spot_img
19.1 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

România educată începe la creșă. Nu și la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Primăria Sibiu a finalizat de un an de zile 3 noi creșe în oraș. Clădirile cu tot cu dotări stau închise, deși 75% din cererile de înscriere la creșă au fost respinse anul trecut din lipsă de locuri. După luni de așteptare, abia astăzi Ministerul Educației a alocat 100 de posturi pentru învățământul sibian. Deși trebuiau 200. Creșele noi NU se deschid din 4 septembrie, deși au 257 de copii deja înscriși. Părinții au făcut sesizări până la Minister, dar au fost tratați cu flit de reprezentanții Inspectoratului Școlar Sibiu.

Publicitate

Creșa este prima unitate din parcursul unui copil în mediul educațional. Nu este doar un loc de îngrijire și supraveghere, ci și de învățare a unor deprinderi. România Educată, programul de țară al președintelui Iohannis a eșuat la acest capitol la Sibiu. Nu din cauza Primăriei Sibiu, care a construit 3 noi creșe cu 257 de locuri, ci din cauza birocraților din București de la ARACIP și Ministerul Educației.

Primăria stă de un an de zile cu trei creșe moderne goale

În 2022, peste 1100 de copii au fost refuzați la înscrierea la cele 8 creșe din oraș. Nu erau locuri suficiente. Doar 421 de copii au intrat. Restul au rămas la bunici, cu bone sau la instituții private.

Din 2017, Primăria Sibiu a accesat fonduri europene și a construit cu greu 3 creșe noi. Acestea sunt: creșa din Vasile Aaron, structură la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14 Sibiu, creșa din Țiglari parte a Școlii Gimnaziale Nr. 23 și creșa din Ștrand, structură a Școlii Gimnaziale nr. 1 Sibiu.

Terminate în 2022, acestea stau goale. Au dotări, dar nu au personal. Acesta trebuie încadrat de Ministerul Educației.

Inspectoratul Școlar Sibiu dă vina pe Ministerul Educației

În luna mai 2023, Inspectoratul Școlar Sibiu anunța că deja erau făcute demersurile pentru avizare ARACIP și avize de la Ministerul Educației. În iunie 2023, tot ei au anunțat public locurile disponibile la creșele din Sibiu, inclusiv la cele 3 noi. Chiar au publicat un program de înscrieri.

Lista oficială a locurilor disponibile la creșele din Sibiu include și cele 3 noi, publicată de IȘJ Sibiu în iunie 2023. Acum cei din Inspectorat nu mai recunosc acest lucru

Astăzi, 1 septembrie 2023, cei din Inspectorat nu mai recunosc nimic. Un părinte, care a fost la IȘJ alături de alți părinți nemulțumiți, ne relatează ce i s-a spus: „ne-a spus că nu suntem înscriși la creșă, acelea erau doar niște liste de așteptare și că nu suntem înscriși în SIIIR. Ar fi trebuit să ne informăm când ne-am dus la creșă, cei de la școală trebuiau să vă spună că nu sunteți înscriși.”

Noile creșe stau goale în timp ce aproape 800 de copii nu au loc la creșă în Sibiu

Tot astăzi, la cererea SIBIU INDEPENDENT, purtătorul de cuvânt la IȘJ Sibiu, Constantin Dincă a declarat că astăzi de dimineață a venit avizul de la minister pentru 100 de posturi în învățământ. Din cele 200 cerute.

„Creșele au aviz de funcționare, dar am primit târziu numărul de posturi necesar desfășurării activității de la Ministerul Educației.(astăzi de dimineață a fost primit o parte din numărul total solicitat). Marți în C.A. vor fi distribiute cu prioritate către cele 3 creșe. Puericultori putem să distribuim, dar durează angajarea de către directorii unităților de învățământ, unde sunt arondate aceste creșe, a personalului nedidactic (îngrijitor, bucătar etc.).” a spus Dincă.

Părinții se întreabă pe bună dreptate, dacă s-au făcut înscrieri, se aștepta decizia Ministerului, de ce nu s-au demarat concursurile pentru personalul nedidactic mai devreme. Creșele ar trebui să se deschidă luni, 4 septembrie.

Părinții merg până în pânzele albe

Mai mulți părinți au luat la întrebări directorii de creșe, apoi au mers la Inspectorarul Școlar Sibiu. Aici au fost tratați cu dispreț, conform relatării acestora. Părinții au trimis scrisori la Ministerul Educației pentru a se rezolva rapid problema.

„La Inspectoratul Școlar Sibiu au încercat să mă prostească și să mă mintă. Așa umilit nu m-am mai simțit într-o instituție publică niciodată. M-au făcut să înțeleg că dreptul la educație nu există și că statul Român, în mod deliberat și conștient, nu dorește să deschidă instituții noi de învățământ. Consider că este rea voință și rea credință în modul de gestionare a deschideri celor 3 instituții de învățământ din Sibiu. Să ții închise trei clădiri cu destinație de creță timp de un an de zile, să înscrii copii, să îi selectezi pe cei admiși ș apoi, cu câteva zile înainte de deschidere, să nu ai nici măcar puterea de a-ți recunoaște incapabilitatea este un act de cruzime față de contribuabili și ar trebui să se răspundă cu funcții.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai