În
urma confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană în satul
Colun, comuna Porumbacu de Jos, prefectul Maria Minea a convocat de
urgență Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Sibiu –
Unitatea Locală de Decizie, la solicitarea Direcției Sanitare
Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu. Membrii CLCB au
aprobat programul de măsuri pentru combaterea acestui focar.
În acest moment, zona de protecție cuprinde trei sate – Colun, Scoreiu și Glâmboaca -, alte 16 localități fiind incluse în zona de supraveghere: Fofeldea, Hosman, Nucet, Săcădate, Avrig, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Sărata, Cârțișoara, Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Noul Român, Poienița, Cârța, Ilimbav și Marpod.
ANEXA
1/DECIZIA nr.2/11.10.2019
PROGRAM DE MĂSURI
PENTRU COMBATEREA FOCARULUI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ BARBU MANOLE
NICOLAE , RO 1453190033 DIN LOCALITATEA COLUN NR. 51, JUDEȚUL SIBIU
Având
în vedere confirmarea unui focar de Pestă Porcină Africană în
localitatea Colun, Județul Sibiu, la porcii domestici din
exploatația Barbu Manole Nicolae, în baza buletinului de analiză
emis de I.D.S.A. București cu nr. 16142/10.10.2019 pentru combaterea
acestuia s-au dispus următoarele măsuri:
În
exploataţia contaminată, DSVSA Sibiu a dispus următoarele:
–
în exploatatia suspectă au fost uciși toți porcii rămași în
viață de îndată sub control oficial şi într-un mod prin care să
se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane
atât în timpul transportului, cât şi întimpul uciderii –
Răspunde
DSVSA Sibiu;
–
au fost prelevate probe pentru examenul de laborator – Răspunde
DSVSA Sibiu;
–
porcii morți si porcii uciși au fost incinerați sub supraveghere
oficială – Răspunde
DSVSA Sibiu;
-carnea
porcului sacrificat în cursul perioadei situate între
introducerea probabilă a bolii în exploataţie şi aplicarea
măsurilor oficiale să fie, în măsura tuturor posibilităţilor,
marcată şi supusă neutralizării sub supraveghere oficială –
Răspunde
DSVSA Sibiu;
-orice
substanţă sau deşeu, susceptibile de a fi contaminate( furajele),
să fie supuse procesării; toate materialele de unică folosinţă
potenţial contaminate şi, în special, cele utilizate pentru
operaţiunile de ucidere, să fie distruse; aceste măsuri trebuie
aplicate în conformitate cu instrucţiunile medicului veterinar
oficial şi ale manualului de operaţiuni pentru PPA – Răspunde
DSVSA Sibiu;
-după
eliminarea porcului (uciderea şi ecarisarea), clădirile destinate
adăpostirii porcilor şi vehiculele care au fost utilizate pentru
transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi
echipamentul, aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şi
purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie
curăţate,dezinfectate , dezinsectizate – Răspunde
DSVSA Sibiu;
–
s-a efectuat ancheta epidemiologică – Răspunde
DSVSA Sibiu.
Măsuri
în cadrul exploataţiilor de contact
În
cazul în care sunt identificate „exploataţii de contact“ atunci
când medicul veterinar oficial, pe baza anchetei epidemiologice,
constată sau estimează că pesta porcină africană a putut fi
introdusă de la alte exploataţii în exploataţia suspectă, sau de
la aceasta din urmă, în alte exploataţii CLCB SIBIU ordonă
uciderea şi în exploataţiile-contact, în cazul în care situaţia
epidemiologică o impune. Totodată, se prelevează un număr
suficient de probe de la porci, în conformitate cu manualul de
diagnostic, în momentul uciderilor, pentru a confirma sau infirma
prezenţa virusului pestei porcine – Răspunde
DSVSA Sibiu.
Declararea
bolii
Confirmarea
bolii s-a facut în baza buletinului de analiză emis de IDSA
Bucuresti, nr.16142/10.10.2019 Boala va fi declarată la Primăria
localităţii Porumbacu de Jos unde evoluează focarul, de către
medicul veterinar oficial din CSVSAO AVRIG-Dr. BARSAN STEPHAN.
Notificarea
confirmării bolii
Boala
va fi notificată la ANSVSA, va fi intocmit raport de notificare –
confirmare în conformitate cu ordinul ANSVSA nr. 79/2008.
În
data de 11.10.2019 a fost convocat CLCB SIBIU în vederea aprobarii
Planului de Măsuri
pentru combaterea focarului de Pestă Porcină Africană
Stabilirea
zonelor de restrictie, protecţie şi supraveghere.
1)
De
indată ce a fost confirmat oficial diagnosticul de pestă porcină
africană, DSVSA Sibiu a stabilit în jurul focarului( latitudine
45.779939,
si longitudine 24.502770)
o zonă de protecţie cu o rază de cel puţin trei kilometri, ea
însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de zece
kilometri.
2) Localitătile
aflate în zona de protectie sunt: COLUN, SCOREIU ȘI GLÂMBOACA
Localitătile
aflate în zona de supraveghere sunt:
–
FOFELDEA, HOSMAN, NUCET, SĂCĂDATE, AVRIG, PORUMBACU DE JOS,
PORUMBACU DE SUS, SĂRATA, CÂRȚIȘOARA, ARPAȘU DE JOS, ARPAȘU DE
SUS, NOUL ROMÂN, POIENIȚA, CÂRȚA, ILIMBAV, MARPOD;
3)
Cu ocazia stabilirii zonelor, DSVSA SIBIU a luat în considerare:
a.
rezultatele anchetei epidemiologice;
b.
aşezarea geografică, în special graniţele natural sau
artificiale;
c.
localizarea şi proximitatea exploataţiilor;
d.
modelele circulaţiei şi comerţului porcilor, precum şi
disponibilitatea abatoarelor şi a instalaţiilor de procesare a
carcaselor;
e.
instalaţiile şi personalul disponibil pentru a controla orice
deplasare a porcilor în interiorul zonelor, în special în cazul în
care porcii care urmează să fie ucişi trebuie să fie scoşi din
exploataţiile de origine.
DSVSA
Sibiu adoptă toate măsurile necesare, inclusiv avertizarea prin
pancarte şi afişe expuse vizibil, precum şi utilizarearea surselor
media, cum ar fi presa şi televiziunea, pentru a garanta că toate
persoanele prezente în zonele de protecţieşi de supraveghere sunt
pe deplin informate cu privire la restricţiile învigoare, şi
adoptă toate măsurile pe care le consider adecvate pentru a garanta
o bună aplicare a măsurilor menţionate anterior.
Măsuri
în zona de protecţie stabilită
–
după stabilirea zonei de protecţie se va efectua un recensământ
al tuturor exploataţiilor cât de repede posibil. Aceste exploataţii
sunt vizitate de un medic veterinar oficial într-un termen de cel
mult şapte zile, în vederea efectuării unui examen clinic al
porcilor şi a unui control al registrului şi al mărcilor de
identificare a porcilor prevăzute la articolele 4 şi 5 din
dinDirectiva 2008/71/CE privind identificarea şi înregistrare a
porcinelor – Răspunde
DSVSA SIBIU;
-circulaţia
şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private,
excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a
exploataţiilor, sunt interzise, cu excepţia aprobării autorităţii
competente în cazul autorizării circulaţiei prevăzute la art. 10,
litera (f) din DirectivaConsiliului 60/2002. Această interdicţie nu
trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră fără
descărcare sau oprire. De asemenea, în conformitate cu procedura
prevăzută la articolul 24 alineatul (2) al aceleiaşi Directive, se
poate acorda o derogare pentru porcii pentru sacrificare care provin
din afara zonei de protecţieşi se îndreaptă spre un abator
situate în respective zonă în vederea unei sacrificări immediate
– Răspunde
IPJ SIBIU;
-camioanele
şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru transportul
porcilor sau al altor animale sau al unor material susceptibile de a
fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, purinul
etc.) sunt curăţate, dezinfectate, dacă este necesar,
dezinsectizate cât mai repede după contaminare. Nici un camion sau
vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi
zona fără a fi curăţat şi dezinfectat, apoi inspectat şi
reautorizat pentru transport de către autoritatea competent –
Răspund
:proprietarii mijloacelor de transport;
–
Se
vor amplasa două filtre rutiere de control si dezinfectie pe raza
comunei Porumbacu de Jos Materialele necesare pentru functionarea
corespunzatoare a acestora precum si personalul care sa deserveasca
aceasta activitate vor fi asigurate de UAT Porumbacu de Jos. Acest
filtru va functiona cel putin 7 zile , respectiv până in momentul
efectuarii dezinfectiei finale – Răspund:
IPJ SIBIU si Primaria Porumbacu de Jos;
-nici
o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploataţie,
nici nu poate ieşi din aceasta fără autorizarea autorităţii
competente – Răspund
proprietarii de animale;
-toţi
porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie imediat
declaraţi autorităţii competente, care procedează la
investigaţiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile
stabilite în manualul de diagnostic – Răspund
proprietarii de animale;
-porcii
nu pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi în cursul a cel
puţin 40 de zile de la terminarea operaţiunilor preliminare de
curăţare şi de dezinfecţie şi, dacă este necesar, de
dezinsecţie a exploataţiei infectate. După 40 de zile, sub
rezerva, autoritatea competentă poate autoriza ieşirea porcilor din
exploataţia respectivă pentru a fi direct transportaţi:
–
spre un abator desemnat de autoritatea competentă, de preferinţă
în interiorul zonei de protecţie sau de supraveghere, în vederea
unei sacrificări imediate;
–
spre o întreprindere de neutralizare sau un loc adecvat în care
porcii sunt imediat ucişi şi carcasele lor procesate sub control
oficial;
–
în împrejurări excepţionale, spre alte unităţi situate în
interiorul zonei de protecţie.
-orice
persoană care intră sau iese din exploataţiile porcine trebuie să
respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce
riscul de propagare a virusului pestei porcine africane – Raspund
proprietarii de animale;
În
cazul în care interdicţiile sunt menţinute mai mult de 40 de zile
din cauza apariţiei unor noi focare ale bolii şi atunci când, în
ceea ce priveşte adăpostirea porcilor, apar probleme privind
bunăstarea animalelor sau de altă natură, sub rezerva, autoritatea
competenta poate, la cererea justificată a proprietarului, să
autorizeze ieşirea porcilor dintr-o exploataţie situată în
interiorul zonei de protecţie, numai cu respectarea stricta
prevederilorDeciziei CE /60/2002.
Aplicarea
măsurilor în zona de protecţie se menţine cel puţin până când:
(a)
operaţiunile de curăţare, dezinfecţie şi, dacă este necesar, de
dezinsecţie a exploataţiilor infectate sunt terminate;
(b)
porcii prezenţi în toate exploataţiile au fost supuşi unor
examene clinice şi de laborator efectuate în conformitate cu
manualul de diagnostic, pentru a detecta eventual prezenţă a
virusului pestei porcine africane. Examenele nu se pot practica
înainte de trecerea a 45 de zile de la terminarea operaţiunilor
preliminare de curăţare, de dezinfecţie şi, dacă este necesar,
de dezinsecţie a exploataţiilor infectate.
Măsuri
în zona de supraveghere stabilită:
(a)
trebuie să se efectueze un recensământ al tuturor exploataţiilor
cu porcine – Răspunde
DSVSA SIBIU;
(b)
circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau
private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a
exploataţiilor, sunt interzise, cu excepţia aprobării de către
autorităţile competente. Această interdicţie nu trebuiesă se
aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau
oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei
de supraveghere şi se îndreaptă spre un abator situate în
respective zonă, în vederea unei sacrificări immediate – Răspunde
IPJ SIBIU;
(c)
camioanele şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru
transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale
susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul
de grajd, purinul etc.) sunt curăţate, dezinfectate, dacă este
necesar, dezinsectizate şi tratate cât mai repede după
contaminare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la
transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curăţat şi
dezinfectat – Răspund
proprietarii mijloacelor de transport;
(d)
nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieşi
din exploataţie fără autorizarea autorităţii competente, în
următoarele şapte zile de la stabilirea zonei – Răspund
proprietarii de animale;
(e)
toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie de
îndată declaraţi autorităţii competente, care procedează la
investigaţiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile
stabilite în manualul de diagnostic – Raspund
proprietarii de animale;
(f)
porcii nu pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi în cursul
a cel puţin 30 de zile de la terminarea operaţiunilor preliminare
de curăţare şi de dezinfecţie şi, dacă este necesar, de
dezinsecţie a exploataţiei infectate. După 30 de zile, dacă
condiţiile prevăzute în legislaţie sunt întrunite, autoritatea
competentă poate autoriza ieşirea porcilor din exploataţia
respectivă numai cu respectarea strictă a prevederilor Deciziei CE
/60/2002 – Răspund
proprietarii de animale;
Aplicarea
măsurilor în zona de supraveghere se menţine cel puţin până
când:
(a)
operaţiunile de curăţare, de dezinfecţie şi, dacă este necesar,
de dezinsecţie a exploataţiilor infectate sunt terminate;
(b)
porcii prezenţi în toate exploataţiile au fost supuşi unor
examene clinice şi atunci când este necesar, de laborator efectuate
în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a detecta eventual
prezenţă a virusului pestei porcine africane. Examenele prevăzute
nu se pot practica înainte de trecerea a 40 de zile de la terminarea
operaţiunilor preliminare de curăţare, de dezinfecţie şi, dacă
este necesar, de dezinsecţie a exploataţiilor infectate.
Evaluarea
animalelor
Animalele
ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a
focarului de boală, nu pot fi despagubite întrucât proprietarul de
suine a fost sanctionat contraventional pentru introducerea de
animale în exploatatie fără documente sanitare veterinare.
În
cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea
produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau
altfel afectate.
Animalele
care fac obiectul despăgubirilor trebuie să îndeplinească
următoarele condiţii:
–
Să fie deţinute cu respectarea normelor sanitar – veterinare în
vigoare;
–
Să fie declarate şi înregistrate în sistemul naţional de
identificare şi înregistrare a animalelor, în conformitate cu
reglementările legale în vigoare;
Despăgubirile
se acordă în baza:
–
evaluărilor făcute de Comisia de evaluare;
–
documentaţiei întocmită de persoana fizică sau juridică;
–
despăgubirile se acordă indiferent dacă animalele sunt asigurate
sau nu.
Comisia
de evaluare este constituită conform OrdinuluiPrefectului este
alcatuita din:
a)
reprezentantul direcţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor Sibiu;
b)
reprezentantul – Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în
Zootehnie;
c)
reprezentantul Unităţii Locale de Decizie din cadrul Centrului
Local de Combatere a Bolilor desemnat de Prefect ;
d)
reprezentantul Unităţii Locale de Sprijin, respectiv primarul
localităţii sau reprezentantul desemnat de către acesta.
Comisia
de evaluare analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a
animalului/animalelor în funcţie de următoarele caracteristici: –
valoarea genetică – valoarea zootehnică – sex – vârstă –
greutate – starea fiziologică – categoria de producţie – preţul
pieţei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului
de boală – valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale
a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză conform
prevederilor art. 4 din Regulamentul nr. 349/2005/CE al Comisiei, cu
amendamentele ulterioare .
Uciderea
animalelor
Toţi
porcii din exploataţie rămasi în viață au fost ucişi la
suspiciune, sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să
se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane
în timpul uciderii sau transportului;
Procedura
de ucidere a animalelor dintr-un focar de PPA trebuie să aibă loc
în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009
privind protecţia animalelor în momentul uciderii.
Pentru
uciderea porcilor din gospodaria suspecta de pestăporcină africană,
s-a utilizat metoda mecanică – ucidere cu pistol cu glonte captiv.
(Anexa I la RegulamentulConsiliului nr. 1099/2009.)
Ecarisarea
teritoriului şi neutralizarea materiilor de risc
Neutralizarea
cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin :
Carnea
rezultată de la scroafa sacrificată de necesitate, doi purcei morti
si cei sapte purcei ucisi au fost incinerati la laboratorul DSVSA
SIBIU.
Curăţare
şi dezinfecţie
Curăţarea
şi dezinfecţia preliminare presupun:
a.
în timpul uciderii animalelor,s-au luat toate măsurile necesare
pentru a evita sau a limita la maximum propagarea virusului pestei
porcine africane;
b.
cadavrele animalelor ucise s-au stropit cu dezinfectant;
c. de îndată ce
carcasele porcilor au fost scoase în vederea transformării, părţile
exploataţiei în care au fost adăpostite aceste animale, precum şi
oricare părţi ale celorlalte clădiri, curţi etc au fost stropite
cu dezinfectante autorizate;
d. orice ţesut sau
sânge răspândit întimpul uciderii sau în timpul contaminării
globale a clădirilor, curţilor, ustensilelor etc. a fost cules cu
grijă şi neutralizat împreună cu cadavrele;
e. dezinfectantul
trebuie să persiste pe suprafaţă cel puţin 24 de ore;
Curăţarea
şi dezinfecţia finală presupun:
a. gunoiul de grajd
şi aşternutul pentru animale trebuie scoase şi tratate în
conformitate cu specificaţiile legale din directivă;
b. grăsimea şi
murdăria trebuie îndepărtate de pe toate suprafeţele cu ajutorul
unui degresant şi suprafeţele trebuie limpezite cu apă;
c. după limpezirea
cu apă rece, trebuie să se stropească din nou cu dezinfectant;
d. după şapte
zile, unităţile trebuie tratate cu ajutorul unui degresant,
limpezite cu apă rece, stropite cu dezinfectant şi limpezite încă
o dată cu apă.
Proceduri
privind stingerea unui focar de pestă porcină africană şi
ridicarea restricţiilor sanitare veterinare
Stingerea
unui focar de pestă porcină africană reprezintă momentul
ridicării tuturor măsurilor şi restricţiilor, când se constată
că:
– pe
teritoriul localităţii nu mai există animale bolnave sau ţinute
sub observaţie pentru pestă porcină africana;
-rezultatele
examenelor de laborator efectuate pe probele recoltate din focar,
zona de protecţie ori de supraveghere sunt negative;
– s-au
realizat integral măsurile de profilaxie şi combatere stabilite;
– au trecut
cel puţin 30 de zile de la efectuarea dezinfecţiei finale conform
actului de dezinfecţie întocmit de medicul veterinar
împuternicit;
-în
acest sens, medicul veterinar oficial întocmeşte un act sanitar
veterinar de stingere a epizootiei . Actul sanitar veterinar de
stingere a epizootiei se înregistrează în evidenţa primăriei
localităţii pe teritoriul căreia a evoluat epizootia, sub
semnătura primarului de luare la cunoştinţă după care se
înregistrează la DSVSA SIBIU.
-România
ca ţară, o zonă sau o exploataţie de porcine din ţara noastră
este considerată ca fiind din nou liberă de pestă porcină
africană atunci când toate condiţiile prevăzute de Codul
Internaţional de Sănătate Animală pentru pesta porcină africană
sunt îndeplinite.
DSVSA
SIBIU a notificat gestionarii fondurilor de vanatoare aflate in zona
de protectie si supraveghere despre masurile ce se impun ca urmare a
evolutiei PPA.
In
fondurile de vanatoare din zona de protective si zona de supraveghere
se vor face controale zilnice ale teritoriului in vederea
identificarii eventualelor cadavre de mistreti precum si observarea
modificarilor de comportament la populatia de mistreti.
Reprezentantii fondurilor de vanatoare vor raporta zilnic la DSVSA
SIBIU rezultatele controlului.