spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Concert simfonic de Ziua Națională a României, la Filarmonica Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Vineri, 1 Decembrie 2023, ora 19:00 la Sala Thalia din Sibiu va avea loc concertul simfonic de Ziua Națională a României, intitulat Daruri Muzicale.



CONCERT SIMFONIC DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu
Dirijor: Cristian Sandu
Soliști de la Baletul Operei Naționale București

asCULTĂ:

  • Mihail Jora – La piață
  • Paul Constantinescu – O noapte furtunoasă

Mihail Jora – La piață

Mihail Jora este creatorul prototipului de balet românesc, impunându-se atât prin diversitate, cât și prin inedit și  deschizând drumuri noi spiritualității autohtone în drumul sinuos al desăvârșirii unei școli cu profunde rădăcini în ethosul românesc. Baletul „La piață”, prima experiență de tip scenic a lui Mihail Jora, și-a avut premiera în anul 1932 pe scena Operei Române, sub conducerea lui Alfred Alessandrescu. Plasticitatea elementelor muzicale se conturează prin libretul baletului în care este prezentată o piață din București încă de la ora 5-5:30 dimineața. Există diverse montări care evidențiază stilul alegoric al piesei, cu un caracter umoristic ce prezintă entități sociale distincte care se contopesc într-un punct comun. În elementele scenice de decor, dar și cu ajutorul costumației interbelice, cu un caracter specific caragialesc, este pus în prim-plan aspectul social, alegerea oborului ca simbol al tuturor întâlnirilor creând posibilitatea jonglării unui fond de personaje foarte divers. Deși atent fixată ca perioadă datorită detaliilor de regie, intriga nu își pierde actualitatea.

Paul Constantinescu – O noapte furtunoasă

Opera buffa „O noapte furtunoasă” este o comedie muzicală în două acte. Acţiunea se petrece în capitală, la sfârşitul secolului XIX. Paul Constantinescu este autorul muzicii și al libretului, inspirat de comedia cu acelaşi titlu de I. L. Caragiale. Premiera a avut loc la 26 octombrie 1935, la Opera Română din Bucureşti. 

Dirijorul Cristian Sandu a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar în anul 2004 și-a făcut debutul profesional la Opera Națională Română Cluj. Acesta este specializat în analiză muzicală, muzicologie, dirijat coral și dirijat de orchestră. Afirmarea sa internațională a fost recunoscută odată cu câștigarea Premiului I la Concursul Internațional de Dirijat Orchestră „Jeunesses Musicales” București, 2010. Cristian Sandu este lector în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, este dirijorul orchestrei „Antonin Ciolan” și colaborează cu orchestrele operelor și filarmonicilor din România și din alte țări.

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă