spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Raportul de activitate al Comunei Rășinari pe anul 2019

Știri din Județ

Publicitate

Primarul Comunei Rășinari, BOGDAN BUCUR și-a prezentat public pe rețelele de socializare raportul de activitate pe anul 2019:

În anul 2019 activitatea Primăriei comunei Rășinari a fost una intensă. Pentru lucrările executate în acest an au fost folosite fonduri de la bugetul local precum și fonduri europene. Majoritatea lucrărilor și activităților derulate pe parcursul anului s-au făcut cu finanțare de la bugetul local și au fost realizate prin SC Gospodărire Comunală Locală Rășinari SRL, societate a Comunei Rășinari. De asemenea, colaborarea cu Ocolul Silvic Rășinari a fost una foarte bună, sprijinul acordat fiind în special cu utilajele în realizarea lucrărilor efectuate de către SC Gospodărire Comunală Locală Rășinari SRL

TRANSPORT RĂȘINARI – SIBIU
A fost realizat transportul între Răşinari şi Sibiu prin SC Gospodărire Comunală Locală Rășinari SRL, societatea proprie a Comunei Răşinari. În interiorul localității este gratuit pentru pensionari și elevi. Această activitate se derulează cu 4 autobuze de transport și un microbuz, iar pe perioada anului 2019 am avut un program de circulație cu 27 de curse zilnice tur retur în zilele lucrătoare și 14 curse tur retur Sâmbăta și Duminica între Răşinari şi Sibiu.
Tramvaiul care circulă pe ruta Rășinari-Sibiu a fost folosit în scop turistic și pe parcursul anului 2019 au fost mulți turiști care au solicitat plimbarea cu tramvaiul la Rășinari.

LUCRĂRI APĂ
Au fost realizate branșamente pe noua rețea de apă la toate gospodăriile comunei, SC Apă Canal Sibiu SA. În prezent nu mai sunt probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă în localitatea Rășinari, fapt care se întâmpla în trecut atât în anotimpul de vară cât și de iarnă.
În acest moment se lucrează la o Cerere de finanțare pentru a fi schimbate rețelele de apă pe străzile unde mai este și rețeaua veche.
Pentru alimentarea cu apă a satului Prislop cu apă potabilă Primăria comunei Rășinari a semnat Contractul de execuție, lucrarile urmând să inceapă în Ianuarie 2020 imediat ce vremea va permite acest lucru.

LUCRĂRI LA REŢEAUA DE CANAL
În acest moment sunt branșate la rețeaua de canalizare menajeră aproximativ 800 de gospodării. Menționam că branșarea la rețeaua de canalizare este obligatorie. Toate gospodăriile trebuie să se branșeze la această canalizare cu apele menajere de la baie si bucătărie. Fosta canalizare va ramane functională pentru apele pluviale strânse din ploi și din ninsori. Este neapărat necesar ca fiecare gospodărie să aibă separare între apele pluviale și cele menajere, SC Apă Canal Sibiu SA;
În acest moment se lucrează la o Cerere de finanțare pentru realizarea rețelei de canalizare menajeră pe străzile pe care aceasta nu există.

LUCRĂRI DE REABILITARE DRUMURI
Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe Drumul Comunal Răşinari Trainei, SC Terra Building SRL;
A fost betonată strada Hulii pe zonele unde au fost traverse, SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL;
A fost reabilitată cu piatră de râu și piatră cubică, str. Emanoil Cioran (Casa Cioran – Biserica Sf. Paraschieva), SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL;
Au fost realizate lucrări la drumurile de hotar de pe raza comunei Rășinari, Ocolul Silvic și SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL;

LUCRĂRI EDILITARE
Au fost finalizate lucrările la Grădinița cu program normal și prelungit, finanțată prin Masura 7.6, SC NV CONS SRL;
S-au executat reparaţii la zidul de pe Valea Caselor între Primarie și Dispensarul Comunal, SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL;

LUCRĂRI LA UNITĂŢILE ŞCOLARE
A fost susținută activitatea celor două școli prin investiții și reparații.
La Şcoala Octavian Goga a fost realizat un sistem de hidranţi si de alarmare în caz de incendiu şi la Scoala Sava Popovici Barcianu a fost realizat un sistem de alarmare şi un sistem antipanică.
Aceste lucrări au fost necesare pentru obţinerea Avizului de securitate la incendiu.

COLECTAREA DEȘEURILOR
Salubritatea a fost făcută pe parcursul anului 2019 de societatea SC SOMA SRL.
În baza contractului vă reamintim că aveţi obligaţia ca materialul plastic, hârtia, fierul şi sticla să fie duse la punctele de colectare selective amenajate în comuna Rășinari. De asemenea, rezidurile alimentare, crengile, iarba sau alte elemente de acest fel trebuie depuse în recipientele pe care le-ati primit pentru compost. În gunoiul menajer nu trebuie sa fie aruncate nici pietre, cărămizi sau molozul rezultat din diferite lucrări gospodăreşti. Trebuie să vă reamintim că din această cauză cantitatea ridicată de societate este una mult mai mare decât cea facturată. De aceea, vă transmitem că aveţi obligaţia să depozitaţi selectiv gunoiul în funcţie de categoria acestuia. Containerele pentru deșeurile selecate sunt amplasate în mai multe puncte în comună și publela galbena în care se colectează peturile, plasticul și metalul se ridică de către Soma SRL o data pe lună.
Din păcate mai există locuitori care arunca în cele doua râuri, respectiv Valea Caselor și Râul Ștezii, cât și în alte locuri deșeuri fapt pentru care facem un apel către cei care vâd asemenea fapte să le sesizeze la Primăria Rășinari. Din aceasta cauză pe parcursul anului 2019 au fost realizate curăţiri permanente ale Văii Caselor şi ale Ştezii, precum şi a zonelor folosite frecvent pentru aruncarea ilegală a deşeurilor.

COLABORAREA CU PAROHIA RĂŞINARI
Am colaborat cu Parohia Răşinari în organizarea unui pelerinaj la Mausoleul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.
Am încurajat şi susţinut financiar activităţile Cercului de Pictură pe Sticlă.
Am sprijinit depunerea unei Cereri de finantare pentru Casa Episcopilor din Rășinari la GAL Mărginimea Sibiului pe Măsura M09/6B- Consevarea și promovarea patrimoniului în valoare de 40.000 euro, cerere care este eligibilă și selectată și se află în prezent în faza de contractare.

ACTIVITĂŢI CULTURALE
Manifestările culturale organizate în anul 2019 sunt: “Zilele culturale Octavian Goga”, ediția a XX-a, 6-7 aprilie 2019, Colocviul Internațional Emil Cioran, Ediția a XXV-a, 10 -12 Mai 2019; Spectacol de Paști 2019, Ziua Națională a Tineretului la Răşinari, 12 mai 2019, Ziua Vărzarului 8 iunie 2019; Manifestarea FIII SATULUI RĂȘINARI, 20-21 iulie 2019, Festivalul Brânzei şi al Ţuicii, ed a XVI-a , 24 -25 august 2019. Festivalul Concurs de folclor “Dumitru Giurca Notar” , Rășinari, 27 octombrie 2019 și Târg de Crăciun la Rășinari, 22 decembrie 2019

ACTIVITĂŢI CULTURALE de TEATRU
În colaborare cu Compania de teatru BECOME a avut loc la Rășinari în anul 2019, Festivalul de teatru Fringe în cadrul căruia au fost organizate spectacolele: Scufița roșie la Căminul Cultural Rășinari-22 iunie 2019, Tache, Ianche si Cadir la Căminul cultural Rășinari- 22 iunie 2019 si TRIX SHOW în Piața de lângă Biserica Veche- 15 iunie 2019

SUSȚINERE ANSAMBLURI ŞI GRUPURI FOLCLORICE
Activitate Ansamblul de dansuri populare Căluşerii Răşinari
A fost susţinută activitatea Ansamblului de dansuri Călușerii Răşinari în anul 2019 prin susținerea financiară a deplasărilor la mai multe festivaluri şi concursuri folclorice, dintre care amintim: Răşinari la Fiii Satului şi Festivalul Brânzei şi Tuicii 2019, Muzeul Astra- Sibiu, Țârțăreni, Zăvoi, Novaci, Caracal, Slatina, Avrig, Șoimuș, Șirineasa, Zăvoi, Caracal, Baia de Fier, Călimăneşti, Sadu, Rîu Sadului, Topoloveni, Bradu, Miercurea Ciuc.
Dntre premile și diplomele primite amintim cateva:
Locul 1 la Țârțăreni festivalul ,,Seara pe deal „
Marele Premiu Festivalul , Călușul Românesc „La Slatina
Diplomă de Excelență La Șoimuș
Diplomă de Excelență de la ,,Festivalul Călușul Vâlcean „la Șirineasa
Premiul 1 La Concursul ,,Doina Bistrei ”
Diplomă de Excelență la Zăvoi
Premiul Special la Concursul ,,Cântecele Oltului „
Diplomă si trofeu la ,,Izvorul Dorului „la Băbeni .
Diplomă și trofeu la Festivalul ,,Coborâtul oilor de la munte „La Baia de fier.
Premiul Special la Festivalul ,,Țara Oltului în produse și tradiții „
Diplomă și trofeu la Festivalul „Focul Lu’Sumedru „-Topoloveni .
NUNTA CIOBANEASCÂ
În anul 2019 grupul de actori amatori au interpretat Nunta Ciobănescă la Rîu Sadului în data de 30 aprilie 2019. În cadrul Întâlnirii Fiilor satului Răşinari 2019 aceştia au jucat pe uliţele în
20 iulie 2019, piesă scrisă de Corneliu Lubinski Dragoman. De asemenea în cadrul Festivalului “World congress of culinary tradition” 2019 la Casa de cultură Ion Besoiu din Sibiu piesa a fost jucată în faţa participanţilor la congres veniţi din toate colţurile lumii.
În data de 6 Decembrie 2019, grupul vocal de la Nunta Ciobănească Răşinari a participat la Festivalul de Colinde “Colindăm Domnului Bun” ed. a IV-a, la Sudriaş, com.Traian Vuia, jud.Timiş. De asemenea grupul a cântat colinde în data de 22 decembrie la Târgul de Crăciun 2019.

CORUL REUNIT AL RĂŞINĂRENILOR
Cu ocazia Sărbătorii Fiii Satului Răşinari 2019, la initiativa personala părintele Ioan Sima a reușit să aducă împreună membrii de la toate cele 3 coruri bisericești și a fost format Corul reunit al rășinărenilor, acesta având o prima apariţie în cadrul acestei manifestări culturale. Au urmat spectacole la Festivalul Brânzei şi al Tuicii în data de 25 august 2019, la Festivalul Balmoşului de la Riu Sadului în data de 30 aprilie 2019, la Festivalul ,, Răsună Valea Bistrei” în localitatea Vosloca, com. Zăvoi , jud. Caraş Severin.
Colinde. În data de 13 decembrie Corul reunit al răşinărenilor au colindat la Episcopia Covasnei şi Harghitei sub atenta ascultare a Preasfintitul Andrei – Episcopul Covasnei si Harghitei şi în data de 18 decembrie au colindat pe Mitropolitul Ardealului Laurentiu Streza la Catedrala Mitropolitană Sibiu. De asemenea au interpretat colinde şi la Târgul de Crăciun de la Răşinari şi la Catedrala Episcopală ,,Sfinții Împărați Constantin şi Elena” în data de 22 decembrie 2019.

Pe Agenda culturală 2019 au fost finanțate următoarele proiecte:

TITLUL PROIECTULUI Implementarea proiectului
-PERSONALITĂȚI RĂȘINĂRENE 2019, Asociația Rășinari Confluențe Europene
-FII cu IMPACT la RĂȘINARI, Asociația Rășinari Confluențe Europene
-Festivaluri rășinărene, Asociația Turismul Sibian
-Promovarea patrimoniului cultural la Rasinari, 2019, Asociația Turismului Sibian
-Sibiu Fringe Festival, Asociația Compania de Teatru BECOME
-Zilele Tineretului, Rășinari 2019, Asociația Compania de Teatru BECOME
-,CARAVANA PRIETENIEI”–ediția a V-a, Asociația Totul Pentru Comunitate
-Generatii de …Roua in Rasinari, 2019, Asociația Ecomuzeul Regional Sibiu
-Scoala de vara de la Rasinari, Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu (AIOS)
-Coasta Boacii Fest, Asociatia Unda Artei

ACTIVITĂŢI pentru TINERET
A fost organizat un spectacol în fața Căminului Cultural Rășinari cu ocazia Zilei Tineretului în data de 12 mai 2019 în parteneriat cu Asociația Internațională de Tineret BECOME, Centrul de Tineret Rășinari, Centrul de Tineret Sibiu, Asociația Gal Marginimea Sibiului, Asociaţia Dram Center 07. Pe parcursul anului 2019 a fost organizat Spectacolul FETITA CU CHIBRITURI la Căminul Cultural Rășinari în data de 4 iunie 2019 şi susţinuta activitatea CENTRULUI DE TINERET RĂȘINARI. În cadrul activităţii Centrului de Tineret Răşinari tinerii răşinăreni au participat la Taberele din Ocna Sibiului și Rîu Sadului pe diverse tematici si domenii. Primăria comunei Rășinari a primit la GALA DE TINERET 2019 organizată de DJT Sibiu Premiul pentru susținerea activității de tineret 2019.

ACTIVITĂŢI SPORTIVE
A fost susţinută financiar activitatea echipei de fotbal FC Păltiniş Răşinari;
Au fost organizate Zilele sportive ale Răşinariului, ediţia a X-a, în parteneriat cu Direcţia de Tineret şi Sport a judetului Sibiu prin Centrul de Tineret Răşinari şi cu cele două şcoli.
Pe Agenda sportivă 2019 au fost finanțate proiectele: Promovarea drumeţiei prin realizarea a două trasee de drumeţie în jurul satului, Zilele sportive ale Rășinariului și Fotbal de performanță la Rășinari.

TITLUL PROIECTULUI
-Promovarea ciclismului şi a drumeţiei prin marcarea şi amenajarea unor trasee turistice în zona localităţii Răşinari Asociația „TURA ÎN NATURA”
-FOTBAL DE PERFORMANȚĂ LA RĂȘINARI, Asociația Sportivă ,,PĂLTINIȘ” RĂȘINARI
-Zilele sportive ale Rășinariului, Asociația Sportivă ,,PĂLTINIȘ” RĂȘINARI

ACTIVITĂŢI GAL MĂRGINIMEA SIBIULUI
Am semnat Contractul de finanțare pentru Asociaţia GAL Mărginimea Sibiului, al cărei preşedinte sunt, pentru perioada de finanțare 2014 -2020, prin care se vor finanța proiecte în toate localitățile din Mărginimea Sibiului în valoare de 2.900.000 de Euro, finanțare europeană prin FEADR.
În prezent la GAL Marginimea Sibiului au fost depuse 43 de proiecte de către primarii si beneficiari din localitățile Râu Sadului, Sadu, Rășinari, Poplaca, Cristian, Gura Râului, Orlat, Săliște, Miercurea Sibiului, Tilișca, Jina, Poiana Sibiului și Sugag. Dintre proiectele depuse, 38 selectate la nivel de GAL, dintre 33 proiecte au fost contractate de către AFIR.

ACTIVITĂŢI CU LOCALITĂŢILE ÎNFRĂŢITE
Activitatea cu localitatea Civrieux din Franţa
Comitetul de înfraţire Civrieux împreună Primăria Comunei Răşinari şi cu Asociaţia Răşinari conflueţe europene au organizat în perioada 21 -27 aprilie 2019
Întâlnirea Săptămâna românească în AIN .

Activitatea cu localitatea Sebechşebz din Slovacia
În perioada 08 – 14.07.2019 reprentanţi ai comunei Sebechşebz din Slovacia împreună cu Primăria comunei Răşinari şi membrii comitetului de înfrăţire din Asociaţia Răşinari confluenţe europene au participat la saptămâna FII CU IMPACT LA RĂŞINARI.
Activitatea cu localitatea Răşinari- Civrieux -Sebechşebz
În perioada 22-26 august, 7 reprezentanţi ai comunei înfrăţite Civriux şi 5 din Sebechşebz au participat la întâlnirea dedicată înfrăţirii ocazionate şi de participare al renumitul eveniment anual Festivalul brânzei şi al Ţuicii.
Activitatea cu localitatea Civrieux
În perioada 6-9 decembrie 2019 s-a desfăurat intălnirea oficială a comunelor înfrăţite Civrieux şi Răşinari la Civrieux. Au avut loc întâlniri oficiale al primăria Civrieux, vizite dar şi intalniri informale în cadrul cărora s-au stabilit obiectivele pe termen lung şi activităţile viitoare.
Activitatea cu localitatea Corjova
În perioada 22-24 decembrie 2019 am primit vizita Delegaţiei Din Republica Moldova care au particitat şi la Târgul de Crăciun de la Răşinari.
Fonduri obţinute de la CJ Sibiu pentru proiectele culturale:

TITLUL PROIECTULUI
-Festivalul Brânzei și Țuicii, 2019, Primăria comunei Răsina
-Tradiții culinare în Mărginimea Sibiului, ed. II, 21 septembrie 2019, Primăria comunei Răsinari

PROIECTE pentru RĂŞINARI
Înființare Sistem de Distribuție a Gazelor Naturale în Comuna Rășinari, județul Sibiu
A fost semnat contractul de finanțare pentru Înființare Sistem de Distribuție a Gazelor Naturale in Comuna Rășinari, județul Sibiu, cu Fondul de Dezvoltare și Investiții, în valoare de 20.194.488 lei.

Reabilitare drum comunal DC 62 Rășinari Trainei
Proiect finanțat cu suma de 2.119.225 lei de către Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice prin Programul Național de Dezvoltare Locală, drum finalizat in anul 2019.

Construire Grădiniță cu Program Normal și Prelungit Rășinari
Contractul de finanțare pe Măsura 7.2, Programarea 2014-2020, FEADER a fost finalizat, proiectul a vizat construirea unei grădinițe în spatele Căminului Cultural în valoare de 500.000 Euro. Lucrările au fost finalizate şi din toamna anului 2019, 93 de copii păşesc în fiecare zi pragul unei grădiniţe moderne la standarde europene.

Dotarea Centrului de Resurse Sociale Prislop
Contractul de finanțare în valoare de 36.000 Euro va permite dotarea Centrului de resurse sociale din Prislop şi acesta va fi pregătit pentru derularea de activități pentru tineret, socio-medicale și de educație. Proiectul este finantat de GAL Mărginimea Sibiului prin Măsura 10/6 B-Investitii în infrastructura socială şi pentru incluziunea minorităţilor, Programarea 2014-2020, Aa 4 Leader, FEADER.

Proiectul RAMSAT
Proiectul RAMSAT,“Revitalizarea zonelor defavorizate şi a zonelor montane prin turism alternative durabil”, proiect finantat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020 și este finanțat cu suma de 120.000 Euro.
Proiectul RAMSAT se va concentra pe 4 forme de turism alternativ durabil: eco- turism, turism de aventură, turism cultural și turism rural. Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătăţirea instrumentelor politice regionale şi locale care abordează dezvoltarea turismului montan, ca alternativă de dezvoltare economică, beneficiind de modele de bună practică oferite de partenerii Europeni ai proiectului: Regiunea Alte Alentejo din Portugalia, Regiunea Teruel din Spania, Euroregiunea Plevna-Olt din Bulgaria, Districtul Derry Strabane din Irlanda de Nord, Marea Britanie, Regiunea Zasavje din Slovenia.
Referitor la diversele solicitări ale cetățenilor comunei, cred că am reuşit să răspund sau să ajung la faţa locului la majoritatea dintre acestea, dar dacă sunt și situații la care nu am reuşit să răspund sau să fiu prezent la diversele probleme abordate de dumneavoastră, uşa biroului meu a fost deschisă şi va fi deschisă pentru ca problemele dumneavoastră să îşi găsească rezolvare cât mai repede.
Programul de audiențe al primarului este miercuri, orele 8.00 – 16.00 printr–o programare prealabilă.

Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la aceste realizări şi sper ca anul 2020 să fie un an bun. Pentru întrebări, nelămuriri sau sugestii vă stau la dispoziție la telefon 0269557200 sau mobil 0730654211 – a menționat Primarul Comunei Rășinari, Bogdan Bucur pe pagina sa de Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă