spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Gratuit astăzi la Muzeul Satului, dacă sunteți îmbrăcați în mândra cămașă tradițională

Știri din Județ

Publicitate

Pe 24 iunie sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în calendarul popular se sărbătoresc Sânzienele (Drăgaica) una dintre cele mai cunoscute serbări câmpenești. Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un străvechi cult solar şi se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară” sau „Amuţitul cucului”.

Sânzienele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac.

În această zi, din 2013, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, dedicată promovării iei româneşti, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea.

Cu acest prilej, la Muzeul ASTRA vor avea loc două ateliere demonstrative, organizate în 24 și 25 iunie 2021, care vor avea ca obiect meșteșuguri și arte populare tradiționale menite să îi familiarizeze pe cei interesați cu tehnica confecționării icoanelor pe vatră și a simbolurilor cusute pe ie, ce vor fi pictate pe diferite suporturi: sticlă, lemn, piatră.

Program 24 iunie 2021, joi, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului:

-Atelierul de icoane de vatră: Contururi de Sfinți cu participarea elevilor Liceului Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova, coordonați de prof. instructor Ionuț Smarandache. Copiii cu deficiențe de auz au găsit în acest meșteșug un mijloc de exprimare, și de ce nu de terapie, participând de ani de zile la evenimentul de talie națională Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale și obținând rezultate notabile de fiecare dată.

Locație: Gospodăria țărănească din Stolojani, județul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

BACKGROUND INFO
Cu rol profund apotropaic (protector), icoanele de vatră constituiau adevărate “zăvoare”, “ferecând” hornul casei împotriva pătrunderii spiritelor malefice, veghind ca para focului să fie trebuincioasă, iară nu pârguitoare. Realizate într-un stil simplu, scrijelite cu dalta, custura sau cuiul încins în lemn de fag sau stejar, uneori pictate în două-trei culori tari, contururile sfinților fiind marcate cu negru, icoanele de vatră sunt purtătoarele unui “limbaj redus la esență”.

-Atelierul de motive tradiționale de pe cămăși scrise pe sticlă, lemn și piatră susținut de doamna profesor instructor Benonia Centea își propune să aducă în atenția vizitatorilor muzeului motivele și simbolurile ce ornamentează cămașa tradițională, să ofere persoanelor doritoare informații despre simbolistica acestor modele și să le transpună prin tehnici de pictură pe diferite suporturi.

Locație: Gospodăria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

BACKGROUND INFO
Fiecare ie este unică, precum scrisul de mână, iar acest lucru este datorat modelelor cusute pe aceasta, a felului în care ele sunt ordonate și combinate. Aceleași motive cusute arată diferit pe două cămăși, fiecare mână își pune amprenta altfel asupra pânzei și a semnelor cusute pe ea. Ajutăm publicul larg să descopere tainele simbolurilor ancestrale precum elementele cerului: soarele, care ne dă căldura, lumină, viață, stelele, constelațiile care ne călăuzesc drumurile în viață, păsările și fluturii cu ajutorul pensulei. Împreună aflăm elementele specifice, feminine, legate de fertilitate, în special romburi și variații de romburi, unghiuri, dar motivele vegetale des folosite precum spice, vrejuri, ramuri cu boboci, cu flori, pomul vieții.

-Conferința online:
Interval orar: 16.00-18.00.

-Concert susținut de Scoala Populara de Arte si Meserii Ilie Micu, coordonator Alina Pinca
Locație: Târgul de țară.
Interval orar: 13-15:30

Program 25 iunie, vineri, ateliere demonstrative interactive:

-Atelierul de icoane de vatră: Contururi de Sfinți cu participarea elevilor Liceului Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova, coordonați de prof. instructor Ionuț Smarandache.

Locație: Gospodăria țărănească din Stolojani, județul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

-Atelierul de motive tradiționale de pe cămăși scrise pe sticlă, lemn și piatră susținut de doamna profesor instructor Benonia

Locație: Gospodăria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj
Interval orar: 10.00-13.00; 14.00-17.00.

Joi, 24 iunie 2021, vizitatorii care vor veni îmbrăcați în ii sau cămăși tradiționale vor avea acces gratuit în Muzeul ASTRA.

Atelierele vor fi organizate cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV 2. În baza biletului de intrare în muzeu și cu ajutorul unei hărți, vizitatorii vor identifica locația în care se va desfășura atelierul.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
INFO TEXT: Simona Tolciu, muzeograf Muzeul ASTRA
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă