spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Patronii teraselor din centrul Sibiului se opun dorinței Primăriei Sibiu de a dubla taxele de la anul

Știri din Județ

Publicitate

Organizația patronală HORECA Sibiu a transmis un comunicat de presă privitor la proiectul de hotărâre înaintat de Primăria Sibiu prin care se dorește dublarea taxei de ocupare a domeniului public pentru terase din anul 2024. Adrian Bibu, consilier local PNL Sibiu a criticat zilele trecute decizia Primăriei Sibiu și a fost contrat rapid de cei din Primărie. Redăm mai jos comunicatul organizației patronale HORECA Sibiu.


Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la existenţa unui proiect de modificare a cuantumului taxei de ocupare a domeniului public pentru anul 2024 în sensul măririi tarifului de referinţă la 2 lei/mp/zi, formulăm prezentul punct de vedere al Organizaţiei Patronale „HORECA Sibiu”(formată în momentul de față din 52 de membri; restaurante, cafenele și unități hoteliere, având peste 720 de angajaţi) prin care ne manifestăm dezacordul cu privire la această modificare pentru următoarele considerente:

1. Începând cu anul 2020 şi până în prezent domeniul HORECA a întâmpinat numeroase provocări şi situaţii critice care au condus la retragerea multor agenţi economici din circuitul economic, motivat în principal de lipsa de profitabilitate a activităţii desfăşurate precum şi imposibilitatea suportării cheltuielilor datorate creşterii împovărătoare a taxelor şi impozitelor specifice acestui domeniu.

2. La nivelul municipiului Sibiu a existat un sprijin acordat de către municipalitate în sensul limitării cuantumului chiriei percepute pentru amplasarea teraselor pe domeniul public la un nivel pe care toţi membrii Organizaţiei l-am apreciat şi l-am considerat echitabil raportat la contextul economic în care ne aflăm. Cuantumul actual de 1 leu/mp/zi este proporţional contextului economic în care ne aflăm şi solicităm a fi menţinut.

3. Prin proiectul de modificare a tarifului de ocupare al domeniului public pentru anul 2024 se doreşte dublarea acestui tarif fără o consultare prealabilă a agenţilor economici implicaţi şi fără a se justifica în vreun fel necesitatea acestei majorări. Condiţiile economice care guvernează activitatea specifică domeniului HORECA şi în special a membrilor Organizaţiei s-au modificat în mod substanţial prin schimbările propuse de Guvern prin măsurile cconomico-fiscale adoptate începând cu luna octombrie 2023 şi până în prezent. Gradul de ocupare al unităţilor de cazare a scăzut treptat în acest an, costurile cu materia primă şi energia s-au majorat simţitor, lipsa de predictibilitate fiscală s-a accentuat, domeniul HORECA fiind în permanenţă afectat în mod negativ de toate aceste schimbări.

4. Constatăm cu îngrijorare faptul că, deşi nc-am manifestat în mod repetat dorinţa şi disponibilitatea de a participa la orice discuţic/proicct iniţiat de municipalitate care ar putea avea legătură cu domeniul HORECA din mun. Sibiu, nu am fost anunţaţi prin nicio modalitate despre această modificare, aflând despre existenţa proiectului din presa locală.

5. Cu titlu de exemplu, vă aducem la cunoştinţă faptul că în alte oraşe, cuantumul taxei este inferior valorii propuse de dvs. prin proiectul de modificare – în acest sens, vă rugăm să aveţi în vedere: Oradea – 0.41 lei/mp/zi (adica 150 lei /an/mp dacă închiriezi pe o perioadă mai lungă de 12 luni) sau Craiova – 0.6 lei/mp/zi. Mai mult, trebuie menţionat faptul că în acest an, Craiova are organizat un târg de Crăciun care face o concurenţă reală celui din Sibiu, o bună parte din turişti optând pentru Craiova în detrimentul Sibiului. Această migrare a turiştilor înseamnă venituri mai mici atât pentru organizatorii Târgului de Crăciun cât şi pentru agenţii comerciali implicaţi în domeniul HORECA.

6. Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm faptul că viziunea guvernanţilor (prin instituirea de noi taxe şi impozite, a unor măsuri economico-fiscale improprii contextului economic în care ne aflăm, precum şi frecvenţa exagerată a controalelor din partea instituţiilor statului) şi a autorităţilor locale reprezintă reale piedici în dezvoltarea activităţii pe care o desfăşurăm.

7. În concluzie, ne dorim să aveţi înţelepciunea necesară pentru a putea constata că modificările propuse de municipalitatea sibiană sunt în detrimentul tuturor agenţilor economici din domeniul HORECA sibian, să reveniţi cu privire la această modificare şi să menţineţi cuantumul taxei de închiriere al domeniului public cel puţin la nivelul actual de 1 leu/mp/zi sau chiar să ne raliem celorlalte oraşe din România care au un nivel mai scăzut al acestei taxe.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă