spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Italienii au anulat etapa 3 din Campionatul Mondial de Hard Enduro pentru impactul asupra mediului. Etapa 4 se ține în zona Sibiului sub titlul Red Bull Romaniacs

Știri din Județ

Publicitate

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când la Sibiu și în împrejurimi se organizează un concurs de motociclism hard enduro sub numele Red Bull Romaniacs. De puțini ani, acesta a devenit etapă în nou creatul Campionat Mondial. Totuși, autoritățile din Italia au decis să nu acorde avizele necesare etapei a 3-a ce era programată să se desfășoare sub numele Red Bull Abestone în 7-9 iulie. Motivul: insuficiente date privind impactul asupra florei și faunei. Trebuie precizat că majoritatea etapelor din Campionatul Mondial se desfășoară în foste mine de suprafață, mai puțin cele din România, Serbia și Italia.


Tot mai mulți sibieni comentează în social media despre impactul curselor de hard enduro asupra munților din zonă. Mai ales efectele asupra florei și faunei. Concursul Red Bull Romaniacs care strânge competitori din toată lumea a devenit, normal, ținta acestor critici. Deși organizatorii spun că au peste 100 de avize și locațiile curselor nu sunt în arii protejate, criticii se înmulțesc. Iar autoritățile dau din umeri și pasează problema. În fapt, în România nu există o legislație clară privind cursele motorizate, dar există legislații privind accesul motorizat în zonele protejate.

Bogdan Brylinski, purtătorul de cuvânt al organizatorilor Red Bull Romaniacs a dat asigurări că s-au abținut peste 100 de avize. Acestea sunt în special de la prorpietarii terenurilor pe care se țin cursele. Dar și de la diferite instituții. „Dosarul de competiție conține avize din partea Consiliilor Județene din județele în care se desfășoară raliul, Primării, Ocoale Silvice, Direcții Silvice, Apele Române, ISU, Inspectoratele Județene de Poliție, inclusiv obști private. Întreg traseul are aprobări și este avizat de comisiile de mediu ale celor două federații” precizează Brylinski.

unnamed
Manuel Lettenbichler performs during the fifth stop of the World Enduro Super Series in Sibiu, Romania on July 31, 2019. // Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool // SI201907310734 // Usage for editorial use only //

Competiția este organizată în județele Sibiu, Alba și Vîlcea de Asociația Club Sportiv Hai la Mișcare. Consiliul Județean Sibiu a dat aviz doar pentru traversarea unor drumuri județene, competiția fiind mai ales pe zone necirculate, greu accesibile. „acordul pentru desfășurarea evenimentului Red Bull Romaniacs pe următoarele drumuri județene, cu mențiunea că ”orice deteriorări ale șanțurilor, acostamentelor și carosabilului care se vor produce la traversarea drumurilor județene vor fi remediate de către organizator, iar zona drumurilor județene va fi readusă la starea inițială de viabilitate””, au precizat cei de la Consiliul Județean Sibiu.

Legea nu cere aviz de la Mediu pentru competiții sportive de acest gen

„Conform legislaţiei de mediu în vigoare, manifestările sportive care presupun utilizarea mijloacelor motorizate, nu intră în sfera de reglementare a agenţiilor pentru protecţia mediului”, ne-a precizat Ciprian Simulescu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

Traseele alese de către organizatorii unor competiții de hard enduro trebuie să respecte legislația de mediu în vigoare, conform art. 52, alin. (2) al Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2005 privind protecţia mediului: ”Pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public”. Este obligatoriu să se respecte prevederile din planurile de management şi regulamentele ariilor naturale protejate, acolo unde sunt impuse anumite condiții/restricții în desfășurarea unor astfel de competiții.

Graham Jarvis of Great Britain performs during the fourth off road day of FIM Hard Enduro World Championship 2022 Stop 5 – Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 30, 2022 // Attila Szabo / Red Bull Content Pool // SI202207300314 // Usage for editorial use only //

Când acestea se defășoară în ariile naturale protejate sau în vecinătate, este necesar să se obțină avizul Agenției pentru Arii Naturale Protejate, precum și alte avize impuse prin legislația specifică. Ori Red Bull Romaniacs dă asigurări că niciun traseu ales nu trece prin arii protejate, deci nu necesită avizul respectiv.

Italienii au anulat competiția

Autoritățile din Italia au decis să nu mai autorizeze acest tip de competiție datorită temerilor privind impactul asupra florei și faunei. Chiar dacă nici acolo competiția nu trecea prin arii protejate. Autoritățile italiene au cerut un studiu de impact asupra mediului orgaizatorilor. Aceștia l-au realizat, dar nu a fost considerat concludent de autorități. Astfel, competiția a fost anulată.

La Sibiu, autoritățile nu au cerut un studiu de impact asupra florei și faunei. Iar avizele au curs lanț de la toate instituțiile.

Omul din spatele Red Bull Romaniacs

 Martin Freinademetz este creierul competiției Red Bull Romaniacs de 20 de ani. Fost campion mondial la snowboard și pasionat de enduro, acesta a pus bazele primei competiții la Sibiu în anul 2004.

Freinademetz este cetățean austriac, dar a ales Sibiul ca bază pentru competiția Red Bull Romaniacs. Asta și pentru că s-a căsătorit cu o sibiancă și din 2007 a ales să locuiască aici permanent. Freinademetz lucrează în domeniul construcțiilor. El este și unul din patronii Arena Platoș din Păltiniș.

Primăria Sibiu a dat avis pentru o fostă carieră

Comisia de Avizare a Adunărilor Publice a emis aviz favorabil desfășurării acestui eveniment în locații de pe teritoriul Municipiului Sibiu. Astfel, a fost avizată desfășurarea calificărilor și finalei pe bulevardul Corneliu Coposu din Sibiu în data de 25 iulie, o paradă în data de 24 iulie pe un traseu în oraș, iar în 29 iulie, pe treptele fostei cariere de pe Dealul Gușteriței se va desfășura competiția.

„Solicitarea unui studiu de impact asupra mediului nu a fost necesară fiind o activitate sportivă temporară, care se va desfășura într-o fostă carieră de pe Dealul Gușteriței. În cazul degradării unor suprafețe, prin avizul emis de Comisia de Avizare a Adunărilor Publice, organizatorul este obligat să repare tot ceea ce a fost afectat din cauza desfășurării acestei competiții” a transmis Primăria Sibiu.

FOTO: Arhiva Red Bull Romaniacs

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă