spot_img
11.4 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Șoferi, înarmați-vă cu răbdare! Fermierii și transportatorii protestează la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Peste 150 de tractoare și camioane se îndreaptă spre mai multe străzi din municipiul Sibiu. Aceștia protestează împotriva condițiilor grele din agricultură și din transportul național și internațional de marfă.

Publicitate

Începând cu ora 12:20, coloana de fermieri și transportatori va rula cu viteză mică pe un traseu preaprobat de către Primăria Sibiu. Cu siguranță, tot traficul din municipiul Sibiu „va fi paralizat”. Pentru a evita situațiile neplăcute sau blocaje majore, Poliția Sibiu a delegat echipaje rutiere în sensurile giratorii de pe traseul protestului.

Traseul protestului este următorul: intrare în municipiul Sibiu dinspre Șura Mică, și pe străzile Salzburg, Șoseaua Alba Iulia, Maramureșului, Cristian, Avrig, Argeșului, Gheorghe Dima, Rahovei, Semaforului, Ștefan cel Mare, Bâlea, Bulevardul Corneliu Coposu, Andrei Șaguna, Șoseaua Alba Iulia, Malului, Râului, Autogării, Șoseaua Alba Iulia, Calea Turnișorului, Calea Șurii Mici, ieșire din municipiul Sibiu.

REVENDICARILE FERMIERILOR DIN JUDETUL SIBIU

  1. Restrictionarea totala a importurilor de cereal ucrainiene in Romania. In cazul in care se doreste neaparat acest lucru, importatorii acestor cereal sa fie taxati cu 30 % din valoarea acestora, sub forma unei taxe de import. 
  2. Pentru ajutorarea vecinilor nostri, fermierii ucraineni, propunem ca si Statul Roman sa se implice direct in importul si exportul acestor cereale prin intermediul Casei de Comert Agroalimentar UNIREA, care poate sa realizeze importul din Ucraina si sa efectueze exportul catre tarile din Africa si Asia aflate in nevoie. Prin aceasta procedura simpla si transpartenta se evita ramanerea cerealelor ucrainiene in Romania pe mana mafiei cerealelor, mafie care la momentul actual, dicteaza si speculeaza pretul de vanzare al cerealelor produse de fermierii romani.
  3. Plata subventilor APIA pentru anul 2023 in regim de urgenta catre toti fermierii, pana cel tarziu la finalul lunii februarie a acestui an. Aceste plati sa include toate schemele de plata. Chiar si pentru fermierii care sunt inca la control. Eventualele nereguli sa se rezolve din sumele ce vor fi incasate de fermieri pentru campania anului 2024.
  4. Aprobarea modificarii legii Fondurilor Europene prin care se schimba limita pana la care APIA poate plati toate subventile catre fermieri si anume de la data de 31.07 la data de 31.03 a fiecarui an. Astfel fermierii vor dispune la timp de sumele aferente anului agricol trecut pentru a putea face investitii in culturile de primavera ale anului in curs.
  5. Acordarea de urgenta a unei compensatii pentru fermierii care au vandut in pierdere  in anul 2023, datorita importurilor de cereale din Ucraina la un pret de dumping. Solicitam o compensare de 100 EUR/ tona.
  6. Derogarea din partea Comisiei de la GAEC 7 si GAEC 8 pana in anul 2027.
  7. Pentru stimularea productiei autohtone de cereale si pentru o diminuare a evaziunii fiscal din acest domeniu, cerem un ajutor de stat de 10 EUR / tona de cereale produsa si vanduta direct de fermier. Aceast ajutor sa fie dat in fiecare an, incepand cu anul 2024.
  8. Anularea accizei la motorina pentru toti producatorii agricoli care pot dovedi achizitia acesteia prin facturi fiscale si care pot face dovada comercializarii produselor rezultate din consumul acestui carburant. Prin implementarea metodei de control a E-Factura, acest lucru se poate face foarte usor.
  9. Cresterea cantitatii de motorina la care se aplica decontarea accizei  la 100 litri/ hectar/ an pentru productia agricola vegetala.
  10. Deblocarea creditelor agricole si prelungirea creditelor IMM Invest pentru agricultori si incheierea unui nou accord cu BNR si Bancile Comerciale prin care acestea sa  simplifice procedura de acordare a acestor credite catre fermieri. Statul sa garanteze  70 % acest credit iar fermierul sa-l garanteze cu 30 % . Garantia sa fie cultura agricola din  anii aferenti creditului acordat.
  11. Amanarea ratelor fermierilor aflati in incapacitate de plata.
  12. Adoptarea de urgenta a Legii Arendei, care sa stabileasca o perioada de minim 7 ani a arendarii terenului si care sa faciliteze fermierilor dreptul de cumparare al acestuia.
  13. Emiterea unei Ordonante prin care fondurilor de investitii straine sa le fie limitata achizitionarea si arendarea terenurilor agricole in Romania, creand o concurenta neloiala fermierilor autohtoni. Precizam ca domeniul agricol este un domeniu vital, de siguranta nationala si alimentara.
  14. Depolitizarea A.P.I.A, Directilor Agricole si D.S.V.
  15. Transformarea Directilor Agricole in Camere Agricole in a caror formuri de conducere sa se regaseasca si reprezentanti ai fermierilor. Prin aceasta se va elimina ruptura actuala dintre fermieri si Ministerul Agriculturii.
  16. Consultarea scrisa a reprezentantilor producatorilor agricoli din fiecare judet, atunci cand se stabileste de catrea Consiliul Judetean pretul de referinta al platii arendei. Astfel se pot evita din timp discrepantele dintre pretul de vanzare real ( ex. 2023-0,70 RON / kg la Grau ) si cel de referinta stabilit de C.J ( ex. 2023-0,90 RON ).
  17.  Echivalarea automata a categoriei B cu TR si a categoriei B1 cu TR 1, indiferent de masa autorizata pentru toate utilajele agricole.
  18. Renuntarea la I.T.P.-ul obligatoriu pentru utilajele agricole si introducerea unei declaratii pe proprie raspundere din partea fermerului prin care isi asuma responsabilitatea ca utilajul corespunde tehnic  din punct de vedere al circulatiei pe drumurile publice.
  19. Introducerea unui R.C.A. special pentru utilajele agricole cu o prima de asigurare mai mica, dat fiind faptul ca acestea circula putin timp pe drumurile publice si riscul sa produca accidente este mai mic.
  20.  Obligativitatea platii TVA-ului doar cand factura este incasata de emitentul acesteia. 
  21. Reintroducerea scutirii CASS pentru angajatii din agricultura si respectarea angajamentului dat de Guvernul Romaniei in acest sens.
  22. Modificarea datei limita de depunere a declaratiei stocurilor de marfa pentru luna precedenta si anume de la data de 15 a fiecarei luni la data de 25 a fiecarei luni.
  23. Stabilirea unui cadru legal in ceea ce priveste interdictia pasunatului animalelor pe terenurile agricole si eliminarea acordarii subventilor pentru cei care incalca acest lucru.
  24.  Stabilirea unui cadru legal mai aspru in ceea ce priveste distrugerea si furtul culturilor agricole.
  25. Simplificarea legii vanatorii prin protejarea si despagubirea mai rapida a fermierilor afectati de distrugerea recoltelor de catre animalele salbatice.
  26. Modificarea codului silvic prin introducerea unei derogari prin care fermierii pot curata terenurile agricole si pasunile pe care le au in proprietate.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer