spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU: Cum au explodat prețurile în non-cartierul Câmpșor

Știri din Județ

Publicitate

Mulți sibieni, cu state vechi, habar nu au unde este zona Câmpșor. Dar, tot mai mulți agenți imobiliari pun în vânzare terenuri de la proprietari în acest cartier, cum îl denumesc ei. Dar Câmpșor este o zonă agricolă a municipiului Sibiu, ce-i drept în intravilan.


Zona este situată între cartierele Turnișor și Ștrand/Ștrand II. Este despărțită de Turnișor de râul Cibin și de Ștrand de calea ferată. Primăria Sibiu a modernizat drumul peste Câmpșor, care face legătura între cartierele Ștrand și Turnișor în 2021 – 2022. De asemenea, s-a modernizat podul peste Cibin din dreptul acestui drum. Dar proiectul drumului modernizat a fost pus în discuție în 2015, de viceprimarul de atunci Virgil Popa. Odată cu plecarea lui Popa din Primăria Sibiu, proiectul a intrat în adormire. Abia în anul electoral 2020 a fost reluat și dus la bun sfârșit la finele anului 2021.

drum Câmpșor copy e
Noul drum modernizat în Câmpșor.

Explozia imobiliară

Terenurile din zona Câmpșor sunt în proprietate privată majoritatea celor dinspre Sibiu. Mulți dintre proprietari fiind sași. Acest fapt s-a observat când Primăria Sibiu a fost nevoită să facă expropieri pentru lărgirea drumului de legătură amintit mai sus. Odată cu finalizarea drumului, dar și cu anunțul că în zonă va fi construit un complex sportiv-distractiv cu Aquapark, a generat o explozie a prețurilor pe piața imobiliară.

În 2019 terenurile agricole scoase la vânzare în Câmpșor aveau prețuri de 20-25 de euro pe metru pătrat. Acum au prețuri de la 65 de euro în sus pe metru pătrat. Și ajung și la 160 de euro pe metru pătrat.

Agenții imobiliari care au pus anunțurile cu terenurile respective pe diferite pagini de internet specializate spun că zona este o bună investiție pe termen lung. Toți precizează că aici va fi noul Aqua Park al Sibiului. Și majoritatea vânzătorilor profită de deschiderea la drumul nou asfaltat de Primărie.

drum campsor
Vedere din satelit zona Câmpșor

Un Aqua Park pe hârtie și mult mai departe

Zona Câmpșor este intravilan agricol, fără posibilitate de construcție locuințe. Cel puțin teoretic, în partea dreapta a drumului Ștrand – Turnișor nu se poate construi. Adică în Zona Câmpșor. Pentru că partea stângă a aceluiași drum, spre Poplaca, are deja unele construcții. Acolo Primăria Sibiu a comandat și plătit un mega-studiu pentru un complex de servicii sportive-distractive ce va include și un Aqua Park. Dar discuțiile despre Aqua Park în Sibiu se poartă de 15 ani, aproximativ. Acum Primăria Sibiu are o planșă. Dar până la construirea efectivă mai este cale lungă.

Distanța față de Câmpșor a viitorului Aqua Park este mare, acesta fiind mai aproape de zona cartier Tilișca, Valea Aurie.

FB IMG
O parte a viziunii pentru noua zonă Aqua Park

Zonă inundabilă

Studiile de specialitate mai vechi, dar încă valide, arată că lunca Cibinului, în zona Câmpșor este una inundabilă. Construirea barajului de la Gura Râului a redus la minim această posibilitate, dar studiile o desemnează ca zonă inundabilă.

Când a fost construită calea ferată, ce traversează marginea cartierului Ștrand, a fost înălțat terasamentul tocmai pentru a evita eventualele inundații. După cele din 1977, Sibiul nu a mai avut parte de inundații.

Noul Plan Urbanistic General al Sibiului nu este gata, iar cel vechi este depășit ca termen de folosință. Totuși în vigoare. Zonele inundabile, cum este și Câmpșor, pot permite apariția construcțiilor. Dar există o legislație specială care impune dezvoltatorilor și proprietarilor de locuințe în aceste zone să își asume răspunderea. Fără a avea dreptul de a cere autorităților despăgubiri.

De altfel, PUZ-ul inițiat de Primărie pentru noul complex sportiv -distractiv prevede pentru zona Câmpșor doar spații verzi, drumuri și spații de servicii, turism, instituții, sport. Nimic despre locuințe. Iar zona luată în discuție este terenul municipiului Sibiu, în dreptul noului parc construit în această perioadă și denumit „Belvedere”.

Ca o notă, firma angajată de Primăria Sibiu pentru acest PUZ a scris greșit numele zonei în toată documentația, numind-o „CâmpUșor”, deși termenul corect este Câmpșor.

Pod Cibin  scaled
Noul Pod peste Cibin din zona Câmpșor
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului