spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

În anul 2023, procurorii sibieni au avut spre soluționare un număr de 30.995 de dosare

Știri din Județ

Publicitate

 

În cursul zilei de astăzi, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost organizată o conferință de presă în care a fost prezentat raportul de activitate al unităților de parchet din judeţul Sibiu pentru anul 2023.


La conferință au participat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Ruginosu Mihaela și prim-procurorul Dancu Bogdan Nicolae.

În anul 2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu și unităților subordonate au avut spre soluționare un număr de 30995 cauze, comparativ cu anul 2022, când au fost de soluționat 29411 cauze, constatându-se astfel o creștere cu 5% a numărului total al dosarelor de soluționat în anul 2023 față de anul 2022. 

La toate unitățile, cu excepția Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig (unde se constată o scădere cu 4%) se constată o creștere a numărului dosarelor de soluționatîn anul 2023 comparativ cu anul 2022, creșterea cea mai semnificativă înregistrându-se la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, cu 28%.

În anul 2023 au fost soluționate 9611 cauze față de 8884 în anul anterior, înregistrându-se o creștere de 8% a numărului dosarelor soluționate.

În anul 2023 s-au adoptat soluții de trimitere în judecată într-un număr de 924 de dosare penale, față de 990 în anul precedent, înregistrându-se o scădere cu 7% față de anul 2022. Au fost trimiși în judecată (prin rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției) 1134 inculpați față de 1203 inculpați în anul 2022, înregistrându-se o scădere față de anul precedent cu 6%, 105 dintre aceștia fiind trimiși în judecată în stare de arest preventiv față de 119 în anul 2022, în scădere numerică cu 12% față de anul precedent. 

În anul 2023, au fost adoptate soluții de netrimitere în judecată într-un număr total de 8687 cauze față de 7894 în anul anterior, în creștere cu 10%.

În anul 2023 au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu de la parchetele din subordine un număr de 1408 cauze.

În cursul anului 2023 procurorii au participat la judecarea a 10513 cauze, față de 7992 cauze în anul 2022, în creștere cu 32%. S-au formulat concluzii pe fond în 5745 cauze față de 4397 în anul 2022, în creștere cu 31%. Au fost verificate 7000 hotărâri judecătorești, în comparație cu 5689 cauze în anul anterior, înregistrându-se o creștere cu 23%.

S-au declarat 83 căi de atac (contestații, apeluri) față de 87 în anul 2022, înregistrându-se o scădere cu 5%.  Instanța de judecată a soluționat un număr 88 de căi de atac, fiind admise 66, față de 60 soluționate de instanța de judecată, din care admise 50, in anul 2022.

În anul 2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au avut spre soluționare un număr de 2424 cauze, comparativ cu anul 2022, când au fost de soluționat 1887 cauze, constatându-se față de anul precedent o creștere cu 28,5% a numărului dosarelor de soluționat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu situându-se pe locul 5 între parchetele de nivel județean, conform statisticii Ministerului Public pe anul 2023.

În anul 2023 au fost soluționate 1576 cauze față de 1078 în anul anterior, înregistrându-se o creștere cu 46% a numărului dosarelor soluționate, unitatea noastră de parchet situându-se pe locul 3 între parchetele de nivel județean, conform statisticii Ministerului Public pe anul 2023.

În anul 2023 s-au adoptat soluții de trimitere în judecată într-un număr de 150 de dosare penale, față de 143 în anul precedent, înregistrându-se o creștere cu 5% față de anul 2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiusituându-se pe locul  6 între parchetele de nivel județean conform statisticii Ministerului Public pe anul 2023 în privința trimiterilor în judecată. 

În ceea ce privește soluțiile de trimitere în judecată în principalele domenii de activitate aflate în competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, situația se prezintă astfel: 

– în domeniul combaterii infracțiunilor de mare violență s-au dispus soluții de trimitere în judecată prin rechizitoriu într-un număr de 18 de dosare penale, fiind trimiși în judecată 22 inculpați din care 17 în stare de arest preventiv.

– în domeniul combaterii infracțiunilor de corupție s-au dispus soluții de trimitere în judecată prin rechizitoriu într-un număr de 7 de dosare penale, fiind trimiși în judecată 8 inculpați din care 1 în stare de arest preventiv, ponderea dosarelor trimise în judecată din totalul cauzelor soluționate fiind de 35%, remarcându-se faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu se află pe al treilea loc în această ierarhie a parchetelor de nivel județean după parchetele Maramureș și Sălaj.   

– în domeniul combaterii infracțiunilor de evaziune fiscală s-au dispus soluții de trimitere în judecată prin rechizitoriu într-un număr de 3 de dosare penale, fiind trimiși în judecată, în stare  de libertate, un număr de 3 inculpați. În acest domeniu au fost soluționate 6 dosare prin clasare în temeiul art. 16 lit. h Cod procedură penală, fiind recuperate prejudiciile create prin săvârșirea infracțiunilor. Cu titlu de exemplu, într-unul din aceste dosare, prejudiciul recuperat a fost de 2 393 180 lei (1 246 298 lei – debit principal și 897 622 lei – accesorii și 249260 lei – 20% din valoarea debitului principal, de achitarea căruia este condiționată aplicarea cauzei de nepedepsire).

În activitatea proprie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, în cursul anului 2023 procentul de soluționare a cauzelor raportat la totalul cauzelor de soluționat a fost de 65%, față de anul 2022 când s-a înregistrat un procent de 57%, înregistrându-se astfel o creștere a operativității în soluționarea cauzelor cu 8%, astfel încât unitatea noastră de parchet se situează pe locul 1 între parchetele de nivel județean, conform statisticii Ministerului Public pe anul 2023 în ceea ce privește operativitatea soluționării cauzelor.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, schema de personal prevede 15 posturi de procuror (4 posturi de conducere și 11 posturi de execuție), din care au fost ocupate efectiv 11 posturi.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, schema de personal prevede 13 posturi de procuror din care 11 pe funcții de execuție și 2 pe funcții de conducere, fiind ocupate efectiv 11 posturi. 

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș, schema de personal prevede un număr de 6 procurori (5 procurori cu funcții de execuție și un procuror cu funcție de conducere),  fiind ocupate efectiv 3 posturi, 2 prin delegare.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Agnita, schema este formată dintr-un post de prim procuror și 2 posturi de procuror cu funcție de execuție, fiind ocupate efectiv 2 posturi.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Săliște, schema prevede 3 posturi de procuror, din care un post de conducere și două posturi de execuție, ocupate integral, însă din vara anului 2023, prim procurorul acestei unități a fost delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig schema de personal prevede 3 posturi de procuror,  2 posturi de procuror cu  funcție de execuție și 1 post de prim procuror,  ocupate integral.

În concluzie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu și unitățile subordonate au înregistrat creșteri ale volumului de activitate atât în sectorul urmărire penală cât și în cel judiciar. 

Unitatea noastră de parchet s-a situat în anul 2023 pe locul 1 în ceea ce privește operativitatea soluționării cauzelor, pe locul 5 la numărul dosarelor de soluționat, pe locul 3 la numărul dosarelor soluționate, pe locul 6 la numărul de dosare soluționate cu trimitere în judecată între parchetele de nivel județean, conform statisticii Ministerului Public pe anul 2023. 

Astfel, apreciem că în anul 2023 s-au înregistrat rezultate bune, întreg colectivul având o contribuție activă la menținerea acestui nivel de performanță.

Pentru îmbunătățirea activității în toate compartimentele, se  impun următoarele:

➢ eficientizarea activității de urmărire penală prin reducerea stocului de dosare vechi, în special a celor mai vechi de un an de la sesizare, ținta principală fiind cea a soluționării tuturor dosarelor care se apropie de 5 ani de la sesizare existente în special în cazul infracțiunilor mai complexe din domeniul infracționalității economico-financiar.

➢ creșterea operativității în soluționarea tuturor cauzelor penale, cu consecința reducerii semnificative a stocului de dosare penale.

➢ asigurarea unui raport  just între operativitate și calitatea actelor de urmărire penală efectuate pentru a evita situațiile de infirmare a soluției urmate de adoptarea unei soluții diametral opuse. 

➢ încheierea unor acorduri de colaborare care cuprind procedura standard ce trebuie urmată în cazul săvârșirii infracțiunilor date în competența de urmărire penală a procurorului cu organele de poliție judiciară și specialiștii chemați să-și dea concursul pentru lămurirea împrejurărilor cauzei.

➢ stabilirea de întâlniri de lucru la nivelul parchetelor cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului  Sibiu, în vederea analizării eventualelor disfuncții din activitatea de urmărire penală și supravegherea cercetărilor și găsirea unor soluții practice pentru remedierea lor;

➢ identificarea în continuare a hotărârilor judecătorești nelegale și netemeinice în vederea exercitării căilor de atac.​

Principalele deziderate pentru anul 2024 propuse de conducerea  Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu constau în:

➢ reducerea numărului de dosare rămase nesoluționate, impulsionarea activității de  urmărire penală în ansamblu, reducerea numărului de achitări, restituiri și infirmări, respectarea unei durate rezonabile a procedurilor judiciare și intensificarea demersurilor pentru recuperarea prejudiciilor comise prin infracțiuni și a produsului infracțiunii. 

➢ creșterea responsabilității profesionale a fiecărui procuror prin implicarea activă în activitatea de supraveghere a urmăririi penale, înțelegerea finalității fiecărei proceduri și a literei și spiritului legii aplicabile în speța dedusă soluționării;

➢ menținerea unui climat de lucru adecvat desfășurării în bune condiții a sarcinilor de serviciu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă