spot_img
3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Sibienii încălzesc locuințele cu „orice arde”. Valori mari de poluare în ultimele zile

Știri din Județ

Publicitate

De câteva zile, odată cu venirea frigului, sibienii au început să-și încălzească locuințele. Unii legal, cu lemne sau gaz, alții cu materiale nerecomandate, extrem de poluante. În ultima săptămână, mai multe zone din municipiul Sibiu au înregistrat valori de poluare peste medie.

Conform site-ului aerliber.ro, în ultimele zile, au fost înregistrate valori mari de poluare în mai multe zone din Sibiu. Cei 6 senzori instalați în municipiul Sibiu și unul la Șura Mare, ce transmit constant date către un server din Timișoara, valorile măsurate au arătat faptul că Indicele de Calitate a Aerului a ajuns la un nivel de poluare RIDICAT. De exemplu, particulele PM10 și PM2.5 sunt legate de cancerele pulmonare, cauzate în special de poluare, fiind extrem de periculoase pentru oameni.

Tiberiu Mitrea, unul dintre reprezentanții platformei aerliber.ro a declarat pentru ziarul Sibiu Independent faptul că depășirea valorilor normale de poluare au ca și cauză, încălzirea locuinței cu alte materiale decât lemn, de exemplu: PAL, cauciuc, plastic sau alte materiale ce eliberează prin ardere, substanțe extrem de toxice.

Pe scurt, unii sibienii aleg să-și încălzească locuințele cu materiale dăunătoare mediului sau să-și facă curățenie prin curți și grădini, prin arderea frunzelor și a resturilor agricole. Acest lucru face ca fumul rezultat să ajungă în alte zone ale orașului și să fie respirat de toți locuitorii.

Aseară, „senzorii au luat-o razna”, echipa de la aerliber.ro crezând că este vorba despre o problemă tehnică la majoritatea aparatelor, fiind emisă o alertă internă. După verificări, rezultatul a fost clar, A CRESCUT RAPID poluarea în municipiul Sibiu. Cele mai multe reclamații trimise prin intermediul platformei aerliber.ro vin din Mărgimea Sibiului, dar și din zona Turnișor. Acolo, sunt arderi constante de cauciuc și cabluri, mai mulți sibieni reclamând un aer urât mirositor și înțepător. În următoarea perioadă, în zonele semnalate cu probleme de poluare, vor fi montate încă două aparate de măsurare a calității aerului.

Perioada monitorizată – luni 8.11 – vineri 12.11 2021. Valori minime pe zi, acceptate de Ministerului Mediului: PM10 – 50ug/m3, PM2.5 – 25 ug/m3

„Oamenii aleg să pună pe foc tot felul de materiale, nu numai lemn. Ci și PAL, cauciuc, plastic, cam orice arde. Acest lucru dăunează grav mediului înconjurător și crează un disconfort vizual și olfactiv. Curenții de aer aduc fumul din zona de mărginime a Sibiului și astfel, avem valori mari de poluare.” a declarat pentu Sibiu Independent, Tiberiu Mitrea, de la aerliber.ro

La Paris,tot din cauza depășirii rapide a unor parametrii, încălzirea cu lemne, care contribuie foarte mult la emisia de particule fine, a fost interzisă. La fel ca și arderea, în afară, a deșeurilor vegetale. O altă măsură anti-poluare luată de autorități a fost impunerea unei viteze mai mici pe șoselele și autostrăzile din regiune. De la 110 km/h – viteza maximă acceptată pe autostrăzile din regiune, viteza este redusă la 90 km/h și la 70 km/h pentru porțiunile în care se circulă în mod normal cu până la 90 ori 80 km/h.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului