spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Pandemia a scăpat de sub control la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Oricât se dau de ceasul morţii autorităţile să ascundă faptele, pentru oricine are un pic de minte şi logică este clar că pandemia a fost scăpată de sub control în judeţul Sibiu. Majoritatea localităţilor au peste 3 la mie rată de infectare, în condiţiile în care focarele şi spitalizările nu sunt contorizate în acest calcul. Oricâte tertipuri matematice a încercat Guvernul pentru a reduce dimensiunea problemei, în judeţul Sibiu COVID-19 se împrăştie cu rapiditate.

Nu mai sunt locuri în spitale. Nu doar la ATI, unde şi aşa erau puţine locuri. Nu mai sunt locuri deloc în spitalele suport COVID. Chiar dacă Guvernul a decis să dea pe mâna medicilor de familie asimptomaticii şi cazurile uşoare, numărul cazurilor grave şi medii creşte şi nu mai este loc în spitale.

Măsurile impuse de Comitetul Judeţean de Urgenţă sunt de ansamblu şi nu concrete. Adică în afară de stabilirea de scenarii pe localităţi şi şcoli, nu se ia nicio măsură concretă în teren. Alta decât amenzi la normă, care este directiva mai nouă a Ministrului de Interne prin şefii judeţeni de Poliţie.

Am avut peste 9 luni în care autorităţile să se pregătească. La început au apelat la donaţii şi acestea au venit. S-au anunţat tot felul de măsuri, dar multe au rămas doar pe hârtie sau în realitate nu s-au concretizat aşa cum s-a sperat. Eşecul autorităţilor în lupta COVID este evident. O primă cauză: birocraţia. Da, birocraţia care distruge de 30 de ani economia privată din România este şi principala cauză a eşecului luptei contra COVID. Nu se pot lua măsuri concrete pentru că trebuie X semnături, aprobări şi un lanţ de hârtii. Ca să deschidă spitalul nişte containere sau un cort trebuie aviz DSP şi ISU şi… şi….

O altă cauză sunt politicienii numiţi pe funcţii publice 30 de ani. Nu cei aleşi, care şi-au câştigat locul prin jocul democratic al alegerilor. Ci toţi cei numiţi politic. Dar, vai, vor spune politicienii, niciun director nu e membru de partid, nici prefectul, nici… şi „marmota” le voi răspunde eu! Cât de tâmpiţi trebuie să fim să credem că directorii de instituţii nu au fost numiţi politic. Unii sunt pe faţă membrii de partid până în ziua numirii şi a doua zi după ce alt partid îi destituie. Toate concursurile pe postul de director de instituţii sunt aranjate politic. Ştim cu toţii asta. De 30 de ani. Fie PSD, PNL, PD sau orice partid are aceeaşi meteahnă a numirii politice. Unii sunt mai rapizi ca alţii. Nu pot uita prin 2012, imediat după alegerile locale cum şi femeia de serviciu de la Consiliul Judeţean era numită pe criterii politice. Şi cum mai râdeau unii politicieni, atunci la putere, prin sediu, ca la ei acasă. Sau să ne amintim de un fost prefect, fost senator, fost… care încă mai visează vrăbii prin Parlament, cum stătea la ţigări şi whisky în biroul Prefecturii cu finanţatorul său, cu picioarele pe birou.

Unii politicieni s-au mai cizelat în 30 de ani. Alţii au căzut în groapa istoriei. Iar unii cresc acum… sper doar ca nu toţi să-i imite pe cei vechi.

Şi în tot acest haos politic post-decembrist mai avem aşteptări de la autorităţi în lupta contra COVID? Eu, nu! Voi?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…