spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Raluca Turcan, Deputat PNL: Anul 2024 este anul investițiilor masive în educația sibiană (C.P)

Știri din Județ

Publicitate

Raluca Turcan, Deputat PNL a transmis către mass-media sibiană următorul comunicat de presă:


Anul 2024 este anul investițiilor masive în educația sibiană: peste 100 de milioane de euro ajung în județul nostru doar prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

​La momentul în care a fost redactat PNRR am susținut că investițiile în educație, în formarea tinerei generații, in conectare educatiei la cerintele de pe piata muncii, trebuie să fie prioritatea numărul unu a țării. Nu poate fi acceptat ca problemele sa fie  doar constatate fără să venim și cu soluții concrete.

De ani de zile am susținut că problemele cu care se confruntă sistemul educațional sunt abandonul școlar, lipsa infrastructurii (laboratoare, săli de clasă bine dotate, clădiri sigure ș.a.), formarea profesorilor, transportul școlar si chiar distrugerea învățământului dual.

​Iată că astăzi avem proiecte pentru toate aceste probleme cu finanțare europeana și care se văd deja în majoritatea școlilor din județul Sibiu.

Acestea sunt proiecte care s-au făcut prin parteneriat solid între autoritățile publice locale și Guvern, cu implicarea directorilor, inspectorilor, profesorilor și formatorilor.

Astfel,

• 143 de școli au atras prin 43 de proiecte suma de 121 milioane de lei (fără TVA) pentru modernizarea școlilor prin dotarea cu echipamente digitale, laboratoare de informatică și științe, cabinete școlare, mobilier, materiale didactice;

• 40 de școli au contractat și derulează deja 40 de proiecte în valoare de 32 de milioane de lei (fără TVA) prin care încearcă să reducă abandonul școlar;

• 17 școli sunt în perioada de contractare a altor 17 proiecte de prevenire a abandonului școlar în valoare de 20,5 milioane de lei (fără TVA) – Runda a II-a;

• 18 școli mici sunt eligibile pentru a beneficia de 23 de milioane de lei (fără TVA), dacă vor depune proiecte în Runda a II-a, seria a II-a la Ministerul Educației;

• 31 de școli vor beneficia de laboratoare inteligente (5 unități de învățământ dintre acestea vor beneficia și de al doilea smart-lab), valoarea contractelor fiind de peste 9 milioane de lei (fără TVA);

• 12 școli vor beneficia de proiectul ȘCOLI VERZI (construcție de școli noi și/sau reabilitarea celor existente), valoarea finanțării fiind de aproape 100 de milioane de lei (fără TVA), iar proiectele se află în evaluare;

• 56 de localități din județul Sibiu vor beneficia de 56 de microbuze, valoarea proiectului fiind de 36 de milioane de lei, inclusiv cofinanțarea Consiliului Judetean Sibiu (TVA inclus).

• Vom avea un nou campus pentru învățământul dual prin intermediul Consorțiului pentru învățământ dual PRODUAL. Valoarea eligibilă este de peste 123 milioane de lei (fără TVA). Parteneri în consorțiu sunt Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Municipiul Sibiu, 6 unități de învățământ și 6 operatori economici. Principalele specializări vizate sunt mecanică, mecatronică, TIC, industrie alimentară, comerț, electronică, silvicultură, transporturi. Acesta este un proiect pentru care am militat si pe care l-am susținut cu toată forța.

• Cele două universități sibiene, Universitatea ”Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” beneficiază de peste 42 de milioane de lei (fără TVA), pentru investiții în digitalizare.

​Pe lângă aceste proiecte, care au fost deja contractate sau sunt în fază de contractare, unele deja în fază de implementare sau proceduri de achiziții publică, să nu uităm și faptul că județul Sibiu a beneficiat de alte 22 milioane de lei (fără TVA) din fonduri UE în perioada 2018-2023.

Este vorba despre proiecte prin care s-au construit crese, grădinițe, au fost formați peste 2000 de profesori, sprijiniți peste 3704 elevi în vederea participării la educație/îmbunătățirii rezultatelor școlare, au fost consiliați peste 1900 de părinți sau 1185 de studenți. Tot prin fonduri europene. Tot prin partenriatul administrație locală Guvern

​Sunt rezultate vizibile care schimba rolul si relevanta sistemului de educatie in România.

​Cred că este un câștig al întregii comunități sibiene.

​Îi asigur pe sibieni că voi susține toate proiectele de investiții la fiecare problema identificată si oportunitate de finanțare.

Digitalizarea școlilor nu înseamnă doar dotarea cu calculatoare și table inteligente ci, în primul rând, formarea cadrelor didactice pentru noile metode de predare.

Sunt bani care vor crește relevanța școlii pentru piața muncii.

Sunt proiecte care stimulează cooperarea școlilor profesionale cu angajatori din regiune, care vor contribui la reducerea abandonului școlar și a migrației forței de muncă.

Sunt finanțări pentru care pot spori atractivitatea sistemului de educatie.

Acești bani trebuie cheltuiți integrat, cu accent pe dezvoltarea competențelor practice și a parteneriatelor, nu doar pe achiziția de echipamente si atat!

Educația românească are nevoie de o transformare reală, iar aceste investiții pot accelera procesul.

Implementarea proiectelor de infrastructură rutieră, sanitară, energetică și digitală finanțate din aceste surse poate impulsiona creșterea economică în următorii ani și reduce decalajele față de statele occidentale.

Este însă esențial ca banii alocați să fie folosiți cu maximă transparență și eficiență, prin proiecte bine definitivate și realizate în termenele stabilite.

Aautoritățile trebuie să faciliteze accesul la finanțare prin proceduri clare și descentralizarea deciziei, dar în același timp să existe o monitorizare atentă a modului în care sunt cheltuiți banii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă