spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Retrospectiva Festivalului Egalității de Gen de la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

În perioada 27-29 octombrie asociația A.L.E.G. a organizat ediția cu numărul XVII a Festivalului Egalității de Gen®, un eveniment care și-a propus  și a reușit să reunească tineri români și refugiați din Sibiu sub semnul speranței pentru o viață lipsită de violență în care drepturile și șansele lor sunt respectate. Programul a inclus zece evenimente,  de la spectacole de teatru și concerte la ateliere creative și dezbateri.

Cea mai îndrăgită activitate a fost spectacolul de teatru forum de la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong intitulat „Războiul schimbă vieți”, bazat pe un scenariu conceput și pus în scenă de liceeni din Sibiu, sub coordonarea Dorianei Tăut, lector la Facultatea de Litere și Arte – Departamentul de Teatru din cadrul ULBS. Piesa aduce în prim plan un moment de cumpănă din viața unor tineri din Ucraina, care o dată cu izbucnirea războiului s-au văzut puși în situația de a face una dintre cele mai grele alegeri: relația lor sau siguranța. La spectacol au participat și membri ai comunității ucrainene care au beneficiat de traducere simultană și au intervenit în cadrul forumului cu propuneri pentru schimbarea deznodământului.  „Tinerii au surprins foarte realist conflictele interioare cu care mulți dintre noi ne-am confruntat“ a remarcat vizibil emoționată una dintre participante la final. „Pentru noi ca ucraineni a fost impresionant să vedem atât de mult interes și înțelegere față de problemele noastre și vă mulțumim” a adăugat un alt spectator ucrainean. Atmosfera a fost destinsă la finalul spectacolului printr-un număr de street dance oferit de trupele Iron Kids și Baby Bones coordonate de Alexandru Svaricek.

Poveștile de viață ale unor femei și bărbați din Ucraina, din Basarabia și din Siria, care s-au reinventat și și-au construit un nou „acasă” la Sibiu, au fost în prim plan și la Biblioteca Vie, un atelier găzduit de Flow-Refugiu Urban. În cadrul evenimentului cărțile au fost oameni care și-au împărtășit experiențe proprii sau de familie. Despre migranți și refugiați, traume și drepturi s-a discutat și în cadrului unei dezbateri la Biblioteca Județeană ASTRA la care au participat Fauzia Rehejeh, fondatoarea Centrului Cultural Arab din Sibiu și Irina Costache, directoarea biroului din Romania a organizației americane pentru ajutor umanitar CORE – Community Organized Relief Effort, fundație prezidată de actorul Sean Penn.

Tot la Biblioteca Județeană ASTRA, tinerii din Generația Z au discutat despre modul cum se manifestă inegalitățile și dezechilibrele de putere în comunitățile lor, evidențiind fenomene precum revenge porn (distribuirea în mediul online a unor imagini explicit sexuale, fără acordul persoanei în cauză, de obicei ca răzbunare), body shaming (adresarea de comentarii umilitoare la adresa cuiva privind aspectul său fizic) și modul cum ele afectează fetele, dar și băieții. Un atelier pe tema relațiilor sănătoase care a avut-o ca invitată pe Silvia Guță de la In a Relationship a abordat de asemenea tema prevenirii violenței de gen la adolescenți. Oportunități de finanțare europeană pentru proiecte care promovează valorile Uniunii Europene și drepturile omului au făcut subiectul unei prezentări din partea Punctului de contact de la Ministerul Culturii pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori (CEDV). Mesajele tinerilor participanți la această ediție a festivalului pot fi încă văzute de sibieni la Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Național Radu Stanca, la invitația artistului Dan Perjovschi. Detalii despre festival și activitatea A.L.E.G. vă invităm să accesați pe www.aleg-romania.eu și pe pagina de Facebook a Festivalului Egalității de Gen

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă