spot_img
12.2 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Statul dedicat hârtiei, nu oamenilor

Știri din Județ

Publicitate

Cazul căminelor de bătrâni de lângă București, unde s-au petrecut orori, cum titrează presa centrală, a generat o isterie guvernamentală. Controale cu duiumul prin toată țara. Asta de ochii opiniei publice. Dar problema nu este doar la câteva centre private din sute existente, ci la statul român și instituțiile sale indolente. Și la politicieni.

Publicitate

Să explic. De 25 de ani lucrez în asistență socială. De la firul ierbii până la nivel de minister. Am fost implicat în strategii naționale și locale, dar și direct în munca pentru oameni. Cea mai importantă, cred eu. Și de 25 de ani, am observat unele schimbări la nivelul mentalității instituțiilor statului. Au apărut chiar și legi și regulamente. Dar cam atât. Per ansamblu, statul român, format din politic și instituții, nu vede decât cifre și hârtii. Drept dovadă, căminele de bătrâni cu abuzuri de lângă București aveau hârtiile în regulă.

Toată lumea acum este îngrozită de acele cazuri. Statul, prin instituțiile sale, a demarat controale în toată țara. Și a închis centre și a dat amenzi. Dar majoritatea pentru lipsă hârtii. Pentru că statul român se cramponează în foarte multe hârtii. Pentru asta pare să existe.

Am văzut zilele acestea birouri de oameni angajați la stat în instituții pe domeniul social. Înghesuiți în birouri, cu vrafuri de hârtii. Nu și le doresc nici ei, dar statul a făcut legi și reguli pentru hârtii, nu pentru oameni. Și pentru a obține o hârtie, în asistență socială, ai nevoie de multe alte hârtii. Care la rândul lor necesită alte hârtii. Și totul costă bani mulți și timp. Bani și timp care ar putea fi folosite pentru oameni.

Să mai spun că statul român nu contribuie cu mai nimic la capitolul financiar? Știu, vor spune politicienii că este fals. Că se dau milioane de euro pe ajutoare sociale și alte cele. În realitate dacă ne uităm la banii alocați către centre publice și private de către stat, sumele sunt infime din total buget asistență socială.

Să nu amintesc și de directiva UE de a închide marile centre de plasament pentru copii și a-i reloca în case de tip familial? Ce a făcut statul român? A amânat cât a putut de mult problema. Apoi a pasat-o pe la consilii județene și primării.

Câte centre pentru bătrâni are statul român și câte sunt private? Raportul este de 1 la 20. De ce? Pentru că statul român nu a investit aproape nimic în acest sector. Dar a dat mână liberă nu ONG-urilor, ci firmelor private. Acestea au transformat asistența socială a vârstnicilor într-o mega afacere. Și, ca la orice afacere, pe patroni îi interesează strict profitul.

Nu spun că toate căminele de bătrâni deținute de firme sunt nocive beneficiarilor. În județul Sibiu și în Transilvania, în general, numărul lor este foarte mare și majoritatea sunt de bună credință. Scăpări există peste tot. Mai ales la capitolul hârtii. Dar să auzi, în județe din sudul țării, de controale care au închis centre pentru bătrâni, în goana aceasta după vrăjitoare, pe motiv de lipsă o hârtie arată ipocrizia statului.

Și ce au făcut cu bătrânii respectivi? I-au trimis altundeva. Unde? Nimeni nu spune. Cu siguranță i-au înghesuit în centre de stat. Dar stai, că acestea nu prea există! Atunci i-au relocat firmelor clientele de partid din domeniu. Că se poartă și pe acest capitol.

Din păcate, statul român este mereu condus pompieristic. Strategiile pe termen mediu și lung au fost acoperite de praf. Iar deciziile s-au luat politic, după ureche și interese. Ca în toate domeniile. Declarativ, statul român și instituțiile sale proclamă drepturile omului. Faptic, pledează zi de zi pentru drepturile hârtiei. Ori, pe un bătrân nu îl hrănești cu hârtii, o îngrijitoare, care îl spală, nu o plătești cu copii xerox și dosare plic.

Oamenii care lucrează în sistemul de asistență socială public și privat sunt de mult epuizați. Datorită statului român și a dragostei sale pentru birocrație. Poate vor face și ei grevă și vor refuza să mai îngrijească toți copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități din sistem. Ce va face atunci statul român care, de ani buni, amână implementarea măsurilor pro-oameni și eficientizarea sistemului de asistență socială? Vor mai face niște hârtii și vor mai da niște declarații…

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!