spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Dezbaterea 2 la noul Plan Urbanistic General (PUG) Sibiu: Critici și dezamăgire

Știri din Județ

Publicitate

După prima dezbatere organizată de Primăria Sibiu pe marginea noului PUG pentru municipiu, cu arhitecții, ieri a urmat o doua cu mediul de afaceri și dezvoltatorii imobiliari. După o nouă prezentare lungă și plictisitoare, care a conținut doar idei generale, fără detalii, cei din sală s-au deszlănțuit. Dezvoltatorii imobiliari au criticat noul PUG și faptul că nu aduce schimbarea mult dorită și cerută de piață în mileniul 3. De asemenea, aceștia s-au plâns de proasta funcționare a Serviciului de Urbanism al Primăriei Sibiu, care întârzie toate proiectele private și îi face pe investitori să piardă bani și timp.


SIBIU INDEPENDENT a transmis în direct dezbaterea, care este disponbilă și mai jos. Am ales să facem asta pe cheltuiala noastră, pentru că Primăria Sibiu, deși a înregistrat video prima dezbatere, a refuzat să o pună la dispoziția publicului prin intermediul presei. La solicitarea SIBIU INDEPENDENT să ne parvină înregistrarea primei dezbateri cu arhitecții și proiectanții, Mirela Gligore de la Primăria Sibiu ne-a răspuns sec: „Înregistrarea video este un instrument de lucru și o filmare martor pentru raportările pe proiect și nu este destinată publicității.” Altfel spus, deși legislația cere ca aceste dezbateri să fie publice, înregistrarea lor nu este publică. Iar accesul în sală, în ambele dezbateri de până acum, a fost restricționat doar pe bază de înscriere.

SIBIU INDEPENDENT a fost contactat de mai mulți sibieni dornici să își exprime punctul de vedere pe marginea noului PUG, dar nu au fost primiți la dezbateri. Primarul Astrid Fodor a declarat la începutul celei de-a doua dezbateri că sibienii pot depune online punctele de vedere. Ea nu a lăsat să se înțeleagă dacă Primăria Sibiu va organiza o dezbatere și cu publicul larg. Se pare că singura consultare publică este prin formular online.

Dezvoltatorii vor aprobări pentru dezvoltarea pe verticală

Unul din principalele puncte ridicate de dezvoltatori s-a referit la regimul de înălțime. Nici noul PUG nu aduce noutăți aici. Un dezvoltator a și spus că Sibiul a devenit cunoscut cu numele „P+3+M”, adică orașul unde nu poți ridica blocuri peste 5 niveluri deasupra solului. Cu rare excepții. Ei au cerul ca în noul PUG, Primăria să cuprindă o zonă de dezvoltare în afara Centrului Istoric, unde să se poată ridica clădiri mai înalte.

Cei prezenți au criticat faptul că noul PUG nu aduce modificări majore dorite de dezvoltatori privind diferite reglementări de distanță între proprietăți sau privind construcțiile mixte. S-a criticat și faptul că Primăria Sibiu mereu cere să i se doneze teren pentru a da aprobări. Acest troc este păstrat și în noul PUG.

Arhitecta care a aprobat mare parte din construcția Cartierului Arhitecților, implicată în noul PUG al Sibiului

Una din firmele implicate în noul PUG Sibiu este deținută de Alexandru și Ioana Cristian. Ioana Cristian, fostă Ispas, este fiica celui care pe vremuri și-a pus semnătura pe marile proiecte ale Sibiului în comunism și anii 90. Dar tot ea a fost și arhitecta șefă a Cisnădiei în perioada când s-au aprobat multe din construcțiile din Cartierul Arhitecților.

Cei doi au făcut prezentarea de ieri de la Stadionul Municipal, pentru dezvoltatorii imobiliari. După bâlbele constante și pauzele lungi ale prezentării lui Alexandru Cristian, dezvoltatorii imobiliari prezenți au dat frâu liber criticilor.

Dezvoltatorii plănuiesc să dea în judecată Primăria Sibiu

Ei au subliniat că se lasă zone prea mari între zonele industriale și rezidențiale, de 60 metri. De asemenea, coeficienții de ocupare a terenului nu sunt eficienți. Și toată aglomerația din jurul Sibiului s-a creat prin lipsa aprobărilor în interiorul municipiului Sibiu. Ei au spus că se face o segmentare prea puternică între zona de servicii și zona rezidențială. Dezvoltatorii imobiliari au spus că s-au abținut să dea în judecată Primăria Sibiu pentru că au așteptat noul PUG. Dar acum s-au declarat deziluzionați de acest nou plan și se gândesc să dea în judecată Primăria Sibiu.

Ca și la cealaltă dezbatere, Adrian Bibu, liderul consilierlor locali PNL Sibiu a stat în public, nu în prezidiu alături de primarul Astrid Fodor. De la întâlnire a lipsit arhitecta șefă a Sibiului, Ioana Urdea.

VEZI VIDEO: Dezbaterea efectivă

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă