spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Zilele Saguniene 2023: A fost lansată Biografia culturală a Sf. Ierarh Andrei Șaguna

Știri din Județ

Publicitate

Zilele Șaguniene au continuat luni 27 noiembrie, când, în Aula Ioan Mețianu a Facultății de Teologie din Sibiu a fost lansată biografia culturală Șaguna publicată de către dl. Mircea Gheorghe Abrudan, CS III la Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj Napoca.


Lucrarea lui Mircea Abrudan se înscrie într-o serie selectă de monografii dedicate Sfântului ocrotitor al Mitropoliei Ardealului. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a salutat revenirea la Sibiu a unuia dintre cei mai prolifici cercetători ai personalității Sfântului Ierarh ocrotitor al Mitropoliei Ardealului. Înaltpreasfinția Sa a schițat apoi câteva elemente ce țin de anvergura personalității marelui ierarh, subliniind faptul că cinstirea cea mai de preț pe care o oferim Sfântului Ierarh este cea liturgică pentru acre ne pregătim cu toții.

Volumul a fost prezentat de către Pr.Prof.Dr. Nicolae Chifăr și Pr.Prof.Dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu care au vorbit despre spiritul personalității polifațetate a marelui ierarh, cât și despre determinarea și perpetua căutare a arhivelor de către autor și a rezultatelor inedite pe care acesta le oferă cititorilor.

În continuare, autorul volumului, dl Dr. Mircea Abrudan, a arătat că: „Noi avem tendința să ne raportăm acum, după canonizare, la el mereu ca la cel din icoană, dar el a fost un om între oameni sigur că a fost o personalitate deosebită. Ceea ce am încercat și eu prin această carte să aduc înaintea cititorului din anul 2023 nu este nici o hagiografie, nu este nici o monografie în sensul clasic al cuvântului, ci este o carte în care am încercat să readuc, să-l pun pe el în relief ca om de cultură, ca poliglot, ca lider al națiunii perceput ca atare de forurile aulice de la Viena. […] Curtea de la Viena i-a așezat în dreptul inimii cele mai înalte de distincții și decorații ale monarhiei habsburgice, nici un alt român contemporan cu el neprimind Marea Cruce a ordinului Leopoldin. Este în tabloul lui Sava Henția în dreptul inimii, fiind cea mai înaltă decorație a monarhiei austriece care desigur, îți oferea și o serie de beneficii nu era doar faptul că te afișezi cu ea în public și lumea te privește admirativ și ea aducea și în cazul lui Șaguna” a evocat Dr. Mircea Abrudan, Cercetător științific III, Institutul de Istorie George Barițiu al Academiei Române.

sursa:mitropolia-ardealului.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă