spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Miza fostei baze TURSIB din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

După cinci ani de când s-a eliberat terenul fostei baze TURSIB din Calea Dumbrăvii, Sibiu, acesta este o mirişte. Deşi Consilul de Administraţie TURSIB a anunţat că doreşte vânzarea terenului unor investitori, piedicile nu au încetat să apară. Miza este evidentă: parcela de aproape 5 hectare are o valoarea pe piaţa imobiliară extimată la câteva zeci de milioane de euro.

TURSIB a reuşit să relocheze baza lor la limita exterioară Sibiului, în zona industrială de vest în ianuarie 2017. Dar terenul rămas în urmă, este tot proprietatea TURSIB. Reamintim că firma ce asigură transportul public în comun în Sibiu este deţinută de Consiliul Local Sibiu. Aşa că Primăria Sibiu a iniţiat alături de Consiliul de Administraţie TURSIB demersuri pentru a face un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru zona respectivă, cu mult înaintea mutării bazei TURSIB. Pe principiul „fă vara sanie şi iarna car”. Deşi a început demersurile pentru PUZ de şapte ani, prin angajarea unei firme, s-a dovedit că Primăria Sibiu nu a luat în calcul alţi factori: interesele din piaţa imobiliară.

Strada nouă şi „tehnicalităţi” cu interese

Primăria Sibiu a prezentat de curând, în consultare publică, un nou PUZ, realizat de altă firmă. Scopul acestui PUZ este de a retrasa strada care va traversa nou zonă de locuinţe, ca legătură între strada Intrarea Arieşului şi Calea Dumbrăvii. Astfel se va crea un nou drum de legătură între Calea Dumbrăvii şi Calea Cisnădiei, ce va contribui la fluidizarea traficului din Cartierul Arhitecţilor. În anul 2020, TURISB a cedat terenul necesar construcţiei străzii Primăriei Sibiu. Noul PUZ pentru strada ce va traversa fosta bază TURSIB este realizat de firma Total Business Land Srl, cu sedii în Alba Iulia şi Bucureşti şi este semnat de 5 arhitecţi. Dar, se pare, că nu este, din nou, pe placul arhitecţilor locali. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Sibiu-Vâlcea, Ion Crisitian Şandru a trimis, înainte de Crăciun, Primăriei Sibiu o adresă foarte succintă în care critică noul PUZ pentru „tehnicalităţi”. Una dintre critici este legată tocmai de noua stradă care acum se propune să fluidizeze Cartierul Arhitecţilor. Şandru scrie Primăriei Sibiu astfel: „Traseul străzii propuse prin PUZ diferă de traseul străzii prevăzute în PUG Sibiu. În acest sens este necesară redefinirea limitelor subunităților de referință din cadrul UTR Siretului”. Altfel spus, Şandru face referire la PUG (Planul Urbanistic General) din anul 2011 care oricum este depăşit şi acum în refacere totală prin alt proiect. În acel PUG noua stradă lega strada Siretului de Arieşului. Dar de atunci, până acum, traficul din şi spre Cartierul Arhitecţilor a explodat, ceea ce a forţat Primăria Sibiu să vină cu acest nou PUZ şi o altă configurare a străzii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului