spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

„Cea mai frumoasă zi”, în regia semnată de Ofelia Popii – în premieră pe Scena Digitală TNRS

Știri din Județ

Publicitate

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu îi invită pe pasionaţii de teatru, în ziua de 5 aprilie 2021, de la ora 21.00, la spectacolul online „Cea mai frumoasă zi”, în regia semnată de Ofelia Popii, adaptare după „O zi de vară” de Slavomir Mrozek, conform site-ului www.mystage.ro.

Durata spectacolului este de o oră şi 25 de minute, fără pauză. Premiera spectacolului a avut loc la 11 februarie 2021, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.



Asistent regie şi sufleur este Corina Predescu. Distribuţia: Izbut – Adrian Matioc şi Neizbut – Ciprian Scurte.

Două personaje, o singură mare problemă existenţială – a te sinucide sau nu. Mai precis, o viaţă devine insuportabilă atunci când destinul ţi se dezvăluie ca o farsă permanentă, punându-ţi mereu beţe în roate, sau atunci când până şi cele mai mărunte capricii îţi sunt satisfăcute? Se întrevăd astfel începuturile unei prietenii care i-ar putea ajuta pe Neizbut şi Izbut să descopere adevărata valoare a unei vieţi umane„, se arată în descrierea spectacolului.

Într-un context social opac, dominat de egolatrie, aventura (filosofică?) vecină cu tragicomedia propusă de Mrozek ne invită să descoperim în fericirea împărtăşită prin acte de bunătate şi sacrificiu poate singura formă de a ne salva şi de a aprecia frumuseţea propriei vieţi, mai arată sursa citată.

Trăim în izolare şi murim în singurătate. Destinul este propriul psihic care ne conduce cu o voinţă ce nu ne aparţine. Avem nevoie de celălalt pentru a găsi un scop, un sens într-o competiţie care duce la exterminare. Ce înseamnă să pierzi? Ce înseamnă să câştigi? Ce e nevoia asta aproape animalică de a fi câştigător? În câteva clipe, în timpul unei vieţi care ţine cât o zi, salvarea este râsul. Trăim în clişee, ne construim reguli pe care le spargem ca să construim alte reguli, luptăm pentru libertăţi care nu fac altceva decât să ne constrângă. Râsul, el singur, eliberează. Să râdem atunci de viaţă şi moarte, de dragoste şi ură, de ideea de om!”, a declarat Ofelia Popii în prezentarea spectacolului, pe platforma www.scena-digitala.ro.

Preţul unui bilet pentru vizionare este de 32,90 lei, acces general. Biletul poate fi activat pe platforma www.scena-digitala.ro, după confirmarea plăţii (care se face în maximum 15 minute de la achiziţie). Spectacolul poate fi vizionat într-un interval de 4 ore din momentul activării.

* * *

Slawomir Mrozek (n. 29 iunie 1930, Borzecin, Polonia – d. 15 august 2013, Nisa, Franţa) a fost un dramaturg polonez, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori satirici europeni din ultima jumătate a secolului al XX-lea. După ce s-a afirmat în jurnalism ca desenator şi autor de articole scurte umoristice, incisive şi groteşti, a devenit în anii ’50-’60 o figură proeminentă în literatura poloneză, reuşind prin absurdul pieselor sale să înşele vigilenţa cenzorilor comunişti. A părăsit Polonia în 1963, stabilindu-se la Paris, după care a locuit în Mexic între 1989 şi 1996. Mrozek s-a întors în Polonia pentru câţiva ani, dar în 2008 şi-a restabilit reşedinţa în Franţa. Printre piesele sale cele mai importante se numără „Poliţia” (1958), „În largul mării” (1961), „Emigranţii” (1974), dar şi „Tango” (1964), care a fost adaptată în 1966 de Tom Stoppard pentru Royal Shakespeare Company.

Ofelia Popii, cea mai cunoscută actriţă a naţionalului sibian, s-a născut în 1978, la Arad. A absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, promoţia 2001. Se bucură de un portofoliu impresionant, care cuprinde un Premiu Harold Angel la Festivalul Internaţional de la Edinburgh 2010 (pentru rolul Mefisto din spectacolul „Faust”), Marele premiu al Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice Valentin Silvestru, 2016 (pentru rolul din „Felii”) şi două Premii UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol principal (în 2008, pentru memorabilul rol Mefisto din spectacolul „Faust” semnat de Silviu Purcărete; în 2011, pentru performanţa din show-ul „Felii”, regia Lia Bugnar). A făcut parte cu succes şi din distribuţia mai multor lungmetraje, precum „Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete), „Portrete în pădure” (regia Dinu Tănase), „Vara s-a sfârşit” (regia Radu Potcoavă), „Moon Hotel Kabul” (regia Anca Damian) ori filmul din 2012 al lui Andrei Gruzsniczki, „Quod erat demonstrandum”, care i-a adus un Premiu GOPO pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, în 2015.

* * *

Teatrul Naţional „Radu Stanca” a lansat, din 24 decembrie 2020, serviciul de abonamente pentru vizionarea în 2021 a 30 de spectacole de teatru, teatru-film şi filme, dintre care 22 de premiere, scrie site-ul Teatrului Naţional „Radu Stanca”, www.tnrs.ro.

Spectacolele prezentate în cadrul Scenei Digitale (www.scena-digitala.ro) sunt înregistrate sau produse special pentru mediul online, în condiţii de calitate HD a sunetului şi a imaginii, pentru a oferi cea mai bună experienţă de vizionare. Toate producţiile sunt disponibile în limbile română şi engleză şi pot fi urmărite pe orice dispozitiv (PC, laptop, smartphone, tabletă, TV).

Scena digitală a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost lansată în luna iulie 2020, cu o serie de producţii care puteau fi urmărite prin achiziţia de bilete, pe website-ul teatrului. Naţionalul sibian a pornit demersul de a difuza online spectacole, poveşti, spectacole lectură sau conferinţe speciale încă din luna martie, continuând cu organizarea online a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi cu redifuzarea ulterioară, în mod gratuit, a celor 138 de spectacole de teatru, dans, muzică sau circ de calibru internaţional, dar şi a altor momente teatrale oferite de actorii teatrului. În total, producţiile difuzate online în acest an de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu au înregistrat peste trei milioane de vizualizări.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” este unul dintre cele mai importante teatre din România şi unul dintre cele mai active din Europa. Prin cele două secţii ale sale – Secţia Română şi Secţia Germană, s-a impus, în regiune, ca operator principal de cultură, educaţie şi cercetare. Împreună cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi structurile asociate – Bursa de Spectacole de la Sibiu, Şcoala de Teatru şi Management Cultural, Platforma doctorală în domeniul artelor spectacolului, Programul de Voluntariat, aflate într-un permanent dialog, păstrează, din 2007 şi până în prezent, ca obiectiv strategic al întregii activităţi culturale, dezvoltarea comunităţii, atât la nivel local, cât şi regional.

Activitatea Teatrului Naţional „Radu Stanca”, a echipei de management şi artistice a fost recunoscută pentru performanţe deosebite şi impact în promovarea culturii la nivel local şi internaţional, prin numeroase distincţii acordate de instituţii de prestigiu din întreaga lume.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri