spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Ce interese ascund protestele de la Sibiu?

Știri din Județ

Publicitate

Fiecare protest are un interes. Asta este și logica pentru care se fac proteste. Oamenii protestează pentru că vor să obțină ceva. Dar, suprinzător, în anul electoral 2024, s-au înmulțit și protestele la Sibiu, dar și în țară. Fiind un ziar local, ne interesează ce se întâmplă la Sibiu. Dar, cred, situația este la fel, în anumite cazuri, și în țară.


Este dreptul oricărui cetățean să protesteze. Dacă o face în limitele legii. Totuși, la noi, legislația în domeniu este extrem de permisivă. Vine o persoană oarecare la Primăria Sibiu și depune cerere că vrea să protesteze. Arată traseul și pentru ce protestează. Și se aprobă. Pam-pam. În alte țări, pentru un protest pe spațiul public, organizatorii trebuie să asigure ordinea. La noi, nu. La noi îți dă statul gratuit poliție, jandarmi cu tot cu mașini. Cam ciudat, nu? Nu spun că Poliția și Jandarmeria nu trebuie să asigure traseul. Asta este firesc, în sensul asigurării ordinii, dar și organizatorii ar trebui să aibă oameni pentru asta. Trecem peste.

Ce mă deranjează cel mai mult la un protest, și am participat și organizat și eu acum mulți ani, multe proteste, este implicarea politică. Dacă este protest civic al unor oameni, apoi așa să fie. Nu să îl declari pe persoană fizică și apoi să vedem că între organizatori și majoritatea protestatarilor sunt membrii de partid. Corect?

Protestul fermierilor a fost plin de politicieni mici, de opoziție, dornici să ia puterea anul acesta. Surpinzător, la cam toate protestele din Sibiu din anul acesta am văzut oameni afiliați mai ales la AUR, Partidul S.O.S (a lui Șoșoacă), Mișcarea România Suverană (Dragnea). Poate i-a văzut și SRI, asta dacă nu dorm.

Pentru că atunci când avem proteste de stradă, pe cauze sociale, trebuie să ne asigurăm că cei care le fac chiar reprezintă respectivele cauze sociale și nu cumva doresc destabilzarea țării. Este o linie fină și autoritățile trebuie să se asigure că aceasta nu este încălcată. Să nu ne trezim iar în 1948.

Un alt protest la Sibiu, cultural-sindical, este cel de la Filarmonică. Acolo seamănă mai mult a răzbunare personală între un artist care a picat la concursul de manager și actualul manager. O răfuială cu multiple straturi: procese, proteste, petiții etc. Fără finalitate. Am analizat și situația de acolo altă dată și ne cam dă un posibil alt interes în spate.

Mă aștept să avem din ce în ce mai multe proteste în acesta an. Unele chiar să degenereze. Pentru că agitația politică este mare, interesele străine manipulează lumea pe diferite canale, iar oamenii sunt tot mai ușor de influențat prin intermediul internetului. Și totdeauna vor exista unii care să manipuleze aceste nemulțumiri sau, chiar, să le creeze.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă