spot_img
17.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU: Scandal în Cartierul Veterani între un dezvoltator imobiliar și localnici. Primăria a dat aviz de oportunitate

Știri din Județ

Publicitate

Un dezvoltator imobiliar a realizat un Plan Urbanistic Zonal pentru un ansamblu de blocuri la marginea Cartierului Veterani din Sibiu. Legea l-a obligat să consulte publicul privitor la proiect. Primăria Sibiu a dat publicității concluziile raportului de consultare publică: vecinii se împotrivesc. 14 oameni au scris motivele împotrivirii la noul ansamblu imobiliar, majoritatea referindu-se la nerespectarea regimului de înălțime și CUT (coeficientul de ocupare a terenului). Primăria Sibiu a dat însă un Certificat de urbanism și un aviz de oportunitate dezvoltatorului în 2022, care conține noi reguli. Unele, se pare, încalcă Planul Urbanistic General 2011, aflat încă în vigoare.

Publicitate

De strada general Grigore Bastan din Cartierul Veterani, Sibiu nu a auzit mai nimeni. Este încă o zonă preponderent virană, în dezvoltare. Situată la marginea cartierului, aceasta a devenit teren de război între un dezvoltator imobiliar, firma Big Bang City Srl și mai mulți locatari din zonă.

Legislația impune ca o dezvoltare imobiliară ca aceasta să aibă un PUZ (plan urbanistic zonal). Deși zona Veterani are un PUZ din 1996, Primăria Sibiu a emis în 2022 la cererea Bing Bang City Srl un certificat de urbanism și un aviz de oportunitate prin care cerea un nou PUZ pe zonă. Cu noi reglementări. Deși PUG (planul urbanistic general) 2011 este încă în vigoare și prevede un POT (procent de ocupare a terenului) de maxim 35% și un CUT de 0.7 în cazul noi dezvoltări urbane acesta din urmă nu mai este respectat. Cu aviz de oportunitate de la Primăria Sibiu. Noul proiect a primit un CUT maxim de 1.05.

Ce se construiește?

17 blocuri cu înălțime maximă de 20 de metri. Acestea vor avea subsol, parter, 2 etaje și mansardă sau etaj retras. Problema este că toți ceilalți proprietari din Cartierul Veterani, Primăria Sibiu le-a impus un regim de înălțime de maxim 10 m și doar parter, etaj și, uneori, și mansardă.

Proiectantul noului cartier însă justifică noul regim de înălțime în răspunsurile oferite cetățenilor prin avizul de oportunitate primit de la Primăria Sibiu.

Proiectul imobiliar va avea 236 de apartamente cu 354 locuri de parcare, multe din acestea subterane. Unii cetățeni au sesizat faptul că lor Primăria Sibiu nu le-a permis nivel subteran datorită zonei mlăștinoase și pânzei freatice înalte. Și unii se tem că parcările subterane vor fi doar pe hârtie, nu și în realitate. Așa cum s-a mai întâmplat în Sibiu cu alte proiecte imobiliare (vezi intersecția Calea Dumbrăvii cu Argeșului).

Consultarea publică este obligatorie, dar nu se ține cont de ea

Ce nu știu cei 14 cetățeni care au trimis scrisori Primăriei Sibiu în procesul de consultare publică, este că acest proces este unul de care dezvoltatorul și primăria nu trebuie să țină cont. El trebuie făcut, legal, dar nu obligă autoritățile și dezvoltatorul imobiliar la nimic.

Pentru a mai liniști spiritele, dezvoltatorul promite că va extinde și mări capacitatea, pe cheltuială proprie, a rețelelor de apă și canal din zona Drumul Ocnei și strada g-ral Bastan. În plus, promite că prin noul proiect vor apărea noi căi de acces stradale și peitonale în zonă.

Mai mult, pe noua parcelă dezvoltatorul promite amenajarea a trei noi locuri de joacă.

Ce spune Avizul de Oportunitate de la Primăria Sibiu?

Documentul mult citat în toate răspunsurile proiectantului proiectului la sesizările locuitorilor din zonă este Avizul de Oportunitate emis de Primăria Sibiu.

Cel mai important aspect din acest document (Vezi aici), este legat de modificarea încadrării zonei, din una de lociunțe cu regim redus de înălțime (UTR UL1) în una de locuințe cu regim mediu de înălțime (UTR UL3).

Cine este dezvoltatorul?

În privința dezvoltatorului imobiliar există neclarități. Astfel în anunțurile publice și cele de la cartea funciară terenul este pe numele familiei Prișcă. În consultarea publică apare firma Big Bang City Srl din Sibiu. Iar documentele sunt expuse public pe siteul antreprenorului Trans Grup Agapia Srl.

În spatele firmelor respective se află Narcis Gustoi, un important constructor sibian cu multiple șantiere publice și private în județ și în țară. Firma acestuia a fost implicată în recentul scandal public al muncitorilor din Asia cazați în condiții insalubre la Vurpăr.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie