spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

In memoriam academician prof. univ. dr. biol. Victor CIOCHIA, zoolog-entomolog, ornitolog

Știri din Județ

Publicitate

Lumea biologiei românești a fost marcată de mari oameni de știință printre care și Acad. Prof. univ. dr. biol. Victor CIOCHIA (4 februarie 1932-14 noiembrie 2014). A fost membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice, Profesor universitar și conducător de doctorat, biolog și vânător în acelașii timp, ichneumolog, ornitolog, specialist de excepție în combaterea biologică a insectelor dăunătoare, mare iubitor al naturii și ocrotitor al acesteia, un răsvrătit al soartei și un patriot înflăcărat, care a plătit cu ani grei de penitență îndrăsneala de a se declara român adevărat.


Prof. dr. biol. V. CIOCHIA a urmat studii liceale la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” din Brașov, apoi Facultatea de Biologie a Universității ”Al. I. Cuza” Iași unde este format alături de alți mari biologi (Prof. univ. dr. Gheorghe MUSTAȚĂ, Prof. univ. dr. Ionel ANDRIESCU, Prof. univ. dr. Ioan MOGLAN, Prof. univ. dr. Raol CONSTANTINEANU) ca discipoli ai eminentului ichneumonolog al Europei din a doua jumătate a secolului XX, M.I. Constantineanu.

În anii studenției a reușit să cunoască mari personalități ale științei și culturii din capitala moldavă și să stabilească legături temeinice cu studenții de elită de la alte facultăți. Din anul I de facultate în timpul liber a lucrat în cadrul Cercului de ”Zoologia Nevertebratelor” formându-se ca specialist în domeniul sistematicii și biologiei unor grupuri de insecte ca: Ichneumonoidae, Chalcidoidae, entomofagi, de asemenea Malofage de pe păsări și mamifere, reușind să fie coautor la diferite lucrări științifice încă din studenție. În anul 1972 obține titlul de doctor în biologie la Universității ”Al. I. Cuza” Iași, iar teza sa de doctorat intitulată Contribuții la studiul, Trachysphyroidelor (Hymenoptera, Ichneumonidea) din R.S.R. este publicată în anul 1979. Ca noutate în cadrul tezei, a studiat probleme legate de etologie și a utilizat pentru prima dată în știință marcarea unor insecte dintre Ichneumonidae cu izotopul I131, această descoperire fiind o premieră la nivel mondial.

Pentru studiile originale și de noutate din teza de doctorat obține premiul ”Emil Racoviță” decernat de Academia Română în anul 1981. De-a lungul anilor a studiat numeroase ordine de insecte, a brevetat în anul 1977 Cameră climatizată cu utilizare în biologie (Brevet OSIM 67069), a realizat o capcană de sol pentru colectarea artropodofaunei denumit Entomograf (Brevet OSIM 64060), iar la invazia din 1975 a studiat biologia insectei în vederea reducerii populațiilor de larve ale omizii păroase de stepă Loxostege sticticalis, realizând prima lucrare din România, Omida de stepă (Loxostege sticticalis) (1975). De-a lungul anilor a publicat mai multe monografii studiind și alte ordine de insecte: Catalogul colecției de lepidoptere al Muzeului Județean Brașov (1980), Catalogul colecției didactice de lepidoptere a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (2000), Fluturii de zi din România (2012).

Decenii de activitate didactică

Activitatea didactică a Prof.dr. biol. Victor CIOCHIA a început în 1955-1958 ca preparator la Catedra de Zoologia Nevertebratelor, Facultatea de Biologie a Universității ”Al. I. Cuza” Iași unde a predat cursul de Zoologia nevertebratelor alături de eminentul Prof. M.I. Constantineanu si Conf. univ. Ștefan Vancea. Prin arestarea sa în 5 mai 1958 pe motive politice și condamnarea la 5 ani de închisoare, îi este întreruptă activitatea didactică, în detrimentul științei și învățământului universitar stingând astfel pentru 5 ani flacăra dătătoare de cunoștințe și imboldul descoperirii necunoscutului în domeniul entomologiei și ornitologiei. După eliberarea din închisoare, cu greu reușește să își găsească de lucru, muncește ca necalificat la drumuri, până când în anul 1963 este încadrat ca și desenator la Catedra de Botanică și Zoologie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Institutului Politehnic Brașov. Planșele color reprezentând plante și insecte la disciplinele de specialitate, realizează imagini desenate pentru cursuri de botanică la Prof.univ. Iuliu Morariu, sau la cursurile de Vânătoare și salmonicultură la Conf. univ. Alexandru Duda. Drumul sinuos al vieții dar și destinul îl aduc după muți ani din nou în mediul universitar, iar din anul 1997 avea să devină profesor titular la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, unde a predat discipline de: zoologie, entomologie, protecția plantelor, ornitologie. Din anul 1999 primește coordonare de doctorat la Universitatea București, Facultatea de Biologie, iar de-a lungul mai multor ani formează peste 11 doctori în știință, domeniul biologie.

Timpul liber l-a consacrat cercetărilor ornitologice pasiune din tinerețe, preocupându-se mai ales de dinamica și migrația păsărilor. Între 1951-1958 a colectat singur, fiind un foarte bun vânător peste 600 de păsări, pe care le-a studiat făcând disecții și obținând date biometrice după conținuturile stomacale și glandele endocrine pentru a studia efectul funcțional al acestora asupra migrației. Cercetări deosebite în domeniul ornitologiei le-a realizat în Dobrogea, la Stațiunea de cercetări marine ”Prof.dr. Ioan Borcea” de la Agigea între anii 1968-1972 unde pentru prima oară în România din avion a fost realizat un recensământ al păsărilor ce iernau pe Coasta Mării Negre și în Delta Dunării, devenind astfel colaboratorul Biroului Internațional Pentru Cercetarea Păsărilor de Apă (BIRS, BIROE) cu sediul la Slimbridge (Anglia) până în anul 1991. Prin studii de etologie și inventariere ale avifaunei românești Prof. dr. biol. Victor CIOCHIA a contribuit la nivel mondial cu informații asupra păsărilor din Marea Neagră și Delta Dunării.

Întâlnirea cu Cousteau

Astfel îl cunoaște pe Cousteau iar alături de el întreprinde studii ornitologice, realizând documentare științifice legate de etologia, ecologia și migrația păsărilor din rezervația Biosferei Delta Dunării și Marea Neagră. De asemenea ca și colaborator al Centralei Ornitologice Române a inelat peste 2500 de păsări cu ajutorul plaselor japoneze, iar cca 4% din păsările inelate de profesor au fost regăsite în: Africa, Asia Mică, Rusia, Grecia, Italia etc.

În rezervația ”Dunele maritime de la Agigea” a descoperit pasărea Sylvia melanocephala fiind prima citare în fauna României, de asemenea a semnalat cartierul de iernat în Europa al gâștei polare cu gât roșu (Branta ruficollis) în zona Istria Sinoe. În decursul anilor a fost preocupat și de efectul poluării cu petrol a Mării Negre, studiul efectuat a fost prezentat la a X-a Conferință Europeană de Protecția Păsărilor (CIPO) unde ridică problema și alături de cercetătorii din țările riverane Mării Negre propun soluții pentru rezolvarea situației.

Filme documentare

Studiile și cercetările ornitologice au fost concretizate în mai multe filme documentare, lucrând cu cei de la Studiourile Sahia, unde pentru prima dată în România prezintă etologia, clocitul și ecologia păsărilor de baltă, înregistrează pe benzi audio cântecul păsărilor. Vasta activitate de cercetare în domeniul ornitologiei este concretizată în următoarele monografii: Dinamica și migrația păsărilor (1984), Păsările Clocitoare din România (1992), Aves Danubii (2001) apărută în limbile română și germană, Dicționarul păsărilor (2002), Mic tratat de ornitologie vol. I, vol.II (2007), Zborul și migrația la păsări (2011).

Studiul insectelor pentru profesor, a fost o preocupare încă din studenție, dintre Ichneumonidae (Trachysphyroidae) a descris pentru prima dată în știință 9 specii și 10 subspecii, de asemenea o specia și un gen nou pentru fauna Europei și 5 genuri, 64 de specii, 2 subspecii și 4 varietăți noi pentru fauna României.

În anul 1968 la al XIII Congres Internațional de Entomologie de la Moscova unde prezintă o lucrare referitoare la biologia entomofagului Hemiteles melanarius Grav., descoperind că acestea paralizează crisalidele de albilița verzei, reducând astfel populațiile acestui lepidopter. Pentru noutatea prezentată la această conferință, fiind remarcat de Organizația Internațională de Combatere Biologică i se acordă o bursă de 4 luni la Stațiunea Lutte Biologique d Antibes (INRA Franța). În cadrul acestui stagiu profesorul își însușește tehnici moderne de creștere dirijată a insectelor în condiții de microclimat și utilizarea lor în limitarea populațiilor de insecte fitofage. Tot în această perioadă efectuează un stagiu la Sation Biologique de la Tour du Valat (Delta Ronului), prilej de a vizita o serie de Rezervații Naturale din Sudul Franței și Parcul Regional Corsica. Ca urmare a acestor stagii întors în România Prof. univ. dr. biol. Victor CIOCHIA și-a axat întreaga activitate în domeniul creșterii insectelor entomofage în limitarea prin mijloace biologice a unor insecte fitofage în vederea protejării mediului înconjurător, dar și studii aprofundate de ornitologie.

Aport deosebit în combaterea biologică

În combaterea biologică aduce noutăți pentru România biopreparatul Valuftin realizat la Fabrica de Antibiotice Iași și folosit la limitarea populațiilor gândacului din Colorado, biopreparatul pe bază de spori de Beauveria bassiana, iar în anul 1971 la Stațiunea ”Stejarul” Pângărați-Neamț, a realizat prima biostație românească de creștere a Hymenopterelor entomofage Prospaltella pernigiosi și Aphytis proclia limitatoare a păduchelui țestos din San José, această biostație fiind prima din estul Europei și a funcționat până în anul 1975. Prin aceste studii și crearea noilor concepte de utilizare a combaterii biologice în limitarea populațiilor de dăunători, publicând tehnologia a pus la dispoziția cercetărilor în domeniul horticulturii și la utilizarea în livezi a combaterii biologice, această tehnologie a fost cerută de 12 țări pentru a fi aplicată. Pentru aceste realizări obține 2 Brevete OSIM în anul 1974.

La Institutul de Cercetări pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr, a abordat probleme legate de zoologia aplicată în protecția culturilor respective, preocupându-se în mod intens de introducerea în cadrul schemelor de combatere chimică a unor mijloace biologice în vederea limitării populațiilor de insecte fitofage. Prin creșterea dirijată a moliei făinii (Ephestia kuehniella) luând amploare din anul 1976 când a folosit ouăle ca suport natural de parazitare pentru entomofagii din genul Trichogramma. În anul 1984 a brevetat utilajele la scară industrială realizând prima biostație din România pentru creșterea industrială a moliei făinii și a trichogramelor. Tratamentele efectuate în România pe suprafețe de producție de peste 1000 ha la Brașov, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Roman, Arad, Techirghiol au demonstrat posibilitatea ținerii sub control a culturilor de sfeclă de zahăr, varză, viță de vie, porumb fără a mai utiliza insecticidele chimice, pentru reducerea sub PED a larvelor defoliatoare.

Membru în echipa ONU

În perioada 1972-1974 a fost membru în echipa ONU, departamentul antidrog, unde a studiat dăunătorii macului și posibilitatea de limitare biologică a culturilor de mac din Orientul Apropiat prin mijloace biologice. În această direcție de cercetare a găsit și studiat gărgărița macului (Centorhynchus macula-alba) care apoi a fost crescută industrial în Italia. Rezultatele cercetărilor obținute au fost publicate în peste 80 de lucrări șiințifice, au fost prezentate la diferite manifestări științifice în țară și străinătate, însă enumerăm doar câteva: cel de -al XVII Congres Internațional de Entomologie de la Hamburg (1984), la Al -II-lea Simpozion Internațional asupra trichogramelor și alți paraziți de ouă de la San Antoniu Texas, la Internationale Entomologen -Tagung, Basel Elveția (1999), al XIV-lea Congres Internațional de Protecția Plantelor, Jerusalim (1999). De-a lungul vieții a realizat 6 inveții, 2 inovații, 5 broșuri de popularizare, nenumarate afișe și calendare referitoare la ocrotirea păsărilor și a naturii.

Datorită faptului că în literatura de specialitate românească nu exista o prezentare a afidelor, în anul 1997 a realizat prima monografie intitulată Conspectul afidelor, plantelor gazdă și principalii limitatori naturali din România, în care sunt prezentate toate speciile de afide cunoscute la noi în țară până în anul 1996, dar și plantele gazdă ale acestora, de asemenea câteva elemente referitoare la unii limitatori naturali ai acestora. Cele 11 monografii pe care le-a coordonat și publicat de-a lungul vieții alături de alți cercetători sunt dedicate protecției plantelor și a naturii: Combaterea biologică a dăunătorilor, verigă esențială a protecției agroecosistemelor (1986), Bolile și dăunătorii sfeclei de zahăr (1976), Protecția sfeclei de zahăr (1980), Bolile și dăunătorii sfeclei de zahăr – Album (1984), Tehnologii de creștere industrială a câtorva specii de insecte auxiliare folosite în combaterea biologică a dăunătorilor (1993), Limitarea populațiilor de dăunători vegetali și animali din culturile agricole prin mijloace biologice și biotehnice în vederea protejării mediului înconjurător (1997) pentru această monografie obține Premiul M. I. Constantineanu, Protecția plantelor de cultură din zona montană (1998), Protecția ecologică a plantelor de cultură și mediul înconjurător (2005), Afidele din România, Limitatori naturali, Metode de limitare a populațiilor (2008).

Număr impresionant de articole și lucrări

Activitatea didactică și de cercetare a Prof. dr. biol. Victor CIOCHIA este impresionantă, a lăsat o moştenire valoroasă comunităţii ştiinţifice naționale și la nivel mondial atât în domeniul entomologiei cât și al ornotologiei. A publicat un număr impresionant de articole în reviste ştiinţifice prestigioase. Sunt peste 200 de lucrări știiințifice publicate în limbile română, franceză, rusă, germană și engleză alături de cele 23 de monografii știinţifice de referinţă. A inițiat și organizat 6 Conferințe Naționale pentru Protecția Mediului prin Mijloace Biologice și Biotehnice (Brașov mai, 1988,1992,1995,1997,1998, 2000, 2002, 2005, 2007, 2009).

De-a lungul vieții eminentul om de știință a fost membru al: Academiei de Științe Agricole și Silvice”Gh. Ionescu-Șișești” din 1991-2014, Academia Oamenilor de Știință din România (1991-2014), Membru al Academiei de Științe din New York (1994-2014), membru al unor sociatăți științifice naționale: Centrala Ornitologică Română (1967-2014), Societatea de Științe Biologice din România, Societatea de ornitologie și Protecția Păsărilor și a Naturii din România (fondator 1990-2014), Asociația pentru Ecosanogeneză din România (fondator și președinte 1995-2014), Societatea Română de Entomologie Generală și Aplicată (1994-2014), Societatea de Lepidopterologie din Românie (1995-2014), societăți științifice internaționale: Société Ornitologique de la France (1966-2014), Ligue Francaise Pour la protection des Oiseaux (1969-2014), Asociation des amies du Parque Regionaux de la Corse (1973-2014), Société pur l’etude et protection de la nature de la Bretagne (1969-1980), Consiliul Internațional de Cinegetică Paris (1968-1976), Biroul Internațional pentru Protecția păsărilor (CIPO Cambrige, 1985-1988-1991), Organizația Internațională pentru Luptă biologică (1982-2014), Comisia de lucru pentru Atlasul Păsărilor Clocitoare din Europa.

E greu de arătat în câteva pagini activitatea de o viață a Academicianului Victor CIOCHIA. Pe unde a trecut a lăsat în urmă sa realizări remarcabile, a fost un dascăl de excepție având proprii lui discipoli, un cercetător neobosit. De-a lungul vieții a polarizat în jurul domniei sale zeci de specialiști, un deschizător de drumuri în ceea ce înseamnă protecția mediului, făcând parte din pleiada de mari ocrotitori ai naturii. A organizat în mod magistral reuniuni științifice la nivel național și internațional, a fost un mare entomolog și ornitolog un neobosit militant al controlului biologic, care întreaga sa viață a dedicat-o cercetării românești în domeniu și poate fi pus alături de: Grigore Antipa, Alexandru Borza, Nicolae Botnariuc, Ioan Nemeș, Traian Săvulescu, Petru Șuster, Teodosie Perju, Mihai Constantineanu, Bogdan Stugren, Valeriu Pușcaru, Emil Racoviță și de alte mari personalități ale veacului nostru.

Cristina Stancă-Moise

fostă doctorandă și asistentă a Academicianului Victor CIOCHIA

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Dacă am putea defini in DEX un profesor, atunci precis s-ar putea afla in dreptul numelui distinsului domn PROFESOR VICTOR CIOCHIA.
    A fost un profesor emerit, cercetator și inovator,dar și foarte răbdător cu studenții…
    Am avut privilegiul să fiu un umil discipol al maestrului, inegalabil expert entomolog, ornitolog, zoolog, biolog….un veritabil expert ìn tot ce putem numi Bios
    Lumea a ramas mult mai săracă o dată cu unirea Profesorului cu stelele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului