spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Dacă este pe bani publici, este scump

Știri din Județ

Publicitate

SIBIU INDEPENDENT a publicat zilele trecute o serie de materiale de presă în care am arătat cum Serviciul Școli din cadrul Primăriei Sibiu a cheltuit o grămadă de bani în ultimii doi ani pe … garduri! Sume mari comparativ cu lucrările efectiv realizate. Și am atins doar vârful icebergului la acest serviciu care este cunoscut în Primăria Sibiu ca un campion la cheltuit banul public, fie el din bugetul Primăriei sau din fonduri europene.


Eterna șefă a acestui serviciu este Simona Pop, o apropiată a familiei Iohannis. Ca și Ioana Urdea, arhitecta șefă, Simona Pop este considerată în Primăria Sibiu de neatins. Și asta de foarte mulți ani. Indiferent că serviciul condus de ea dă rateu după rateu în finanțarea sistemului educațional din oraș, Simona Pop este mai presus de orice control.

Serviciul Școli se cheamă oficial Serviciul Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat și a scăpat de ordonanța lui Ciolacu cu strânsul curelei la stat. În ultimii ani, primarul Astrid Fodor a scos la înaintare subiectul școli prin investiții de mult necesare, dar amânate nefiresc de mult, la diferite clădiri de învățământ. Majoritatea din fonduri europene plus fonduri din bugetul local. Sumele sunt, însă, astronomice și ajung la milioane de euro.

Acum a anunțat, în an electoral, și un mare pachet de achiziții de produse pentru școli. O altă mare cheltuială la supra-preț. Să ne înțeleg: este nevoie de investiții în școli, dar nu la prețurile la care se fac.

Și am început anchetele noastre, pe care le vom continua, cu garduri de școli și grădinițe. Întâmplător Serviciul Școli a achiziționat de la aceeași firmă aproape toate modernizările de garduri. Și multe la supra-preț. Adică un om normal când merge la grădinița nr 33 vede de la o poștă că s-au folosit stâlpi și plăci de gard de plasă sudat de la magazin de bricolaj. Însumate, plus mini-fundația de beton, nu valorează toată lucrarea 3.000 de euro. Dar a costat Primăria Sibiu 44.500 de euro.

Iar gardul, deja faimos, de la Școala 11 din Gușterița a costat 80.000 de euro. Și curtea este plină de noroi. Pentru că, nu-i așa, contează gardul… nu unde ies copiii la joacă. După ce, ani buni, școala din Gușterița a fost uitată de Primărie la capitolul investiții. Poate și ca o formă de discriminare socială. Pentru că știm cine învață acolo…

Sunt doar două exemple identificate de noi, dar lista este mult mai lungă. Și pe măsură ce cercetăm, descoperim cum toate aceste „mici” investiții, cum le numește doamna primar Astrid Fodor într-un comunicat de presă, nu s-au făcut cu acordul Consiliului Local Sibiu. Ci prin achiziții directe, decis de Serviciul Școli și șefa acestuia, Simona Pop.

Iar la capitolul investiții de milioane de euro în construcție clădiri școli, situația trebuie și mai atent verificată. Dar ca jurnaliști este greu de demonstrat de ce orice lucrare contractată de Primăria Sibiu costă de 3 până la 5 ori mai mult decât aceeași lucrare contractată de un privat. Și de la aceeași firmă. Și nu vorbim doar de școli. Să ne uităm la pistele de biciclete, drumuri etc. Poate este cazul unei vizite DNA sau măcar Curtea de Conturi pe la aceste servicii din Primăria Sibiu, deși slabe șanse să descopere ceva neînregulă. La un capitol sunt buni cei din Primăria Sibiu: la acoperitul cu hârtii. Ce dacă o lucrare costă de 5 ori cât prețul pieței? Asta e, ghinion! (cum ar spune fostul primar, actual președinte)

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri