spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Valul tinerilor directori

Știri din Județ

Publicitate

Poate puțini dintre voi ați observat că, în ultimul an, județul Sibiu a avut parte de un val de tineri ajunși directori pe la diferite instituții publice. Nu neagă nimeni faptul știut că politicul are un cuvânt greu de spus în aceste numiri. Dar, sincer, dacă tot este politic, măcar să fie cu oameni de valoare și nu cu slugi care cărau servieta cuiva la partid. Din păcate nu toate funcțiile de director s-au alocat pe criteriul competenței, fie și unui simpatizant sau fost membru de partid, ci încă unii mai practică punerea în funcții de slugi sau, poate, pe bani.

Dar nu vreau să scriu despre ceea ce toți știți deja din sistemul instituțiilor publice. Ce am observat este valul de tineri ajunși directori la diferite instituții publice din județul Sibiu. Mai ales tineri care deja au dovedit valențe în domeniile lor de activitate. Personal, îi cunosc pe toți politicienii sibieni importanți și pe majoritatea directorilor foști și actuali de instituții. Prin prisma meseriei. De mulți am scris de rău. Pentru că așa am crezut. Dar în cazul tinerilor directori am observat o tendință de a promova oameni, care chiar vor și pot face ceva pentru instituții.

Am să dau și exemple. Sunt instituții care ani de zile au trenat într-un „dolce far niente” sau au avut directori care doar s-au plâns că nu au și nu pot face. Acum văd aceleași instituții conduse de oameni care vor și se zbat să facă multe într-un timp scurt. Deși de multe ori se lovesc de piedicile sistemului, cel mai adesea venite de la interesele politice meschine ale diferitelor partide aflate acum în Guvern.

Îl avem pe Horațiu Cojocaru la Direcția de Sănătate Publică. Omul a demonstrat peste tot pe unde a fost că este capabil de reforme profunde. Dacă este lăsat. Este Răzvan Pop la Biblioteca ASTRA care a revoluționat rapid instituția și, poate și cu sprijin politic, a dus-o la nivel național, ca vizibilitate, rapid. Îl avem pe Dan Nanu la Direcția de Cultură care se luptă de ani buni cu sistemul și acum are pârghiile, din nou, să facă ordine în patrimoniul județului. Dacă este lăsat. O avem pe dr. Șerban Ștefania de la Spitalul CFR Sibiu care a mobilizat resurse și a atras numeroase fonduri pentru a transforma din temelii spitalul. Avem pe Alexandru Stănilă de la ITM Sibiu care vine cu o viziune nouă asupra relațiilor cu angajatorii și angajații. Și lista poate continua. Observați că sunt oameni cunoscuți ca susținuți de diferite partide, chiar dacă unii dintre ei nu au făcut niciodată politică.

Nu am să dau lista nominală a exemplelor negative de la conducerea de instituții publice. Poate altă dată. Ultimul în lista pozitivă a tinerilor ajunși la conducere este Alexandru Chituță, manager interimar, de astăzi, la Muzeul Național Brukenthal. Chituță este cercetător, om cu bogată experiență în domeniul artei, dar și în al PR-ului și marketingului cultural. Numele său este cunoscut prin toată țara în lumea muzeală și nu numai. Am urmărit, în ultimii ani, evoluția sa la Brukenthal și am spus că el este omul potrivit să conducă respectiva instituție. Deocamdată o face interimar, să sperăm că va fi lăsat și pe un contract de management. Chituță este genul de om care poate duce Muzeul Național Brukenthal foarte departe, acolo unde îi este locul pe plan european și mondial. Din păcate, ani buni instituția a bătut pasul pe loc sau a evoluat foarte puțin. Deși cunosc cât de mult se zbătea Chituță pentru a promova Muzeul. Acum are șansa unei revoluții în managementul instituțional al acestui muzeu, atât de necesar.

Există posibilitatea ca unii tineri directori să rateze parcursul. Dar cei enunțați mai sus și alții câțiva știu că sunt genul de oameni care chiar vor să schimbe lucrurile în bine. Ei vin cu o viziune nouă, modernă, europeană și pe care, sper, să o poată implementa în instituțiile lor, încă prinse în birocrația kafkiană a Statului Român.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?