spot_img
18.1 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: La amenzi suntem buni, la soluții pentru oameni… nu!

Știri din Județ

Publicitate

Acțiunea de control în toate centrele sociale publice și private din județul Sibiu s-a încheiat. La fel ca în toată țara, s-a lăsat cu o ploaie de amenzi, majoritatea pentru lipsă hârtii sau chestiuni banale. Deși totul a pornit de la scandalul condițiilor de trai ale unor bărtâni în centre de lângă București, s-a dovedit că statul eșuat nu este capabil decât de amenzi. S-a amendat chiar și pe el însuși!

Publicitate

Nici dacă eram într-un banc prost cu Bulă, nu credeam să asist la sarabanda controalelor din ultimele zile. Și la concluziile lor. În loc să vadă problema reală: insuficiența serviciilor sociale în județ. Și birocrația care blochează funcționarea normală a celor existente. În schimb, controlorii au văzut amenzi peste amenzi. Au dat amenzi chiar și instituțiilor statului.

Să luăm câteva exemple. Trei centre de stat, deținute la Sibiu de DGASPC, instituție subordonată Consiliului Județean, au fost amendate drastic pentru lipsă licență. Pentru necunoscători, de 4 ani, statul s-a gândit să introducă o birocrație stufoasă sub pretextul stadardelor minime de calitate a serviciilor. Numai minime nu sunt standardele. Dar extrem de pretențioase la hârtii. Un centru social pentru a fi pornit trebuie mai întâi ca furnizorul să fie acreditat. Asta se face cu depuneri de hârtii la București. Și se aprobă.

Acum o paranteză se impune. USR și PSD au sărit ca arși contra fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan, să o certe că ea a semnat acreditările pentru centrele de lângă București. Da, ea a semnat. Ca și alte câteva sute de acreditări. O formalitate cerută de lege. Urmată de o altă formalitate, mult mai stufoasă, aceea de licențiere a serviciului social. Măcar cea de licențiere are inclusă și o vizită în teren pentru a verifica situația. Prin lege. Deci gargara politică în cazul Turcan a fost fără rost.

Revenind la studiul de caz din județul Sibiu. Cele trei centre de stat au fost amendate pentru lipsă licență. Deși erau în curs de licențiere. Care este un proces birocratic extrem de anevoios. Mai întâi se face prin corespondență cu autoritatea din București. Cei de acolo îți cer mereu alte acte. Dacă scapi de ei, vin în control reprezentanții din teritoriu, care mai găsesc și ei chichițe. Că la asta este bun statul. Deci în cazul centrelor de stat de la Sibiu, chiar statul le-a pus piedici în licențiere. Dar asta nu înseamnă că nu ofereau servicii de calitate beneficiarilor. Dar pentru controlori nu contează asta. Lipsă hârtie.

Să continuăm cu exemplele din controale. Au găsit un borcan de gem fără etichetă. Sau cei de la Pompieri au dat amenzi în linie pentru lipse avize. Cea mai tare amendă este cea de la ISU pentru lipsă planuri de evacuare pe uși. Cred că cei cu dizabilități mentale le și foloseau în caz de incendiu…. Dar atât îi duce mintea pe cei de la ISU. Exemplele pot continua. Cu siguranță au găsit și probleme reale legate de viața beneficiarilor. Dar puține și minore. Grosul amenzilor s-a dat pe lipsă hârtii.

Dar problema de bază în județul Sibiu, și nu numai, este insuficiența serviciilor sociale. Casele de tip familial, cerute de UE de ani buni și promise de Guvern abia acum se fac de stat. Centrele mari pentru persoane cu dizabilități trebuie să dispară. Dar nu sunt construite alternativele. Asociațiile nu sunt sprijinite să dezvolte servicii sociale, din contră. Să luăm cazul impozitului pe salarii care este identic cu cel de la o firmă care face profit. Nu ca în alte țări, unde dezvoltatorii de servicii sociale au reduceri de taxe și impozite.

Un alt exemplu de amendă dată care mi-a stârnit râsul-plânsul a fost pentru depășirea numărului maxim de beneficiari aprobați. Adică nu avem suficiente centre și dacă undeva sunt mai mulți decât trebuie este rău. Eu zic să îi arunce în stradă pe beneficiarii în plus. Și pe toți cei care ar trebui să ajungă în aceste centre, dar stau te miri pe unde în condiții mizere și fără îngrijire. Bine, ar putea să arunce pe controlori în stradă, părerea mea.

Sau pe șefii care au dat astfel de ordine, pentru că sigur controlorii au executat ordine. A fost un fel de competiție inter-județeană care dă amenzi mai multe și mai mari. Fără niciun pic de milă pentru beneficiarii serviciilor sociale. Prefectul județului Sibiu, Crețu (PNL) era prin concediu, se aude, și subprefectul Moșin (PSD) a primit, de curând, coordonarea serviciilor deconcentrate. Chit că nu are pic de experiență în domeniu. La final de control, a venit Prefectura, ca instituție și, după bâlbe referitor la valoare amenzi, a decretat că au avut rol doar de centralizare. Deși Ordinul de ministru și Codul Administrativ spune că au rol de coordonare. Dar s-au eschivat. Motivul este simplu. Dacă lasă problema la instituțiile de control, procesele care deja se deschid pe rol contra amenzilor primite să se judece cu acele instituții.

În concluzie, trăiască amenda și cine a făcut-o. Cât privește beneficiarii și potențialii beneficiari de servicii sociale rămân niște numere pe hârtiile birocraților controlori.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)