spot_img
5.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Scandal pe curăţenie la Oficiul de Cadastru din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Un om de afaceri sibian reclamă faptul că deşi a câştigat iniţial un contract de curăţenie la OCPI (Cadastru) Sibiu, peste noapte a fost declarat respins. Omul acuză ilegalităţi în procesul de selecţie a ofertelor şi arată cu degetul spre membrii comisiei de la OCPI Sibiu. Miza: curăţenia în sediul OCPI Sibiu şi în birourile instituţiei din judeţ timp de 11 luni.

Eugen Măgurean este administratorul firmei MedConsult RapidClean din Sibiu. Firma are deja experienţă pe piaţa curăţeniei şi în mediul privat şi cel public. Doar că nu are sprijin politic, aşa cum recunoaşte Măgurean. A aflat de pe site-ul de cumpărări directe şi licitaţii SICAP despre un posibil contract de curăţenie la OCPI Sibiu. Anunţul postat de instituţie în 31 ianuarie 2022 cerea oferte de servicii de curăţenie pentru sediile OCPI Sibiu şi BCPI-uri”. Firma sa, MedConsult RapidClean a depus o oferă în timpul prevăzut pe email, cum se cerea. Alte două firme au depus oferte: Tassid Procuratenie Srl şi Rox Clean Srl din judeţul Hunedoara.

Comisia formată din 6 persoane a verificat respectarea procedurii şi ofertele. Şi a decis că este admisă doar oferta firmei MedConsult RapidClean din Sibiu. Firma Tassid Procuratenie Srl a fost respinsă pentru că a depus oferta la registratură şi nu pe email cum se cerea în anunţ şi în caietul de sarcini. Iar firma Rox Clean Srl a fost respinsă pentru că a depus oferta la ora 15.05 după termenul maxim limită de ofertare ora 15. Iar oferta celor de la MedConsult RapidClean a fost sub preţul preconizat pentru achiziţie de OCPI Sibiu.

Eugen Măgurean, administratorul firmei câştigătoare povesteşte cum au început problemele: „În data de 4 februarie am fost contactat de către contabila de la Cadastru și a rămas să ne vedem să semnăm contractul. Luni, în 7 februarie am mers la Cadastru. Acolo nu ne-a băgat în seamă nimeni, fiind preluaţi de doi şoferi. Mi s-a părut total necorespunzător. Aceștia au zis că nu rezistăm nici două zile, că nu facem față. Am fost amenințați că este politica băgată. Ne-au întrebat în ce partid politic suntem. Le-am spus că nu facem politică.” Măgureanu primise pe email de la OCPI Sibiu şi un proces verbal al comisiei care atestă că firma sa a câştigat contractul.

Primul proces verbal

A căştigat contractul, dar a pierdut

După ce a aflat că a câştigat contractul administratorul firmei MedConsult RapidClean a început recrutarea de personal pentru locaţiile OCPI din Agnita, Sălişte şi Mediaș. Dar supriza apare miercuri în 9 februarie. „Primesc un telefon ca să mă văd cu contabila de la Cadastru. În birou erau 4-5 oameni. Mi-au spus că au primit emailul de la firma Rox Clean cu oferta la ora 14:59, în timpul necesar. Conform primului proces verbal prin care suntem anunțați că am câștigat, firma menționată a trimis la ora 15:05, fiind descalificată. Este incredibil faptul că procesul verbal a fost semnat de 5 membri ai comisiei, plus aprobat de director” ne-a relatat Măgurean.

Acesta ne-a pus la dispoziţie ambele procesele verbale. Din primul reiese că firma sa a câştigat, din al doilea că firma Rox Clean Srl a câştigat. În al doilea proces verbal se precizează că firma Rox Clean Srl a trimis în 8 februarie, adică la 7 zile după termenul limită, un email în care ataşează faptul că emailul iniţial cu oferta a fost trimis la ora 14:59. Nu este clar care oră este validă pentru încheierea contractului: ora când a fost trimis sau când a ajuns la Cadastru. Pentru că în primul proces verbal se scrie clar că emailul cu oferta de la firma Rox Clean Srl a venit la ora 15.05. Oare chiar 6 minute durează să ajungă un email? Sau, aşa cum presupune administraorul firmei MedConsult RapidClean „ora de trimitere se poate şi modifica, eu nu am văzut nicio dovadă”.

Al doilea proces verbal mai are o diferenţă. Dacă în primul se precizează că obiectul contractului sunt „servicii de curăţenie la sediile OCPI Sibiu şi BCPI-uri timp de 11 luni”, în al doilea proces verbal BCPI-urile (adică birourile din teritoriu) dispar din obiectul contractului.

Un alt aspect bizar este faptul că firma Rox Clean Srl, declarată câştigătoare la final, a fost înfiinţată în 10 ianuarie 2022 în satul Măgura Topliţa, judeţul Hunedoara. Cu 10 zile înainte de decizia scrisă a directorului OCPI Sibiu de a contracta prin SICAP servicii de curăţenie.

Al doilea proces verbal

Bani şi timp irosiţi

Măgurean ne-a declarat că nu mai înţelege nimic. „Am fost tot timpul intimidați și sigur din cauza faptului că nu suntem în nici un partid politic am pierdut. Dar chiar aşa, să câştigi legal ca apoi să pierzi este strigător la cer. Noi de la aflarea veştii cum că am câștigat contractul, am luat măsuri pentru onorarea contractului, prin angajarea de oameni”.

Am cerut un punct de vedere şi de la OCPI Sibiu, dar nu l-am primit până la ora publicării acestui material. Am sunat la instituţie, dar persoanele în măsură să răspundă erau în concediul medical până luni, ni s-a spus, sau nu au dorit să răspundă telefonic. Dacă vom primi un răspuns, îl vom publica.

Publicitate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului