spot_img
10.7 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Fără fast, fără artificii, parcă fără Primărie. Revelion la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Unii își mai amintesc și acum Revelionul din Piața Mare din anul 2007. Un an foarte important pentru Sibiu și pentru România. Dar ștacheta ridicată atunci destul de sus, a tot coborât. Iar în ultimii ani a ajuns așa de jos, că mai bine nu se mai organizează Revelion în Piața Mare. Concerte cu nume obscure ale muzicii, fără artificii sau măcar spectacol de lumini decent. Dar cu la fel de mulți bani cheltuiți din bugetul generos, cu unii, al Primăriei Sibiu.

Publicitate

Dacă mai aud pe unul/una că este bine că nu se fac focuri de artificii oficiale la Sibiu, că li se sperie câinii…. Nu am nimic cu patrupedele. Și eu am, dar nu cred că o noapte pe an, pentru 15 minute de foc de artificii oficial, mor animalele sau se stresează încât au nevoie la psiholog.

Și pentru că Primăria Sibiu refuză de ceva ani să mai facă spectacol cu artificii de Revelion, deși, pe vremea lui Iohannis, nu era închidere și deschidere de festival fără foc de artificii… am ajuns la situația în care sibienii trag care cum vor. Și în loc de 15 minute de foc de artificii oficial, avem vreo 3 zile de trageri care mai de care.

Anul acesta sibienii au luminat cerul din toate cartierele. Primăria Sibiu nu a dorit să participe la spectacolul de artificii. În schimb ne-a servit un concert printre căsuțele de la Târgul de Crăciun cu muzică populară combinată cu cea modernă. Nu am nimic cu formațiile prezente. Talentați, dar nu de etalonul spectacolului de Revelion. A costat Primăria Sibiu 50.000 de euro pentru cele două ore de spectacol. Dar ultimii ani, tot cu nume ieftine plătite scump, din sfera muzicală, ne-a delectat Primăria Sibiu.

De fapt, nu Primăria Sibiu. Pentru că Târgul de Crăciun și spectacolul de Revelion se fac de o asociație care primește fonduri și de la Primăria Sibiu. Aceeași asociație face și Târgul de Paște și sunt, în realitate, un exponent al politicii primarului Astrid Fodor. De mulți ani. Pentru că nu am auzit de licitație de proiecte culturale pentru noaptea de Revelion. Sau de organizat târguri de Paște și Crăciun. Subiectul împărțirii banilor pe Agenda Culturală a Sibiului este vechi și am auzit deja prea multe de la oameni implicați despre cât de transparent (sic!) se împart banii…

Chiar și în aceste condiții de spectacol fără fast și fără foc oficial de artificii, Piața Mare a fost plină de Revelion. Semn că mulți sibieni preferă, poate și din lipsă de fonduri, să petreacă gratuit în stradă. Deși oferta resturantelor din Sibiu și împrejurimi a fost generoasă, clienții nu s-au înghesuit. Un paradox, în condițiile în care Sibiul, pe hârtie, are cele mai mari salarii din Regiunea Centru.

Așa rău am intrat în anul electoral 2024. Banii vor curge gârlă pe anumite proiecte culturale de la Primăria Sibiu. Am avut un decembrie nemaivăzut, cu premii oferite de Primăria Sibiu cam la tot ce mișcă în oraș. Și prezența primarului Astrid Fodor tot mai vizibilă, de parcă ar mai candida la un mandat. Deși a spus public de 3 ori că nu mai candidează.

Poate la Revelionul 2025, vom avea parte de o altă conducere la Primăria Sibiu și un consiliu local mai aplecat spre oameni, spre toți oamenii din oraș. Iar bugetul local se va cheltui mai cu folos. Și, poate, vedem și noi artificii ca la amărâții ăia de la Paris, Londra sau Berlin, unde nu mai plânge nimeni de chinul câinilor de la miezul nopții!

FOTO: Arhivă, Revelion 2019 în Sibiu. Cu artificii!

Publicitate

14 COMENTARII

  1. Animalele nu sint deranjate de artificii ci de zgomotul petardele! O jumătate de ora dr bubuitura continue pe lingă cele sporadice ore în șir, provoacă probleme majore biletelor necuvântătoare! Dacă chiar nu puteți petrece revelionul fără petarde, folositi-le la dvs în casa!

  2. Persoana care a scris acest articol se pare că are în cap numai artificii și petarde, posibil că asta îl caracterizează , petardele.
    Cum poate sa afirme că artiști de anul acesta sunt niste artiști obscuri.
    Eu afirm că cel ce a scris acest acest articol este un nume obscur și îl sfătuiesc să meargă la Paris să vadă focul de artificii și de petarde. Cat despre petarde nu știu ce nevoie are,poate exploda el însuși.
    Sincer îmi face greata acest articol și.modul in care toți needucați care se cred mari ziariști scriu articole de acest gen.
    Felicit primăria Sibiu că nu a cheltuit bani pe artificii și că acei bani pe care ii aruncau în aer pot folosi in alte scopuri mai palpabile. Sa amintim autorului acestui articol că târgul de iarna organizat de primăria Sibiu este lăudat in presa internațională și este in top 10 in ultimi ani.
    Încă ceva de spus autorului articolului primăria Sibiu sa gândit și la animalele de companie ale locuitorilor ceea ce o face o primărie cu sentimente , tu la ce te-ai gândit? Îmi e sincer scârbă de tine……

  3. 50000 de euro 2 formații obscure? Aici e problema pe care nu o sesisaza nimeni,sau se fac că nu văd! Mereu Primăria Sibiu a spălat bani prin Asociații de genul.In 2007 focul de artificii costa de 10 ori mai mult ,bani spălați! Sibiul e o corupție generalizată, bazată pe conservatorismul sibienilor, prefera corupția , o vad,dar nu zic nimic,că deja,e proasta lor săsoaică, mai înainte prostul lor sas

  4. Autorul acestui articol are perfecta dreptate! Sibiul a devenit în noaptea dintre ani tot mai ,,tăcut,, chiar dacă unele persoane politicianiste dau impresia ca totul este în regula. Cei cu nume de „rezonanta ” încearcă sa spele nereușită pionilori principali. Piața Mare din Sibiu a devenit un talcioc ieftin de scump care stopează magia sărbătorilor de altădată.

  5. Sugerez ca persoana care a scris mizeria asta de articol să renunțe la jurnalism! Cum se poate ca cineva în 2024 să scrie un articol pro petarde/artificii(acestea fiind ilegale, dar totuși se pot cumpara peste tot),când an de an animale de companie suferă din cauza acestora înainte de revelion cu 2-3 saptamâni și încă câteva zile după. Am văzut copii care dădeau petarde lângă parcul de câini! Cu banii pot face poate o parcare sau sa asfalteze o strada care e încă doar pietriș sau sa amenajeze locul pentru deșeuri și sortare selectivă mai bine in cartierele mai de la marginea orașului cum sunt cele de pe Mihai Viteazul, nu sa facă foc de artificii! Vrei foc de artificii spectaculos, te rog mergi in China unde sunt artificii cu spectacol de drone!

    • Sugerez sa te muti la tara, e liniste si nu te deranjează nici un zgomot! Spectacolul de artificii se organizeaza legal, una e cea ai vazut in parcul de caini si alta e o sarbatoare publica! Aer de provincie trista in Sibiu, fara un foc de artificii de anul nou. Toate marile orase europene asemenea spectacole (si da, si acolo banii ar putea fi folositi pentru altceva). Din extrema paragheliilor excesive s-a ajuns la un revelion mai penibil ca pe vremea comunismului…

  6. De ce să nu recunoaștem că, de câțiva ani, Târgul de Crăciun și cel de Paști au devenit plictisitoare. An de an se repetă: aceleași căsuțe înghesuite, aceleași produse pentru vânzare. Doar prețurile sunt tot mai mari. Dacă s-ar schimba organizatorul poate s-ar schimba și viziunea și s-ar gândi să extindă târgul și pe străzile lăturalnice sau piețele învecinate, Piața Mică și Piața Huet. În Piața Mică au montat brăduțul alb, care îmi place, dar care părea aproape abandonat acolo, mărginit de chioșcurile care sunt deschise tot anul. N-au avut viziune să îl asocieze cumva cu ledurile de la Podul Minciunilor. Noroc cu extinderea în curtea Muzeului Brukenthal! Singura noutate a acestui an.
    Cât despre spectacolul de Revelion, recunosc că n-am auzit până acum de „lupii” ăștia și nici despre „surori”.
    Propun pe viitor, dacă tot faceți economii, să nu mai aduceți pe nimeni, așa cum ați renunțat la focul de artificii.
    N-am avut artificii, dar au fost bubuieli de petarde în toate cartierele. De petarde se sperie animalele, pentru cine nu știe.

  7. Iubesc animalele da, ma gandesc la vremea cand bubuiam cu butoaiele de vopsea de 25 chiar 50 l alimentate cu carbid de se scuturau geamurile de ce nu se stresau cainii? Singua explicatie pe care o gasesc este ca erau specii originale, fara modificari genetice. Si eu aveam animale, catei, pisici, serpi, iepurasi si tot felul de pasari. Asa ca dragi iubitori din ziua de astazi de fiinte modificate genetic, mai ganditiva ce ati/au facut prin joaca de-a creatorul.

  8. Pt voi ăștia iubitori de câini și pisici
    Sa știți ca nu am nici în fel de off sau părere de rău că patrupedul vostru se sperie de petarde…
    Nu va convine…plecați în pădure…La sadu…ca și la curmatura s-au tras artificii și s-au aruncat petarde….e o datina de mai bine de 30 de ani…
    Șunteti maxim 1000 de persoane care nu aveți loc de copii care arunca petarde…defapt voi(azilelor) comentați ca nu va convine….

  9. Ce minte are acest jurnalist!!Inseamna ca nu are animale de companie, adica copii cu blanita..ai mei inca sufera dupa petardele din Bv…ar trebui sa se duca in Ucraina sau Gaza daca vrea petarde…si zgomot..si pe mine ma deranjeaza zgomotul…Ar trebui sa evoluam o data cu trecerea anilor..ar trebui sa fim mai intelepti sa intelegem ca aceasta planeta e a tuturor, inclusiv a animalelor si pasarilor…Deci, lasa te de jurnalism, esti mediocru…nu ma asteptam la asa ceva in ziua de azi…Rusine!!

    • Poate nu sunt chiar la subiect. Însă constat că Primăria se focusează pe proiecte inutile in aceasta perioada. A demarat proiectul pistei de biciclete în toamnă, l-a finalizat, mă refer la cel de la podul de la Libertatea, și a creat ceva care oricum până în primăvară nu va fi folosit intens. In schimb, proiectul trecerii pe sub calea ferată, tot din acea zonă, stă neatins. De ceva vreme. Pai acel proiect era urgent, tocmai pentru a relaxa traficul peste calea ferată de la gară… Mă refer la podul gării… Bine că avem pista de biciclete iarna, dar nu avem variantă alternativa pentru a trece din Lazaret/Gușterița spre centru…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai