spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Dr.Blajan-Galkina Tatiana: Perioadele de activitate sexuală la câini

Știri din Județ

Publicitate

În armonie cu hormonii

Perioadele de activitate sexuală la câini, și, în special la pisici, aduc o mulțime de griji proprietarilor, care le îndrăgesc. Animalul poate deveni agitat și zgomotos și mânca mai rău. Adăugați la toate acestea posibilele consecințe ale împerecherii nedorite. Astăzi nu voi apela la castrarea animalelor de companie, chiar dacă sunt adepta acestei operațiuni. În acest articol vreau să vorbesc despre anticoncepționalele hormonale, care au ocupat o poziție sigură, printre alte medicamente pentru utilizarea regulată și de eficiență comparabile cu castrarea. Ce  știe despre ele un proprietar obișnuit? Doar că sunt injectabile și sub formă de comprimate și că rezolvă problema estrului (căldurilor). Și, desigur, când mai cumpără o doză pentru animalul sau de companie, foarte rar citește prospectul de marime unui cearceaf.

 Așadar, toate aceste medicamente sunt analoge sintetice hormonului progesteron, care în mod normal joacă un rol important în menținerea gestației. Prin urmare, prin introducerea în organism a unei doze mari a acestui hormon (sau a unui analog) se provoaca artificial starea caracteristică a unui început de sarcină, ,sărind astfel atât peste excitația sexuală, cât și peste ovulatia «periculoasă». Desigur, după o perioadă scurtă de timp ovarele «păcalite» înțeleg că nu exista nici o sarcină și trec în faza de repaus, care la câini dureaza aproximativ 6 luni, iar la pisici doar 2-3, după care din nou se folosesc contraceptive. 

La administrare medicamentului răspunde întregul organism. În sânge crește nivelul enzimelor hepatice și glucozei( ficatul participă la neutralizarea și eliminarea hormonilor, iar sensibilitatea membranelor celulare la insulină scade), ovarele cresc în dimensiuni, mucoasa uterului se umflă. La suprimarea constanta a estrului aceste modificări se agraveaza, devenind ireversibile, așa cum și producatorul ne avertizează în mod cinstit în prospect, descriind astfel reacțiile adverse posibile precum endometrita, piometru, diabet zaharat, tumori mamare.

Prin urmare, utilizarea acestor medicamente se recomandă numai în cazuri de necesitate, când sterilizarea este exclusă din considerente legate de valoare reproductivă sau de starea de sănătate a animalului, iar izolarea de animalele de sex opus, pentru un motiv sau altul nu este posibilă. 

În toate celelalte cazuri, recomand să manifestați răbdare, plimbati câinele în lesă, iar acasă  utilizați  chilotei de protecție. În cazul pisicilor recomandarea mea categorică este sterilizarea, pentru ca reprimarea estrului de 4-6 ori pe an provoacă daune ireparabile pentru sănătatea animalului.

De asemenea, când vă adresați medicului veterinar cu orice problemă, trebuie să-l informați cu privire la aplicarea de contraceptive hormonale, pentru ca această informație poate afecta interpretarea analizelor și stabilirea tratamentului, și vă ajuta la evitarea utilizarii de medicamente incompatibile.

Dr. Blajan-Galkina Tatiana

Nota redacţiei: Dr. Blajan-Galkina Tatiana este medic veterinar în oraşul Sibiu. Practică medicina veterinară de 24 ani. A terminat Academia de Stat de Medicină Veterinară și Biotehnologie din Moscova – MBA M.I. Skryabin.

sursa foto reprezentativ: www.ukpets.com

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului