spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Premierul Marcel Ciolacu, la Kiev: România va continua să sprijine Ucraina (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu, la Kiev: Din acest moment, la nivel internaţional există o singură limbă care reprezintă poporul român: limba română

Premierul Marcel Ciolacu a participat astăzi, la Kiev, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei şi a avut întrevederi oficiale cu preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, potrivit unui comunicat de presă transmis către mass-media.


Redăm mai jos comunicatul de presă:

Aflat la Kiev în vizită de lucru, şeful Executivului a subliniat că România va continua să sprijine Ucraina politic şi practic până la victoria finală şi restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale, dar şi mai departe în procesul de reconstrucţie a ţării şi de integrare europeană şi euro-atlantică.

În cadrul întrevederilor oficiale, prim-ministrul României a salutat demersurile Guvernului ucrainean pentru recunoaşterea inexistenţei aşa-numitei „limbi moldoveneşti”.

„Din acest moment, la nivel internaţional există o singură limbă care reprezintă poporul român: limba română! Mulţumesc pentru decizia istorică prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins că împreună vom conlucra şi pentru a modifica legislaţia în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Toate drepturile pe care le au ucrainenii în Romania vor fi regăsite si în legislaţia din Ucraina, astfel încât toţi cetăţenii de origine română, care trăiesc în Ucraina, să aibă aceleaşi drepturi”, a declarat prim-ministrul Ciolacu.

Premierul a adăugat că împreună cu omologul său ucrainean a abordat şi problematica asigurării serviciilor religioase în limba română. „Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat şeful Executivului, la Kiev.

Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei este un moment istoric pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic convenit între ţările noastre, apropiate şi prin viziuni comune care ţin de respectarea valorilor democratice fundamentale, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„În contextul primei şedinţe comune de Guvern, am semnat documente în domenii extrem de relevante pentru relaţiile noastre. Pe baza dialogului am găsit formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând, totodată, piaţa românească şi interesele producătorilor agricoli români. Am setat împreună un model foarte bun de cooperare în acest domeniu. Reiterez angajamentul Guvernului român de a dubla capacitatea de tranzit lunară, până la sfârşitul anului”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Comisia Europeană a salutat Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi a subliniat că acest aranjament va creşte capacitatea Căilor Solidarităţii, iar România are un rol esenţial în acest sens.

România va beneficia de o finanţare europeană de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea a şase puncte de trecere a frontierei la graniţa de nord şi amenajarea altor opt puncte, decizii care vor îmbunătăţi fluxul de trecere a frontierei între România şi Ucraina, va servi nevoilor imediate de import şi export ale ţării vecine afectate de război şi o va ancora ferm în zona de transport a Uniunii Europene.

Premierul României a apreciat rezultatele concrete, pe toate palierele, obţinute în cadrul primei vizite de lucru la Kiev, de la preluarea mandatului, premise puternice pentru a concretiza viziunea Parteneriatului Strategic în beneficiul cetăţenilor.

În contextul şedinţei comune a Guvernelor României şi Ucrainei au fost semnate următoarele documente bilaterale:

1. Declaraţie comună a Prim-Miniştrilor României şi Ucrainei privind rezultatele primei întrevederi a Cabinetului de miniştri ai României şi Ucrainei

2. Memorandum de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene: (care include) Anexă – Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România şi a infrastructurii rutiere conexe

3. Acord între Cabinetul de Miniştri al Ucrainei şi Guvernul României privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană, între localităţile Bila Tserkva (Ucraina) şi Sighetu Marmaţiei (România)

4. Protocol de implementare între Cabinetul de Miniştri al Ucrainei şi Guvernul României a Acordului între Ucraina şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor

5. Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare

6. Memorandum de Înţelegere în domeniul farmaceutic

7. Declaraţie de intenţie între Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii din Ucraina

Alături de şeful Executivului, la şedinţa comună a Guvernelor român şi ucrainean, au participat: vicepremierul Marian Neaşcu, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ionel Scrioşteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă