spot_img
22.9 C
Sibiu
duminică, 19 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Anul de cotitură pentru Sibiu

Știri din Județ

În 10 mai începe oficial campania electorală. Neoficial a început de mult. Pentru municipiul Sibiu se anunță un an de cotitură, cu șanse mari ale unui schimbări profunde la conducerea Primăriei. Totul depinde de sibienii care merg la vot.


Indiferent de câți comentează pe internet, rezultatul va fi decis în 9 iunie în cabinele de vot. Dacă la nivel județean situația pare destul de clară, cu un nou mandat de președinte pentru Daniela Cîmpean, la Primăria Sibiu lucrurile vor fi decise în această campanie.

Sondajele arată că doi candidați se bat cu șanse mari pentru funcția de primar: actualul primar Astrid Fodor (FDGR) și Adrian Bibu (PNL). După ce în 2020, Bibu a pierdut în fața lui Fodor, dar PNL a detronat FDGR în Consiliul Local, acum situația este mult mai strânsă și la postul de primar.

Adrian Bibu a fost mult mai activ în administrație publică locală în ultimii patru ani. Și în calitate de consilier local, dar și ca administrator public al județului Sibiu. Iar discursul său dur de acum patru ani, s-a transformat într-unul mai diplomat și mai direcționat pe proiecte.

Astrid Fodor este urmașa lui Klaus Iohannis la Primăria Sibiu. Ad-literam. A fost viceprimar pentru Iohannis, apoi lăsată cu atribuții de primar când Iohannis a ajuns prima dată președinte. Apoi aleasă primar cu imaginea lui Iohannis mereu alături de ea.

Votanții majoritari, conform sondajelor, par împărțiți între cei doi candidați. Unul care vine cu viziunea proiectelor de viitor pe termen mediu și lung și capacitatea dată de vârstă. Mă refer la Adrian Bibu. Pe de altă parte, avem actualul primar Fodor, 70 de ani, cu experiență în administrația locală. Capitolul viziunea și proiecte pe termen lung cred că nu stă în picioare în cazul ei, cum s-a văzut deja în ultimii ani.

Personal nu îmi place să am primar în municipiul Sibiu un om de vârsta a treia. Nu am nimic cu bătrânii, dar cred că rolul primarului este de a lucra pentru comunitate la capacitate maximă. Ori am îndoieli că orice persoană peste 70 de ani o mai poate face la același randament ca la 45 de ani. Și mai am o problemă: cercul de apropiați. Acei oameni care dau sfaturi politicianului. Oricine politician are așa ceva. Doar că în cazul Fodor avem un cerc de oameni cu totală lipsă de pregătire și viziune. Aș spune niște bîrfitori, nu sfătuitori.

Dar indiferente de opinia mea, decizia stă în ștampila alegătorilor. Sper, sincer, ca anul 2024 să fie anul unei schimbări majore la Primăria Sibiu. Să nu mai văd banul public cheltuit cu mână largă pe proiecte neviabile, ca pista de biciclete de 11,4 milioane de euro sau stadionul construit, dărâmat și reconstruit. Vreau să văd fonduri guvernamentale și europene atrase mult mai multe, nu doar investiții din bugetul Primăriei strâns de la firme și cetățeni din taxe și impozite. Vreau să văd un aparat al Primăriei eficient, nu ca bătaia de joc de la Urbanism care a blocat orașul de ani de zile.

Vedem în 9 iunie seara, după vot, dacă sibienii au înțeles că anul 2024 trebuie să fie anul schimbării. Până la urmă este orașul nostru, al tuturor, nu doar al unora care reprezintă 1%. M-am săturat să fiu tratat cu superioritate la mine în oraș de o elită constituită pe criterii…. hai că ne vedem la vot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sfințirea Bisericii Ortodoxe din Cisnădioara

VIDEO: Promenada Sibiu, raiul hoților

Urs semnalat în localitatea sibiană Avrig