spot_img
15.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Expoziția „In memoriam George Banu/ new media art Oana Maria Cajal” la Palatul Brukenthal

Știri din Județ

Publicitate

Expoziția „In memoriam George Banu/ new media art Oana Maria Cajal” este deschisă publicului în perioda 24 iunie – 30 septembrie 2023. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 24 iunie 2023, la Palatul Brukenthal, Piața Mare nr. 4 Sibiu. Evenimentul este cuprins în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Curator: Alexandru Constantin Chituță

Partener: Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați


Participarea la vernisaj pe baza de invitație telefonic la secretariatul instituției tel. 0269 217 691 (până vineri 23 iunie, în intervalul orar 9-15; sau prin email secretariat@brukenthalmuseum.ro) Intrarea este gratuită pentru cei care își vor anunța prezența.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău – 21 ianuarie 2023) ar fi împlinit joi, 22 iunie, 80 de ani. A fost un prieten și o persoană implicată activ în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și în ultima vreme și un colaborator al Muzeului Național Brukenthal. Expoziția informativă din curtea Palatului Brukenthal cuprinde imagini și text despre cel ce a fost profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și un eseist de reputație mondială. George Banu și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). Intre anii 1990-2001 a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor. George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. A fost președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. Cărțile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și au fost traduse în numeroase limbi.

George Banu are o stea pe Aleea Celebrităților de la Sibiu, inaugurată în cadrul ediției din anul 2013 a Festivalului Internațional de Teatru.

Expoziția cuprinde și lucrări special realizate de artista Oana Maria Cajal din Canada. Oana Maria Cajal este dramaturg premiat, scenarist, artist plastic și poet. Este licențiată a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografica din București. In 1980 emigrează în SUA cu o bursă oferită de American Theatre Critics Association. Oana Cajal a obținut un Master în Playwriting de la University of California San Diego. Prima ei piesa, East European Tetralogy,a fost nominalizată Best Play of The Year de către San Diego Theatre Critics Circle. A scris apoi numeroase piese de teatru care au fost reprezentate cu succes pe întreg teritoriul Americii. Iată câteva dintre acestea: Berlin/Berlin, Exchange at Cafe Mimosa, The Enduring Legend of Marinka Pinka and Tommy Atomic, The Almond Seller, Love in The Shadow of The Umbrella Bamboo, The Inconvenience of Being Alive, Solar Eclipse, Waiting for Godot to Leave.

Scenariul ei pentru filmul de lungmetraj Poarta Albă a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun scenariu la Premiile Gopo 2015.

Oana a revenit la arta grafică cu volumul ei de Picto Poeme Solenodon și seria expozițională de pictură Posters for Unwritten Plays. A avut 23 de expoziții personale în Canada, România, Statele Unite.

Pentru ea, teatrul si artele vizuale, imaginea si cuvântul sunt întotdeauna intrinsec conectate.

Oana Maria Cajal este alumna a New Dramatists din New York, a primit bursele Fulbright și NEA (National Endowment for The Arts), este membră a Dramatists Guild of America, Playwrights Guild of Canada, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Uniunea Scriitorilor din România (USR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), Multimedia.

Despre Oana Maria Cajal, George Banu afirma:„Operele Oanei Cajal captivează prin tensiunea între agresivitatea liniei și fastul culorilor. Ele oferă un dialog al contrariilor vii, nedomesticite. Dar, uneori, intervin ici și colo accente nostalgice, amintiri și evocări; accente ce temperează acest conflict prim, intens, vital, memorabil”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă