spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Noul PUG al Sibiului în consultare publică: Debutul cu stângul

Știri din Județ

Publicitate

După peste 3 ani de la contractarea cu un milion de euro a firmelor care să realizeze noul Plan Urbanistic General (PUG) al Sibiului, acesta a fost prezentat astăzi public, arhitecților și urbaniștilor. După ce la finele lunii ianuarie a fost prezentat aleșilor locali. De data aceasta, consultarea publică cu specialiștii a dovedit că noul PUG este departe de ce așteptări aveau specialiștii. Criticile arhitecților au fost dure și multe, iar consultare lungită pe 3 ore nu a dus la o concluzie comună a celor două părți: Primăria Sibiu versus arhitecți și urbaniști.


Arhitecții sunt primii care vor lucra pe baza noului PUG și a regulamentului de urbanism. Ei se lovesc de cerințele acestuia și este firesc să aibă așteptări pentru clienții lor care provin din mediul rezidențial, dar și de afaceri. Totuși, după mai bine de 3 ani de așteptare, ceea ce a prezentat astăzi Primăria Sibiu ca proiect acceptat de aceasta de la firmele contractate a fost un eșec.

Sesiunea a fost condusă de arhitectul Alexandru Cristian, reprezentant al asocierii contractată de Primăria Sibiu pentru elaborarea PUG-ului.

Criticile au venit și de la Ordinul Arhitecților din Sibiu, dar și individual de la specialiștii prezenți. În primul rând, oamenii s-au plâns că anunțul și prezentarea publică a documentației de analizat a fost făcut din scurt. Iar termenul oferit de 45 de zile pentru consultarea publică este foarte scurt. Planșele prezentate nu au rezoluția corespunzătoare unei analize de specialitate.

În sală, alături de arhitecți, au stat și Adrian Bibu, consilier local PNL și fostul viceprimar PNL, Virgil Popa. De partea cealaltă, lângă panoul de prezentare au stat primarul Astrid Fodor, secretarul primăriei Dorin Nistor, Ioan Urdea, arhitect șef și proiectanții angajați în proiect.

Critici vehemente ale arhitecților și reacții inexplicabile ale oficialilor Primăriei Sibiu

Primarul Astrid Fodor, prezentă la prima parte a consultării publice ținută la Stadionul Municipal Sibiu, a replicat ferm, chiar dur uneori, la criticile specialiștilor. Dar secretarul general al primăriei, Dorin Nistor, a pus cireașa pe tort spre finalul consultării cu o remarcă memorabilă: „Să vă țineți opiniile pentru dumneavoastră!” El a reacționat așa, în timpul discuției între un arhitect din sală, care întreba referitor la viitorul parc de distracții Gușterland și rețelele alocate zonei. Arhitecta implicată în proiectarea noului PUG, pe secțiunea rețelistică, a apreciat că oricum viitorul Gușterland este departe de a fi realizat, dacă nu deloc „mort din fașă”.

Mihai Mânzat, un arhitect cu state vechi în Sibiu și numeroase proiecte, a criticat mai multe elemente tehnice din noul PUG. El a subliniat și eroarea de re-construire a stadionului în același loc, ceea ce generază la orice fel de competiție ambuteiaje și greutate în acces în zone adiacente.

Alexandru Găvozdea, fost președinte național al Ordinului Arhitecților a venit și el cu o serie lungă de critici. „Am găsit o serie întreagă de greșeli îngrijorătoare, care semnalează că trebuie citit cu extrem de mare atenție și cu foarte multă deschidere de a vedea care sunt propunerile aduse.” a spus Găvozdea. El a punctat multe probleme tehnice la noul PUG.

Ordinul Arhitecților, filiala Sibiu nu a fost anunțat de consultare

Deși este cel mai important for de reprezentare profesională a arhitecților și urbaniștilor, Ordinul Arhitecților filiala Sibiu a aflat din presă de consultarea cu specialiștii organizată de Primăria Sibiu pe marginea noului PUG. „Propunerea mea este dacă aceste consultări ar putea fi anunțate din timp, noi cel puțin, filiala Ordinul Arhitecților, nu am fost anunțată deloc. Colegii au aflat de pe Facebook, unii sâmbătă, iar alții luni. A fost foarte scurt timpul să analizăm o documentație de tip P.U.G. și cred că și cele 45 de zile sunt totuși foarte puține” a spus arhitectul Cristian Șandru.

După întâlnire, primarul Astrid Fodor a comunicat pe pagina de Facebook a Primăriei Sibiu: „Având în vedere timpul scurt pe care specialiștii l-au avut la dispoziție să studieze documentația după publicarea acesteia, s-a stabilit ca elaboratorul Planul Urbanistic General să organizeze noi întâlniri cu arhitecții și urbaniștii interesați să aprofundeze și să discute în cunostință de cauză pe această temă vastă, această categorie profesională fiind cea care utilizează cel mai mult Planul Urbanistic General în activitatea zilnică.”

Consultare publică pe repede înainte

Primăria Sibiu a alocat 45 de zile pentru consultări publice, până în 17 aprilie. În alte orașe din țară, aceste consultări includ și întâlniri cu cetățenii. Primăria Sibiu nu a anunțat, încă, un astfel de calendar. De altfel, nu a anunțat niciun calendar al consultărilor publice. Cea de astăzi a fost anunțată cu doar câteva zile înainte și a fost stabilită la ora 11. În schimb, Primăria Sibiu a creat un formular online pentru consultarea publicului care poate fi completat aici https://survey.alchemer.eu/s3/90680870/Chestionar-evaluare-PUG-Sibiu, până în data de 17 aprilie.

 Primăria Sibiu a publicat pe site-ul instituției, pe pagina principală, documentația Planului Urbanistic General: https://www.sibiu.ro/primaria/pug

Firmele care au lucrat la Noul PUG Sibiu

În 10 decembrie 2020, asocierea de firme S.C. Daedalus Proiect SRL, Universitatea de Arhitectură de Urbanism Ioan Mincu – București și S.C. Intergraph Computer Service SRL au câștigat contractul pentru suma de 4,2 milioane lei plus TVA, adică 1 milion de euro.

Sibiu Independent a investigat în 2021 firmele implicate în acest proiect. CITEȘTE AICI.

În 2021, firmele au cerut să poată introduce mai mulți subcontractori. Și Primăria Sibiu a acceptat. Astfel pentru SC DAEDALUS PROIECT SRL – subcontractanți SC NEO PLAN SRL, SC A-Z PROFESIONAL CONSULTING SRL și SC ARHEOSIB CONSULTING SRL iar pentru UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA SI URBANISM ION MINCU subcontractant SC ROCKWARE UTILITIES SRL. Dintre acestea se remarcă firma sibiană NEO PLAN SRL, cu un lung istoric al contractelor publice cu Primăria Sibiu.

În decembrie 2022, firma Daedalus Proiect Srl a cerut decalarea etapei 2 cu 85 de zile în plus și recuperarea acestora din cadrul etapei 3 de proiect. Primăria Sibiu a acceptat.

FOTO: Primăria Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului