pensionarii din sistemul militar (de stat) pot lucra în sistemul public. Sau parlamentarii după unul sau mai multe mandate iau pensii speciale. Iar magistraţilor li se calculează pensia mai aparte ca la restul. Este normal ca restul românilor să fie nemulţumiţi.

Dacă mama mea a lucrat 42 de ani în construcţii, ca maistru, de ce să aibă pensia pe sfert cât un politician, care a lucrat 4 ani în Parlament? Contribuţia lui pentru societate este mai valoroasă ca a ei? Oare? Sau este o formă de abuz de putere?

Aceşti speciali de astăzi să nu uităm că erau speciali şi în comunism. Şefi de partid, ofiţeri de rang înalt, miliţieni, securişti, magistraţi aveau şi atunci avantajele sistemului pe care abil îl controlau. Au predat ştafeta din generaţie în generaţie şi mentalităţile aferente de tip elitist. Şi sincer nu prea văd cum putem scăpa de ei…. Vreo 5 milioane de români au decis că singura scăpare este să plece din ţară.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri