spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: A.D.U. sau câte drepte politice poate avea România

Știri din Județ

Publicitate

Trebuie să recunoaștem ce de peste 100 de ani în România, dreapta politică a știut doar să se fărâmițeze. În perioada interbelică, partidele de dreapta se rupeau constant. La fel s-a întâmplat și după Revoluție. Acum, trei partide mici de dreapta au realizat că în unire le stă șansa la alegeri și au format Alianța Dreapta Unită (ADU). Doar că și PNL, dar și AUR se auto-poziționează în dreapta politică.


Cu PSD situația este clară: partid de stânga. Acum că ei spun că sunt de centru-stânga și că uneori liderii lor aflați la guvernare iau măsuri de dreapta, asta este o poveste tipic românească.

PNL este cel mai bine cotat partid de dreapta, dar mult sub PSD. Asta dacă spunem că AUR este de extremă dreapta, deși ei spun că sunt de dreapta. Iar USR, PMP și Forța Dreptei, toate trei se decretează a fi tot de dreapta. Și uite așa votul dreptei se împrăștie.

Alianța anunțată astăzi în USR, PMP și FD mai limpezește apele. ADU vrea să ofere alegătorilor de dreapta o alternativă la PNL. Asta și în contextul guvernării PNL-PSD (sau invers) din 2021 încoace. ADU demonizează PNL-ul, dar ia voturi din același sector cu acest partid. O alianță ADU cu PNL ar fi soluția ideală pentru coalizarea voturilor de dreapta. Și o alternativă la struțo-cămila PSD-PNL de la guvernare.

Doar că jocurile la nivel central în PNL și PSD sunt făcute. În timp ce ADU se forma, pe partea cealaltă se negocia alianța PSD-PNL pentru încă 4 ani de guvernare.

Dar ce minimalizează politicienii din PSD, PNL și ADU este forța AUR. Un partid care vine ca un tăvălug peste politica românească. Liderul George Simion nu mai este singura locomotivă de partid, deși rămâne cea mai importantă. AUR a trecut prin serioase reforme în teritoriu. În acești primi patru ani de Parlament s-a lepădat de multe elemente care dăunau imaginii partidului, nu de toate. Și au început un proces de racolare de oameni cu studii superioare. Mult mai mulți decât erau în 2020. Și creșterea AUR în sondaje nu pare să se oprească.

Și AUR se înfruptă cu voturi și din dreapta și din stânga politică. Deși se declară de dreapta, mulți îi cataloghează de extremă dreapta datorită politicilor creștine, de promovare a identității naționale, anti-UE etc. Dar politica AUR este o tendință pan-europeană de ceva ani. Alegerile din Austria, Olanda, Italia etc au adus la putere partide considerate extremiste și anti-UE. Iar alegerile din 2024 din România vor fi marea șansă a celor de la AUR.

Așa că mișcarea politică de unificare a unei mici părți a dreptei românești de astăzi este nesemnificativă. Sincer, când aduni procentele din sondaje ale celor 3 partide, nu treci de 10%. Știm că în politică adunările matematice în astfel de cazuri nu funcționează. ADU poate scoate un procent mai mare sau mai mic, decât suma procentelor partidelor componente. Dar nu vor face decât să ia voturi de la PNL. Nu de la AUR, nici de la PSD.

Aștept ca în următoarele săptămâni să auzim și anunțul PNL și PSD privitor la o colaborare la alegerile prezidențiale, dacă nu și parlamentare. Adică un anunț care va da și mai multe voturi celor de la AUR. Asta dacă nu se deșteaptă PNL-ul la nivel național și înțelege că dreapta nu mai are nicio șansă, dacă nu își unește în 2024 toate forțele.

Sursa foto: vecteezy.com

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă