spot_img
11.2 C
Sibiu
miercuri, 08 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Hoţul strigă hoţii

Știri din Județ

Publicitate

De patru ani de zile preţul la salubritate în Sibiu se schimbă. Cel mai des, creşte. Dar cu noul regulament dorit de operatul SOMA şi asocierea ADI ECO, preţurile explodează. Un bătrân singur este echivalat cu o familie cu 4 copii. Pentru că vor introducerea de abonamente pe locuinţă. Deşi au creat trei tipuri de abonamente, din start au băgat toată populaţia Sibiului, forţat, pentru un an de zile minim la abonamentul mediu. Poţi opta oricând să treci la cel mai mare, dar la cel mai mic, NU! Doar după un an şi cu dovezi!

Publicitate

Am sentimentul citind acest regulament şi campania media comandată şi plătită de ADI ECO unui ziar local că suntem toţi sibienii consideraţi nişte hoţi. Primăria Sibiu a lansat informaţia că o treime din sibieni nu plătesc taxa pe salubritate – tot prin acelaşi ziar local, unicul ziar plătit anual de Primăria Sibiu pentru a publica comunicatele de presă, pe care noi restul presei le publicăm gratuit.

Sibienii se plâng pe Facebook sau prin petiţii la Primărie, la care adesea nu primesc răspuns, că nu ştiu cum trebuie reciclat. ADI ECO sare mereu ca arsă de fund şi spune că a făcut campanii. Mai bine spus a plătit campanii, dar cu efecte minime. Şi acum îmi vine să vomit la mesajul rasist care l-am îndurat în Sibiul european cu „negrul îţi fură din buzunar”, o campanie plătită din bani publici. În orice ţară a Uniunii Europene, managerul instituţiei care a aprobat o aşa campanie era demisionat instant. Şi cu scuze publice. La noi s-a trecut cu vederea.

De fapt, întreaga strategie de introducere a selectării deşeurilor în reziduale, reciclabile şi bio a fost un eşec pe linie continuă. De la iglu-urile comandate de ADI ECO unde nu poţi arunca cartoane, PET-uri mari sau sticle şi borcane mari, până la bâlbâielile legate de tarifare. Iar platformele de gunoi de la blocuri făcute cu întârziere, anul trecut s-a promis că vor fi închise şi accesul se va face cu CIP. Acum s-a renunţat la idee. A rămas în sarcina populaţiei să plătească gunoiul aruncat, dar să ducă şi la operatorii autorizaţi deşeuri reciclabile lunar pentru a putea trece la un abonament mai mic… dar peste un an! Altfel spus „ştim că sunteţi hoţi”.

Nu ştiu voi, dar pe mine tot acest nou regulament şi această campanie dusă în favoarea lui mă dezgustă. Mă duce cu gândul la neaoşul proverb românesc: „Hoţul strigă hoţii”. Acuzele la adresa operatorului SOMA au curs gârlă de la cetăţeni prin intermediul presei (mai puţin cea cu contract SOMA), dar nimeni nu a făcut nimic. Platformele de gunoi de la blocuri sunt mizerabile, deşi SOMA şi-a asumat măturarea şi spălarea lor. O face rar şi doar la reclamaţii sau inspecţii. Frecvenţa de ridicare a gunoiului este anunţată una, dar în realitatea este alta. Din nou, nimeni nu îi verifică. Angajaţii SOMA primesc bucuros mită de la unii cetăţeni de la case şi în loc de un tomberon, iau 5. La asta se adaugă şi politica dusă de operatorul SOMA de a colecta prost deşeuri reciclabile o perioadă, până au făcut operatorii staţilor de sortare deşeuri reciclabile să renunţe la contracte. Ghici cine a preluat şi acest staţii, mai apoi? Să mai spun şi că la Sibiu până la venirea SOMA erau doi operatori locali, care se concurau, apoi fiind înlocuiţi cu un singur operator din Bacău, adică SOMA? Prin licitaţie, ştim!

Aşa că, înainte să strige la sibieni „hoţii”, chiar şi indirect prin textul regulamentului, mai bine instituţiile implicate ar lucra la o strategie necoruptă de interesele de profit maxim ale unei firme sau alta. Pentru că pare că la Sibiu şi în sudul judeţului SOMA face legea, chiar şi în instituţii.

Publicitate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Ultimul meci acasă pentru CSC Șelimbăr

EDITORIAL: Anul de cotitură pentru Sibiu