spot_img
11.6 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Femeile care au făcut teste HPV și Papanicolau la Sibiu prin program pilot trebuie să aibă răbdare. Ce spun organizatorii

Știri din Județ

Publicitate

Mai multe femei din Sibiu ne-au sesizat că acum 6 luni de zile au făcut teste HPV și Babeș-Papanicolau la Spitalul Județean Sibiu și nu au primit rezultatele până astăzi. Testarea s-a făcut în mai multe județe din regiunea Centru în cadrul unul amplu proiect pe fonduri europene coordonat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Managerul de proiect, Dr. Cosmina Cristina UZUN a dat asigurări că toate femeile vor primi rezultatele, dar a pus întârzierile pe mai multe motive.


Alina M. este una dintre femeile care a realizat la finele lunii ianuarie testarea HPV. Acest test, alături de testul Babeș-Papanicolau arată dacă există riscul de cancer de col uterin. Aceste teste s-au realizat gratuit în cadrul programului. Scopul proiectului mamut a fost de a se face o verificare masivă în rândul populației feminine cu vârste între 30 și 64 de ani. Și participarea femeilor a fost pe măsură. Teste se pot face de mulți ani, dar contra cost. Proiectul are și o componentă științifică.

Cum lunile au trecut și Alina M. nu a primit niciun rezultat de la testare, normal că s-a îngrijorat. Dar în situația ei sunt foarte multe femei din județul Sibiu. Eșantioanele prelevate la Spitalul Județean Sibiu au fost transmise la Spitalul din Târgu Mureș unde sunt prelucrate. Ele sunt ținute în condiții speciale, până la prelucrare.

Este nevoie de rezultate rapide?

„Poate că uneori circuitul acesta pare a fi de neînțeles pentru femei, că nu primesc de urgență un rezultat, dar aceste teste sunt pentru femeile sănătoase, pentru detectarea la timp a primelor transformări ale celulelor colului uterin și stoparea progresiei acestora. Informațiile complete pe care le primesc femeile prin aceste circuite de testare merită așteptarea, întrucât acestea beneficiază şi de rezolvarea patologiei depistate, nu doar de un simplu rezultat de laborator.” ne-a spus dr. Cosmina Cristina Uzun, manager de proiect din Târgu Mureș.

„Leziunile colului uterin progresează lent. De la o infecție cu HPV până la un cancer de col uterin trec aproximativ 5-8 ani. Tocmai acesta este scopul screening-ul de col uterin, să determine prezența sau absența celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte de a se transforma în celule canceroase, maligne. Astfel, țesutul afectat poate fi îndepărtat ușor.”

Motivele întârzierii rezultatelor

Volumul mare de teste recoltate din zona Centru a generat automat întârzieri în prelucrea eșantioanelor în laborator. Un alt motiv, prezentat de dr. Cosmina Cristina Uzun este adresa de email/telefon greşite sau scrise neinteligibil pe formular grup-ţintă.

Mai există și situații când se descoperă rezultate HPV pozitive în procedură de triaj, prin care se aşteaptă şi finalizarea testului Babeș Papanicolau pentru stabilirea gradului leziunii şi a conduitei terapeutice.

Un alt factor de întârziere este generat și de introducerea datelor pe platforma Infoscreen de către centrele de recoltare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă