spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Amenajarea traseului cicloturistic Mocăniţa Valea Sadului, finanţată prin PNRR

Știri din Județ

Publicitate

Primăria comunei Sadu va construi, până la sfârşitul anului 2024, o pistă nouă de biciclete, pe traseul fostei Mocăniţe din zonă, proiectul urmând să îmbine relaxarea activă cu aerul curat şi frumuseţea peisajelor din spectaculoasa zonă de munte de pe Valea Sadului.

Primarul Valentin Ivan: „Nu ne vom opri aici. Vom lărgi paleta ofertelor pentru sectorul privat!”

În anii 1950, zona montană de pe Valea Sadului era legată de oraşul Tălmaciu printr-o linie de cale ferată îngustă, folosită la transportul buştenilor spre fabrica de lemn.

Vineri, 31 martie 2023, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, primarul comunei Sadu, Valentin Ivan şi ministrul Cseke Attila au semnat Contractul de Finanţare aferent proiectului „AMENAJARE TRASEU CICLOTURISTIC MOCĂNIŢA VALEA SADULUI ÎN COMUNA SADU, JUDEŢUL SIBIU”.

Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cererea fiind depusă de autorităţile din comuna Sadu în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10/I1.2, Runda 2, aferent Componentei C10 – Fondul local, Operaţiunea I1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC.

Din finanţarea naţională în valoare totală de 2.495.513,54 lei acordată prin PNRR, pe amplasamentul fostului traseu de mocăniţă, în lungime totală de 4.260 m, va fi amenajat un traseu cicloturistic. 

Primăria Sadu alocă acestui proiect, din bugetul propriu, suma de 100.000 lei. Traseul este împărţit în două tronsoane: tronsonul 1 (de legătură), cu o lungime de 60m şi tronsonul 2 (între km 0+000 – 4+200), cu o lungime de 4.200m. Din lăţimea de 3m a drumului, pista de biciclete va ocupa 2m, iar de-o parte şi de alta a acesteia vor fi amplasate acostamente de 0.5m, din agregate naturale (piatră spartă). Amplasamentul investiţiei propuse se află în partea de sud a localităţii Sadu, în extravilanul acesteia, suprapunându-se cu un fost traseu de mocăniţă, care trece paralel cu drumul judeţean DJ 105G. În prezent, traseul în cauză nu este unul practicabil, fapt pentru care, de-a lungul timpului, nu s-au realizat lucrări de întreţinere.

Cunoscând potenţialul de dezvoltare rurală al comunei Sadu, investiţia va creşte atractivitatea zonei pentru potenţialii investitori, va constitui un exemplu de bună practică pentru zone similare din interiorul comunei şi va creşte potenţialul turistic, cu efecte economice pozitive pentru locuitorii zonei. 

Obiectivele generale ale investiţiei sunt creşterea mobilităţii velo, încurajarea turismului în zonă prin facilitarea accesului şi îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ca urmare a utilizării transportului nepoluant. 

Primarul Valentin Ivan consideră că este un proiect care va aduce plus-valoare în comunitate, atât prin creşterea numărului de iubitori ai acestor
circuite, cât şi din punct de vedere al dezvoltării turistice a Văii Sadului.

„Nu ne vom opri aici, ci vom lărgi paleta ofertelor pentru sectorul privat, care poate să contribuie din plin la dezvoltare durabila si sustenabilă. Mulţumesc echipei din Primărie şi Consiliul Local, precum şi colaboratorilor noştri, pentru succesul acestei finanţări”, declară primarul comunei Sadu, Valentin Ivan.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă