spot_img
19.1 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum resimțim patriotismul economic?

Știri din Județ

Publicitate

Primele măsuri mai importante luate de Guvernul condus acum de PSD-istul Marcel Ciolacu au apărut ieri. Mă refer la ordonanțele cu plafonarea adausului comercial la anumite produse alimentare de bază și investițiile în sectorul alimentar.

Publicitate

Partea cu fondul de investiții al Guvernului dedicat strict acestui sector și doar firmelor românești este de bun augur. Rămâne de văzut cum se va și implementa. Adesea, în România, decizii bune ajung prost implementate sau, chiar, furate.

Dar partea cea mai atractivă pentru mase, mai ales cei cu bani puțini este promisa scădere a prețului la alimente. Decizia de ieri din Guvern de plafonare a adausului comercial pe tot lanțul de la producție la vânzare la 14 alimente pare de bun augur. Dar o vom vedea, promite Guvernul, de la 1 august. Ok, așteptăm. Doar să și apară.

Pentru că piața liberă are tendința să reacționeze la astfel de decizii politice populiste. Din cele 14 produse, o parte sunt ușor de eliminat din piață, fără efecte. Altfel spus, producătorii să nu le mai vândă. Credeți că este greu ca sticlele de un litru de lapte 1,5% non-UHT să dispară de pe raft? Pot fi rapid înlocuite cu niște cutii de 0.9 litri. Sau cofragele de 10 ouă mărimea M să fie rapid înlocuite de unele de 12 ouă? Și uite așa se evită ordonanța Guvernului.

Este drept că majoritatea produselor din listă nu pot fi efectiv scoase din vânzare. Mai ales la capitolul carne. Aici ar trebui să resimțim la raft prețuri mai mici. Mai ales la carne porc, pui, ulei, zahăr și legume. Să fim sinceri, unii comercianți, distribuitori și importatori au profitat la maxim de crizele globale să ne vândă ulei de floarea soarelui sau zahăr la preț de produs de lux.

La carne avem, adesea în piață, o situație bizară: carnea din România este mai scumpă la raft ca cea de import din alte țări UE. Motivul este costul mic de producție în unele țări. La noi, în schimb, producătorii de carne sunt tot mai puțini și cu ferme tot mai mici. La ora actuală producția internă de carne nu ar acoperi nici pe departe cererea din piață.

Ce nu am înțeles din ordonanța Guvernului este de ce au gândit la capitolul pâine ca niște bucureșteni? Sincer, unde găsești în Ardeal pâine de 300 de grame? Aceea este specifică sudului și, uneori, Moldovei. Nu în Transilvania. Sau să înțelegem că ordonanța are și o țintă geografică?

Rămâne de văzut dacă decizia Guvernului condus acum de un PSD-ist este populistă sau populară. Dacă patriotismul economic invocat de Ciolacu are și efecte reale în piață sau este doar o perdea de fum pentru anumiți clienți politici. Plus că reacția pieței poate fi neașteptată la astfel de măsuri guvernamentale.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai