spot_img
17.3 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Dubla măsură în Primăria Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Pe principiul ardelenesc să facem vara, sanie și iarna, car, Primăria Sibiu la inițiativa primarului Astrid Fodor propune consilierilor locali să dubleze taxa pentru terasele amplasate în centru. Adrian Bibu, liderul PNL Sibiu a contestat public decizia, motivând că sectorul HORECA este încă în refacere după pandemie. Primăria Sibiu (a se citi primar Astrid Fodor) i-a dat replica rapid: de fapt taxa revine la valoarea de dinainte de pandemie. Dar tot scandalul taxelor pentru terasele din centru este doar ce se vede din prima. În spate se ascunde o serie lungă de decizii bizare care te duc cu gândul la dubla măsură în Primăria Sibiu.

Publicitate

Sau poate mă înșel eu! Știu că în percepția de acum a unora din Primăria Sibiu eu sunt omul liberalilor. Așa o fi, dacă așa cred ei. Cu siguranță liberalii sunt foarte fericiți când publicăm anchete și știri extrem de negative la adresa unor primari din rândurile PNL. Problema stă în percepții și cum te lași influențat de ușor.

Să revenim la terasele din centrul Sibiului. Există un regulament. Care periodic se actualizează. Foarte bine. Doar că, dincolo de chestiunea prețului, există chestiunea aplicării unitare a regulamentului. Să dăm exemple.

Când un patron de restaurant sau bar din centru depune la Primăria Sibiu cerere pentru terasă, trebuie să aducă dosarul. Știți și voi birocrația. Să îndeplinească cerințele din Regulament. Corect. Doar că, în realitate, dacă luăm ruleta, unele terase depășesc planul aprobat. Cu siguranță, mereu, inspectorii din Primăria Sibiu îi amendează și îi pun să revină la plan. Sau nu în toate cazurile.

Alt exemplu. Vine o patroană de magazin și se plânge că o terasă aprobată de Primărie și taxată, îi ia vederea la magazin. Deși cam toate terasele din centru iau vederea de la magazine și clădirile istorice. Dar discursul patroanei o impresionează aproape până la lacrimi pe primarul Astrid Fodor, care dispune măsuri. Și restaurantul pierde peste noapte parte din terasă… deja plătită!

Mai dau un exemplu. Un oarecare patron este reclamat peste tot pentru că încalcă reguli. Unele instituții impun măsuri, nu și Primăria Sibiu. Mai mult, alege să își facă evenimente în respectivul local. Sau să spun așa, alege să crediteze ca administrație un spațiu pur comercial. Ceea ce, cred eu, cam contravine legilor concurenței loiale și imixtiunii ….

Și dacă ne amintim și de scandalul tonetelor de înghețată și implicarea soțului actualului viceprimar Corina Bokor, avem toată gama de exemple.

Ce ne arată toate aceste exemple. Că, deși avem regulament, la Primăria Sibiu funcționează dubla măsură. Cât privește tariful cerut, da, este cel din 2019. Dar industria HORECA nu și-a revenit după pandemie. Și patronii din HORECA (fără cei acoliți) nu iartă Primăria Sibiu pentru deciziile luate în pandemie. Atunci s-a redus taxa de ocupare a domeniului public, într-adevăr. Dar cam atât. În alte țări, orașe turistice precum Sibiul au oferit foarte multe facilități acestui sector în pandemie. La Sibiu au fost doar vorbe și decizii fără impact real în sector.

Așa că decizia de acum a primarului Astrid Fodor de a dubla tarifele la terasele din centru și de a le aduce la nivelul pre-pandemie nu este binevenită de HORECA. Pentru că Sibiul nu mai are aceeași atracție turistică precum în anul 2019. Numărul turiștilor a scăzut mult și redresarea post-pandemie va dura ani buni. Că firmele din HORECA nu trăiesc din taxe, impozite și amenzi, ca Primăria Sibiu, ci din clienți. Că îi au sau nu, Primăria Sibiu își vrea partea, fie iarnă, fie vară. Și oamenii tac, pentru că le este frică de mâna rece și lungă a Primăriei care la anul poate nu le mai aprobă terasa așa mare și o dă la altul, vreun acolit.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai