spot_img
7.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

INTERVIU: Botezatu, despre cum i s-a schimbat viața

Știri din Județ

Publicitate

Unul dintre cei mai cunoscuţi designeri români în lume, Cătălin Botezatu, a prezentat în premieră colecţia Epoch, în curtea fostului Palat de vară de la Avrig al baronului transilvănean Brukenthal, iar apoi, la Sibiu, pe Aleea Celebrităţilor, o altă colecţie, în cadrul Finest Fashion Fest.


O parte din rochiile inspirate din epoca barocă, de la Avrig, vor putea fi revăzute la finalul lunii august la Veneţia, în deschiderea Festivalului de Film. După ce va fi prezent în Italia, Cătălin Botezatu va participa la cel mai mare târg de modă de la New York, după care va merge cu creaţiile sale la Paris.

Cătălin Botezatu a declarat, într-un interviu acordat pentru AGERPRES, că, mai ales după ce s-a vindecat de cancer, este mult mai preocupat să facă acte de caritate. „Ambalajul nu contează (…) Contează sufletul, ce dăruieşti, ce emani”, a spus Cătălin Botezatu.


Sursa foto: Salon Laurent Tourette/Facebook


AGERPRES: Ce ne poţi spune despre colecţia Epoch de la Avrig?

Cătălin Botezatu: A fost o colecţie special creată pentru locul respectiv, pentru palat, cu rochii de seară, imense, cu nişte trene de 3-4 metri. Acolo a fost pe fast, pe lux, cu multe trepte. De fapt am creat de la treapta întâi până la treapta o sută şi ceva, poate a fost cel mai lung podium, în care fetele au avut un travaliu extraordinar. E foarte greu să cobori cu astfel de rochii, pe tocuri şi nu în ultimul rând apoi să intri într-o stare, pentru că la Avrig, în faţa fântânii, am creat o masă tip conul abundenţei, peste tot erau numai sfeşnice, aranjamente cu lumânări. Existau două jilţuri, pe care atât fetele, cât şi băieţii interacţionau, ciocneau tot felul de pocale, deci efectiv acolo a fost un show pe care l-am pus în scenă, adaptat locului, te uitai ca la un spectacol în care manechinele şi manechinii deveniseră nişte actriţe şi nişte actori, de ce nu, nişte conţi, contese sau prinţese de pe vremea aceea.

Acolo m-am bucurat de un public extraordinar, cred că aproape o mie de persoane au fost la eveniment şi încă 400 de persoane la cina olfactivă, altă găselniţă care nu s-a mai făcut în România, a fost în Grădina Franceză. Toată lumea a întrebat de ce olfactivă? Olfactivă pentru că bucătarul a pornit de la un parfum şi de la acel parfum efectiv s-au creat mâncărurile. Fiecare produs, de la aperitiv până la desert, avea tenta aceea a parfumului, de la care cheful pornise.

A fost un alt eveniment, de o altă anvergură, extrem de mare. Am venit cu un staff extraordinar. Au fost zeci de oameni la machiaj, oameni la coafură extraordinari. L-am adus pe celebrul Laurent Tourette, care este în top 10 coafori ai lumii. El împreună cu alţi nouă coafori lansează de două ori pe an, la Carrousel du Louvre (Paris n.r.) tendinţele. De aceea doamnele şi domnii, mai ales doamnele se tund într-un fel, se coafează într-un fel, se vopsesc într-un fel, nu întâmplător, ca şi modă, cineva lansează tendinţele. Ei bine, ei fac asta la Paris şi dau tendinţele în faţa a 4.000 de oameni. Face parte din echipa mea de ani de zile, e prietenul meu şi fără el nu plec nicăieri. Acelaşi lucru s-a întâmplat (la Avrig n.r.), unde s-au făcut nişte coafuri în stil baroc, unde au predominat coroane, aranjamente din păr şi adaus din păr, spectaculoase.


Sursa foto: Salon Laurent Tourette/Facebook


AGERPRES: De ce nu ai adus colecţia şi la Sibiu, pe Aleea Celebrităţilor, unde ai prezentat alte haine?

Cătălin Botezatu: Aici a fost pe ideea de catwalk internaţional, într-o colecţie predominant albă, cu influenţă Grecia antică, aţi putut vedea materiale scumpe, materiale lucrate cu foarte multe pene, mărgele şi, nu în ultimul rând, coafurile făcute de Laurent Tourette. Toate astea, pe o muzică specială şi o grafică pe care mi-am pus semnătura, pentru că îmi place să creez tot, inclusiv pantofii, tot, accesoriile făcute special.

AGERPRES: Publicul unde mai poate să vadă colecţia Epoch?

Cătălin Botezatu: Aceste rochii sunt rochii pe care de obicei le creez pentru balul Prinţului Albert. În fiecare an particip de două ori pe an la Monaco. Pe 29-30 august la Veneţia, ediţia Balului Prinţului Albert, unde deschidem Festivalul de Film de la Veneţia, o parte din rochiile pe care le-am prezentat în premieră aici vor merge şi acolo. Deci, în 29-30 sunt la Veneţia, la acest festival de film, la Balul Prinţului Albert, apoi plec la New York, la Săptămâna Modei la New York. La New York rămân pentru cel mai mare târg de fashion din lume, apoi mă întorc la Paris, am o prezentare în celebrul Hotel Ritz, pe urmă urmează târgul de la Paris şi probabil, dacă mai rămâne puţin timp, o să prezint colecţia la Arad Fashion Week în Aeroportul din Arad şi dacă mai rămâne puţin timp şi la Cluj, pentru că acolo este un festival mare şi de obicei particip şi acolo.

Ştiu că publicul îşi doreşte să vadă, îi ador, sunt onorat şi ştiu că datorită lor exist, datorită consumatorilor de modă exist şi încerc tot timpul să nu-i dezamăgesc. Oricum, tot ce fac, fac pentru ei. Tot timpul am spus şi o voi spune că sunt acel cal de cursă lungă, care niciodată nu aleargă pentru a câştiga o cursă, ci pentru a-şi întreţine forma.


Sursa foto: Salon Laurent Tourette/Facebook


AGERPRES: Ce ai vrea să le transmiţi oamenilor?

Cătălin Botezatu: Oamenii trebuie să fie buni, să fie permisivi. să nu judece înainte de a cunoaşte un om. Cu toţii suntem egali.

AGERPRES: Tu resimţi asta?

Cătălin Botezatu: Nu. Eu am trecut de faza asta. A fost cu mulţi, mulţi ani în urmă când, poate, lucrurile neadevărate sau care nu aveau esenţă îmi supărau părinţii, dar am părinţi deştepţi şi care nu pun la suflet şi atunci m-am relaxat. Oamenii trebuie să fie mai buni, oamenii trebuie să creadă în Dumnezeu împreună, pentru că fiecare dintre noi avem un Dumnezeu al nostru, permisiv. Nu trebuie să fim acum habotnici, dar cu cât eşti mai bun, cu cât dai mai mult – ştii vorba aceea, zeciuiala -, dacă ai bani, dacă produci, dă-le şi celorlalţi, pentru că vei primi la fel. Dacă nu ai bani, atunci contează un telefon pe care îl dai unui om, care nu e atât de bogat, care e bolnav, nu trebuie să îl ajuţi financiar, dar are nevoie doar să audă pe cineva, cuiva îi pasă de el de un Crăciun, de un Paşte, deşi nu doar de Crăciun şi de Paşte se face, dacă vrei poţi să faci tot timpul asta. Eu fac zeci de acţiuni caritabile şi de Crăciun şi de Paşte, dar şi în afară de aceste zile. Sunt printre puţinii oameni din România care s-au pus în slujba copiilor cu autism, o fac de ani şi ani de zile. O fac de ani de zile şi o voi face pentru că a dărui eu zic că este cea mai mare calitate a unui om, indiferent cât de modest este el.


Sursa foto: Finest Fashion Fest


AGERPRES: Ai avut nişte încercări despre care ai vorbit public. Mă refer la operaţiile tale şi că ai fost bolnav de cancer. Cum te-au schimbat?

Cătălin Botezatu: Sunt nişte încercări pe care le meritam. Eu nu îndrăznesc să mă compar cu Iisus, dar poate îţi dă o cruce pe care să o duci, să vedem cât pot să duc din acest drum, să văd ce învăţ pe parcursul lui. Un drum poate sinuos, pe care l-am parcurs şi pe care de cele mai multe ori am încercat să îl transform într-o autostradă şi să-l parcurg cu cea mai mare viteză. Poate au fost încercări care m-au oprit din nebunia în care eram şi m-au făcut să văd lumea altfel. Toate lucrurile acestea cred că este firesc să se întâmple. Şi dacă încă exist, dacă încă cresc, dacă încă mai am puterea asta, înseamnă că El încă vrea să continui.

AGERPRES: Pentru că suntem în mijlocul României, la un festival de modă, ce părere ai despre români cum se îmbracă? Românii sunt tot mai eleganţi sau nu?

Cătălin Botezatu: Să nu exagerăm… Dar până la urmă, ştii ceva? Ambalajul nu contează. Eu am foarte multe magazine, mă vând în toată lumea. Am îmbrăcat multe vedete internaţionale, chiar cu asta mă pot lăuda, dar până la urmă ambalajul este perisabil. Eu sunt un trendsetter şi trebuie să port aşa, dar altfel cel mai bine mă simt într-un tricou, cu nişte bermude şi nişte tenişi. Nu contează asta. Contează sufletul, ce dăruieşti, ce emani. Este împotriva a ceea ce fac, hainele azi sunt, mâine nu mai sunt, dar sufletul, interiorul şi caracterul rămân.


Sursa foto: Salon Laurent Tourette/Facebook


AGERPRES: Deci adevăratul tău brand de fapt este sufletul tău?

Cătălin Botezatu: Corect. Şi ţine de educaţie, de o educaţie pe care dacă nu o primeşti cum am primit-o eu de la mama mea, o educaţie spartană, te poţi autoeduca. Sunt mulţi oameni care vin din mediul rural, care nu au avut educaţie, dar care au urcat acolo sus, pentru că au învăţat, s-au auto-educat în permanenţă şi asta este o mare calitate.

Sursa foto: Catalin Botezatu/Facebook

Sursa info: AGERPRES

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă